2020’nin En Çok Satan Araba Modelleri ve 2021’e Bakış

2020’nin en çok satan araba modelleri ve 2021’e Bakış tüm dünyanın içinde bulunduğu süreç başta ekonomik olmak üzere tüm alanlarda etkisini gösterdi. İthalat ve ihracat pazarının büyük parçasını oluşturan otomotiv sektörü de ekonomik zorluklardan etkilenen sektörler arasındaydı. Bununla birlikte toplu taşıma araçlarını kullanmak istemediği için araç sahibi olan birçok kişi vardı. Geçen yıla ait farklı sektörlerde olmak üzere birçok raporlar yayınlanmaya devam ediyor.

Herkes tarafından merak edilen bir diğer konu başlığı ise 2020’nin en çok satan araba modelleri: tüm olumsuzluklara rağmen araba satışlarında önde gelen markaların yerini koruduğunu söyleyebiliriz. Müşterilerin araç tercihi yaparken güvenilirlik ve konfor kriterlerini göz önüne aldığını söylemek mümkün. Yayınlanan raporlardaki rakamlarla birlikte geçen senenin değerlendirmesini yaparken artık içinde bulunduğumuz 2021 yılına da bir bakış atalım.

2020 Yılında Türkiye’nin Otomotiv Sektöründeki Tercihleri

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 2020 yılının Kasım ayında yayınladığı raporun rakamlarına hep birlikte bir bakalım.

Satış Adeti

Türkiye’deki otomotiv toplam pazarında gerçekleşen satış rakamlarına baktığımızda önceki yıla göre artış yaşandığını görmekteyiz. Otomobil, hafif ve ağır ticari araçlar baz alınarak toplanan sonuçlarda geçen senenin satış adeti 59.575 olarak yayınlanmıştı. 2020 satış adedine baktığımızda %38,9’luk bir artışla 82.773 adet satış yapıldığı karşımıza çıkmaktadır.

İçinden geçtiğimiz dönemde artan fiyatlara ve KDV oranlarına rağmen otomobil satışlarında görülen bu artışı otomobile duyulan ihtiyacın artmasıyla yorumlamamız mümkün. Tahmin edildiği üzere kendi aracına sahip olmak ve kalabalıklardan uzak durmak 2020 yılının ihtiyaçlarından biri haline gelmişti.

En Çok Satılan Araç Segmentleri

ODD’nin yaptığı otomobil Pazar analizinden elde edilen verilere göre pazarın çoğunluğunu vergi oranları görece düşük olan A, B ve C segmentlerindeki otomobiller oluşturdu. C segmenti araçların otomobil pazarındaki payı %63 olarak hesaplanırken B segmentine ait araçların payı %24 olarak açıklandı. A segmentindeki araçlar en küçük şehir araçları olarak bilinip ekonomik olarak uygundur.

B segmentine ait araçlar taleple doğru orantılı olarak en çok modelin üretildiği şehir içinde kullanılan ekonomik araç segmentlerinden biridir. C segmentinin içinde yer alan araçlar ise küçük ailelerin tercih ettiği araçlardır. 2020’nin en çok satan araba modelleri ülkemizde de en çok B ve C segmentlerindeki araçların satışı yapılmaktadır.

Gövde Tipi

Ailelerin tercih ettiği iç hacmi büyük ve konforu yüksek Sedan tip araçlar %44,1 oran ile pazarda en çok satışı yapılan gövde tipi oldu. Araç seçimi yaparken aracı kullanacak kişi sayısının, aracın hacminin ve rahatlığının göz önüne alındığı düşünüldüğünde Sedan otomobillerin oranı şaşırtıcı değildir. Sedan otomobilleri dört çeker olarak da bilinen SUV gövde tipi %29,5 ile takip eder. Ardından gelen hatchback tipteki otomobiller ise %23,3 paya sahip olup ilk üç arasında yer alır.

Motor Tipi

Satılan araçların motor tiplerine baktığımızda karşılaştığımız tablo şu şekildedir:

  • Benzinli araçlar: %51,7
  • Dizel araçlar: %40,4
  • LPG’li araçlar: %4,2
  • 568 adet elektrikli ve 18.834 adet hibrit araç

Avrupa’nın Otomotiv Sektörü

Batı Avrupa’yı kapsayan rapordaki sonuçlara göre ismi verilen 5 ülkenin otomobil satışlarında pek bir değişiklik gözlemlenmedi.

Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya ülkelerinde gerçekleştirilen satış oranının geçen sene ile benzer bir seyir izlediği açıklandı.

Otomobil Satışlarının Artması ve Yedek Parça İhtiyacı

Araçlarda ortaya çıkması muhtemel problemleri önlemek adına düzenli bakımların yapılması önemlidir. Aksi bir durumda ise teknik servisler ve yetkili bayiler araçlarda ortaya çıkan aksaklıkları düzeltmek için vardır. Araçtaki sorunun düzeltilmesi veya aracın parçasını yenilenmesi amacıyla yedek parçalara ihtiyaç duyulur.

Motorun içindeki parçadan, periyodik bakım için gerekli malzemelere kadar orjinal yedek parça için Online Yedek Parça yanınızda. Kaliteli yedek parçaları kendiniz veya bir uzman hiçbir uyum sorunu yaşamadan kolayca değiştirebilir ve yenileyebilir. Uzun seneler kullanacağınız aracınıza iyi bakmayı ihmal etmeyin ve aracınızın ihtiyaç duyduğu yedek parçaları kolayca temin edin.

2020’nin En Çok Satan Araba Modelleri

2020'nin En Çok Satan Araba Modelleri

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin otomotiv sektörünü farklı yıllarda farklı oranlarda etkilediğini söylemek mümkün. 2017 ve 2019 yılları arasında hacmi küçülen hafif araç pazarı 2020 yılı birlikte bir canlanma yaşadı. Ekonomik duruma ve korona virüs kısıtlamalarına rağmen otomobil satışlarında artış yaşandı. 2020 yılının tümüne baktığımızda Nisan ve Mayıs aylarında ufak düşüşler yaşansa da geri kalan tüm aylarda büyük kazançlar elde edildi.

Lider bir marka olan Fiat iki puanlık bir artışla birlikte pazardaki payını arttırdı ve Renault ile arasındaki boşluğu genişletti. Ford ise ilk ona giren markalar arasında yer almayı sürdürdü. Volkswagen podyumdaki yerini korudu. Opel ve Toyota ise ilk ona giremese de listenin geri kalanındaki birçok markanın üstünde yer almayı başardı. Citroen, C5 Aircross modeli ile herkesin dikkatlerini üzerine çekerken Pazar payını arttıran markalar arasındaydı.

2020’nin En Çok Satan Araba Modelleri Listesi

Geçen yılın merakla beklenen sorusuna cevap verme sırası geldi. NTV’nin yayınladığı haberden aldığımız 2020’de en çok satılan araba modelleri:
2020'nin En Çok Satan Araba Modelleri

  • Fiat Egea Sedan
  • Renault Clio Hb
  • Renault Megane Sedan
  • Toyota Corolla
  • Volkswagen Passat

Otomobil Dünyasında 2021’e Bakış

Ipsos’un yaptığı araştırmaya göre pandemiden önce toplu taşıma yerine özel araçlarını seçen kişilerin oranı %34 iken bu oran korona virüsün ortaya çıkışından sonra %66’ya yükseldi. Toplu taşıma kullanmayı seçen kişilerin oranı ise %56’dan %24’e düştü.

Özel araçların satışının 2021 yılında da tüm hızıyla süreceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte yeni çıkan araç kiralama uygulamalarının da sıklıkla tercih edildiği ve kullanım oranlarının artacağı öngörülüyor. Sadece ülkemizde değil dünya genelinde korona virüse karşı verilen savaş herkesin evde ve bilgisayar başında daha fazla vakit geçirmesine sebep oldu.

Dijitalleşen dünyaya otomotiv sektörünün de dahil olması gerektiğini söyleyen birçok uzman bulunuyor. Otomobil markalarının tanıtımının internet üzerinden daha detaylı yapılması ve araçların özellikleri ile fiyatı hakkında daha detaylı bilgi edinilmesi gerekliliği doğuyor. Böylelikle müşteriler araç satın almadan önceki karar sürecini daha doğru ve etkili bir biçimde geçirebilirler.

Skoda Scala, 2021 yılında getirdiği yeniliklerle çok konuşulacağa benziyor. 224.000 TL’den başlayan satış fiyatlarıyla sürücülere ve yolculara yüksek güvenlik sistemleri sunuyor. Gelişmiş bağlantı seçenekleri ve multimedya sistemleri ise vaat ettiği diğer özellikler arasında yer alıyor. Konforu ve güvenilirliği önemseyen ve araç sahibi olmanın hayalini kuran kişilerin göz atması gereken modeller arasında yer alıyor.

Aracı satın aldım ancak yedek parçalarına nasıl ulaşacağım diye dert etmenize hiç gerek yok. Opel, Volkswagen, Skoda markalarının tüm yedek parçalarına onlineyedekparca.com üzerinden erişebilirsiniz. Dünyanın üç büyük lüks Alman otomobil markaları Audi, BMW ve Mercedes dahil olmak üzere çeşitli markaların ve modellerin yedek parçalarını sağlamaktayız.

Nerede olursanız olun hızlı kargoyla kapınıza gelen güvenilir ödeme seçenekleriyle Onlineyedekparca ailesi olarak sizlere kaliteli hizmet vermekten gurur duyuyoruz. Dilerseniz ihtiyacınız olan yedek parçaları mağazamızdan da temin edebilirsiniz. Keyifli ve güvenli sürüşler dileriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu