Oto Elektrik Sistemlerinde Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Oto elektrik sistemlerinde sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri nelerdir? Hangi sorunlar araçlarda daha sık karşımıza çıkar?

Araç elektrik sisteminde pek çok bileşen bulunur bu bileşenler birlikte hareket ederek sağlıklı bir sistem oluştururlar. Ancak, kimi zaman sistemlerin birbiri ile birlikte çalışamaması sağlıklı çalışan sistemlerin bozulmasına ve araç elektrik aksamında aksaklıklara neden olur.

Oto elektrik arızaları olarak bilinen arızalar genellikle karşımıza şu şekilde çıkmaktadır;

  • Akü kaynaklı sorunlar,
  • Şarj sistemleri ile ilgili sorunlar,
  • Araç iç ve dış aydınlatma ile ilgili sorunlar,
  • Marş motoru ile ilgili olan sorunlar,
  • Elektrikli pencerelerin açılmaması, kapanmaması,
  • Cam ısıtıcılarının çalışmaması,
  • Merkezi kilit sisteminin çalışmaması,
  • Farların çalışmaması ve/veya aksaklıklar yaşanması.

Oto elektrik konusunda pek çok kavram ve parça bulunmaktadır. Söz konusu parçalar kimi zaman toplu şekilde kimi zaman teker teker arızalar çıkartabilirler. Listemizde, bilinen ve sıkça karşılaşılan bazı sorunları listeledik.

Her ne kadar bu sorunlar mevcut olsa da çözümleri konusunda da bazı adımlar atılabilmekte. Sorunların çözümü genellikle şu şekilde olmakta;

Akü Kaynaklı Sorunların Çözümü

Doğru voltajın sağlanamaması, çalışma sorunları, tekleme ve marş basmama sorunları akü sorunlarına işaret edebilir.

Çözüm: Akü kutup başlarının temizlenmesi, şarj ölçümünün yapılması, bitikse başka araçlardan takviye alarak çalıştırılması. Ve/veya akünün tamamen değiştirilmesi.

Şarj Sistemi ile İlgili Arızaların Çözümü

Gösterge panelinde araç şarj ışığının yanması yaşanan bir sorun olduğuna işaret eder. Sorun genellikle yeterli voltajın üretilmemesi ve akünün şarj edilmemesinden kaynaklanır.

Çözüm: Alternatörün sağladığı çıkış oranı hesaplanır, atlama ve dalgalanma varsa ilgili parça değiştirilebilir.

Araç İç Aydınlatma Sorunu Çözümü

Araç iç aydınlatma, gösterge paneli sorunları genellikle sigorta sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çözüm: Aracınızın kullanım kılavuzunda yer alan bölümden sigorta kutusuna erişin, araç iç aydınlatması olarak nitelendirilen sigortayı bulun, sökün ve yerine yedek sigortalardan birisini takın.

Marş Motoru Sorunları Çözümü

Marş motorları arızalandıklarında dönmezler, dönerken bırakabilirler ve/veya korozyona uğramış olarak sorunlar yaratırlar.

Çözüm: Marş motoru bağlantıları kontrol edilir, marş motorundan hiç tepki alınmıyorsa dilenirse üzerine vurularak açılması sağlanabilir. Uzun vadede sürekli sorun yaşanması durumunda marş motoru değiştirilerek çözüme kavuşulur.

Elektrikli Pencerelerin Açılmaması Çözümü

Elektrikli pencerelerin açılmaması durumu genellikle sigorta kaynaklı ve/veya pencere motorunun arızalanması ile gerçekleşir.

Çözümü: Pencere düğmesini kontrol edin, gerekirse sökün ve korozyon oluşumunu gözlemleyin. Araç sigorta panelinden pencere için olanı bulun ve sigortaları kontrol edin. Son olarak, çözüm sağlanamamışsa pencere motorlarını değiştirin.

Cam Isıtıcılarının Çalışmaması Çözümü

Arka cam ısıtıcılarının çalışmaması pek çok nedene bağlı olabilir. Yanlış araç yıkama sırasında kopmuş olabilir, sigortaları atmış olabilir, kablo sorunları yaşanıyor olabilir.

Çözümü: Profesyonel bir destek alarak arka cam rezistansının değişimini sağlayın. Ve/veya araç arka cam ısıtıcılarının sigortalarını kontrol edin ve çalışmayan kısmı çalışan yedek sigorta ile değiştirin.

Merkezi Kilit Sisteminin Çalışmaması Çözümü

Merkezi kilit sisteminin çalışmama sorunu diğer sorunlarda da olduğu gibi sigortaya bağlı olan sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Merkezi kilit sisteminin motor aksamının yanması çok rastlanan bir durum değil ancak ihtimaller arasında da bulunmaktadır.

Çözüm: Anahtar sistemini kontrol edin ve anahtar kumandasının şarjının olup olmadığından emin olun. Merkezi kilit sisteminin sigortalarını kontrol edin, kablolarını ve son olarak motoru kontrol edin. Sorunun devam etmesi sonrasında arıza giderilmesi için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Farların Çalışmaması Sorunu Çözümü

Farların çalışmaması ve/veya aksaklık yaparak çalışması araç dış aydınlatma sigortalarında veya ampullerinde sorun olduğu anlamına gelebilir.

Çözüm: Bu gibi durumlarda çözüm olarak sigortanın kontrol edilmesi ilk sırada olmalıdır. Sigortanın kontrol edilmesinin ardından sorun çözülmemişse farların değişimi gerçekleştirilmelidir.

Elektrik Sistemlerindeki Arızalar Nasıl Tespit Edilir?

Elektrik sistemlerindeki arızlar pek çok nedene bağlı olarak karşımıza çıkabilmekte. Bu nedenle, arıza tespiti sırasında birden fazla yöntem kullanılması gerekecektir. (yedek parça)

Yöntemler arıza tespitini kolaylaştırıyor olsa da kimi zaman bir uzman desteği almak en doğru sonucu verecektir. Ancak, uzman desteği almadan önce arıza tespiti yapmak isterseniz izlemeniz gereken adımlar şu şekilde;

  • Araçtaki bulguları saptayın: Araç arızasını doğru yerde arayabilmek için araçta neler olduğunu bilmeniz gerekiyor. Örneğin, farların çalışmaması ve/veya camların açılmaması gibi sorunları tespit edin.
  • Sigorta kutusunu kontrol edin: Aracınızda saptadığınız sorunlar sigorta kutuları ile bağdaştırılan sorunlar ise sigorta kutusunda atmış olan sigortanın var olup olmadığını kontrol edin.
  • Multimetre ile ölçüm sağlayın: Multimetre yardımı ile akım ve kısa devre gibi pek çok sorunun tespitini sağlayabilirsiniz.
  • Görsel testler sağlayın: Araç üzerindeki parçaları görsel olarak inceleyin. Parçaların üzerinde korozyon, kopmalar, çatlamalar var mı bakın. Olması durumunda sorunu burada arayabilirsiniz.
  • OBD Arızalarının okunması: genellikle OBD portu üzerinden veya araçtaki arıza ışıklarından arızalarının okunması aracın nerede arıza yaptığına dair bilgiler sunacaktır. Ancak bu işlem için uzman desteği almanız gerekebilir.

Pek çok ihtimali göz önünde bulundurarak sorun tespiti sağlayabilirsiniz, tespit ettiğiniz sorunları tecrübeleriniz ile kendiniz çözebileceğiniz gibi uzman ekiplerden de destek alabilirsiniz.

Oto Elektrik Tamiri İçin Gerekli Araçlar

Aracınızdaki soruna göre tamir için gerekli olan araçlar değişiklik gösterebilir. Genel sorunlar ile başa çıkabilmek için gereken tamir araçları genellikle şu şekildedir;

  • Multimetre: Elektrik direncini ve akımını ölçmek için kullanılır ve arızalı parçanın tespitini sağlar. Parça değişimi için önemlidir ve tamir sağlar.
  • Sigorta test kiti: Sigorta test kiti sigortaların sağlam olup olmadığını test eder,
  • Yedek parçalar: Özellikle aydınlatma yedek parçaları oto elektrik tamiri için gereklidir,
  • Laptop veya tablet: ODB Portu üzerinden gelecek olan bilgilerin okunması veya yeniden yazılması için gereklidir.

Bunlar dışında araç oto elektriği tamiri için gerekli araçlar yedek parçalardan oluşmaktadır. Test amaçlı gereksinimler bir önceki başlıkta belirttiğimiz gereksinimlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu