Egzoz ve Emisyon Sistemleri: Performansı Artırmanın Yolları

Egzoz ve emisyon sistemleri ile performans arttırmanın yolları nelerdir? En önemlisi, egzoz ve emisyon sistemleri ile performans artışı sağlanabilir mi?

Evet, egzoz ve emisyon sistemleri ile performans artışı sağlanabilir. Günümüzde araçların güçlendirilmesi için pek çok farklı yöntem bulunuyor. Egzoz emisyon sistemleri de bunlardan sadece birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Araçların performansını arttırmak, daha iyi çalışmasını sağlamak oldukça önemli. Emisyon sistemleri performansı doğrudan arttırmasının yanı sıra daha iyi çalışan araçlara sahip olmanızı sağlar.

Pek çok egzoz yükseltme seçeneğinin bulunduğunu unutmamak gerekir. Bunlara genel olarak bakacak olursak;

  • Performans egzoz boruları,
  • Yüksek akışlı katalitik konvertörler,
  • Hafif metal egzoz manifoldları,
  • Susturucu değişimleri ve/veya çıkartılması.

Egzoz ve emisyon sistemlerinin doğru olması yakıt performansını da doğrudan etkilemekte. Bakımları yapılmamış ve aracınızın modeline göre yanlış seçilmiş olan emisyon sistemleri daha yüksek yakıt oranları ile daha düşük performans sunulmasına neden olabilir.

Bunun önüne geçebilmek için aracınıza en uygun olan egzoz yükseltme sistemlerini seçmelisiniz. Doğru egzoz yükseltme sisteminin aracınıza göre değişiklik göstereceğini hatırlatmadan önce. Konuyla ilgili bir uzman yardımı almak her zaman en doğrusu olacaktır.

Yüksek Akışlı Egzoz Boruları

Standart egzoz borularından daha geniş yapıya sahip olan bu borular daha az kısaltma sağlayan performans egzozlar olarak karşımıza çıkmakta.

Egzoz Boru Çapının Ayarlanması

Egzoz boru çapı, egzoz havasının akışının sağlanması açısından oldukça önemli. Önemli olmasının yanı sıra akışın doğrudan performansı etkilediği bilinen bir gerçek. Yüksek genişlikteki egzoz boruları çekişte kayıplara neden olabilmektedir. Araçlara göre en doğrusunun seçilmesi oldukça önemlidir.

Yüksek Performanslı Katalitik Dönüştürücüler

Egzoz emisyonlarını azaltmak için katalitik dönüştürücüler tercih edilebilmekte. Her ne kadar emisyon oranını düşürseler de çekişi doğrudan etkileyen katalitik dönüştürücüler egzoz akışını kısıtlayarak ve filtreleyerek çalışırlar.

Egzoz Sistemlerinde Yükseltme Seçenekleri

Egzoz sistemlerinde yükseltme seçenekleri genel anlamda araçların performansını yükseltme amacıyla karşımıza çıkmakta. Modifiyeli görünüş de sağlayan egzoz yükseltmeleri yüksek performans sunmaları açısından oldukça önemlidir. (Yedek Parça)

Egzoz sistemlerinde yükseltme seçeneklerinin neler olduğuna genel anlamda göz atacak olursak ve açıklamalarına bakacak olursak karşımıza bu liste çıkacaktır.

  • Performans egzoz boruları: Geniş çapları ile dikkat çekici olan bu türler pürüzsüz yapıları ile tasarımsal yeniliklere sahiptir. Egzoz akışını arttırarak performansı arttırır ve motorun daha dengeli performans yaratmasına imkan tanır.
  • Yüksek akışlı katalitik dönüştürücüler: Yüksek akışlı dönüştürücüler egzoz akış oranını doğrudan arttırabilmektedir. Emisyon oranını azaltması nedeniyle de en çok tercih edilen modellerden birisi olarak karşımıza çıkmakta. Tüm bunların yanı sıra performans artışı da sağlayabilir.
  • Boruların ve susturucuların değiştirilerek kullanılması: Araca özgü olan sesin ortaya çıkartılabilmesi için boruların ve susturucuların değişimleri mümkün durumdadır. Emisyon oranını arttıracak olan yöntem, performans açısından da sorunlar yaşanmasına neden olacaktır.
  • Yüksek akışlı egzoz susturucuları: Susturuculara doğrudan müdahale ile birlikte araçların motorlarında yatan gizli sportif sesleri ortaya çıkartmak mümkündür. Yüksek akış oranı ile karşımıza çıkan bu egzoz modeli yüksek performans sağlanmasını da sağlar.

Araç performansını yükseltmenin yanı sıra emisyon oranları düşük olan egzoz tiplerini seçerek çevreye verilecek olan zararın da önüne geçilebilir. Emisyon standartlarının dışında olunması çevre için olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Araç performansı açısından emisyon oranları sağlayan pek çok eklentinin kullanımının tercih edilmediği bilinen bir gerçek. Özellikle yazılımlı, açık egzoz modelleri ve yüksek akış sağlayan egzoz modellerinde yüksek emisyon oranları ile karşılaşmak mümkündür.

Emisyon Standartları ve Çevresel Etkiler

Emisyon standartları nelerdir? Çevresel etkileri nelerdir? Her ne kadar araç egzozuna yapılan müdahalelerin sadece ses ve görüntü açısından değişiklikle sunduğu düşünülse de durum böyle değil.

Çevre konusunda emisyon oranlarının değişmesi içinde yaşadığımız dünyanın yavaşça yok olmasına neden olmakta. Çevresel etmenlerin neler olduğuna ve nelere zarar verildiğine bakacak olursak;

  • Hava kalitesi: Emisyon oranlarının düşmesi hava kalitesinin ters orantılı şekilde artmasına neden olacaktır. Emisyon oranlarının düzenlenmesi daha kaliteli hava alınmasına imkan tanıyacaktır.
  • İklimlerin karışma sorunu: Egzoz emisyon sorunu ozon tabakasında hasarlara neden olarak mevsimsel değişimlere neden olabilmektedir. İklim sorununa neden olan egzoz emisyon sorunu sürekli olarak emisyon oranlarının kontrol edilmesine neden olmaktadır.
  • Sağlık açısından negatif etkiler: Egzoz emisyon oranının çevresel etkileri arasında insan sağlığını doğrudan etkilemesi dikkat çekiyor. Egzoz emisyon oranının yetersiz olması pek çok kalıtsal hastalık için de öncülük etmektedir.
  • Su ve toprak kirliliği: Emisyon oranları yüksek olan, emisyon bakımlarından uzak olan ve bilinçsizce egzoz değişimi yapılan pek çok araç su ve topraklar kirliliğine neden olmaktadır.

Emisyon standartlarının belirlenerek düzenli olarak uygulandığını da göz önünde bulunduracak olursak. Takılan egzozların bir süre sonra muayeneden geçemeyeceğini bilmekte de fayda bulunuyor.

Daha temiz bir gelecek, daha temiz ve verimli topraklar için tüm araçlar için egzoz emisyon oranlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Hava ve mevsim kirliliğine neden olan yüksek emisyon oranlarına sahip olan araçlar, performans yükseltmesi için pek çok kuralı da çiğnemiş durumda oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu