Volan Nedir? Debriyaj Sistemindeki Önemi

Volan sistemi araç motorunun düzgün çalışması için gerekli olan, motor tarafından oluşturulan enerjinin hareket enerjisine dönüştürülmesinde temel prensipleri üstlenen bir parçadır.

Yazımızda, Volan nedir sorusuna detaylı cevaplar verdik ancak her şeyden önce debriyaj sisteminde olan öneminden bahsetmeliyiz. Debriyaj ile birlikte çalışan sistem, motorun oluşturduğu titreşimi yok ederek konfor kazanılmasını sağlar. Ancak görevi bununla sınırlı değildir.

Volanın Temel Görevleri ve Fonksiyonu

Debriyaj sistemi içerisinde de uyumla çalışan volanın görevi aslında aracın çalıştırılmasıdır. Büyük dişlisi sayesinde marş motorundan aldığı enerjiyi motora kolaylıkla aktarır. Bunun yanı sıra stabil dönüş sağlaması nedeniyle küçük bir güçle motora ilk hareketi verebilir.

Motorun enerjisini depolar ve geri verir dersek oldukça yerinde olur. Genel kullanımda da dönüş hareketine devam ederek aracın kavrama sırasında, debriyaj kullanımı sırasında sarsılmasının önüne geçer.

Motorun Düzgün Çalışmasını Sağlama

Motor hızına bağlı olarak hızı değişen volan sistemi araç motoru hızlıyken ve yavaşken stabilite sağlar. Motorun dönüş performansını arttırırken araçta konfor sağlar.

Momentumu Koruma ve Enerji Depolama

Büyük bir dişli gibi çalışan Volan sistemi büyüklüğü ve bulunduğu konumu sayesinde motordan gelen enerjiyi depolar. Dönüş hızı ya da momentum olarak adlandırılacak olan sistem sayesinde kavrama sırasında, duruş ve kalkış anlarında motorun ivmesinin korunmasını sağlar.

Volan Çeşitleri

Her aracın farklı momentum ihtiyacı bulunur bu nedenle Volan çeşitleri de birbirinden farklı boyutlarda olabilir. Genel anlamda tek kütleli ve çift kütleli olarak ikiye ayrılan sistemin detaylarına inecek olursak karşımıza şu sonuçlar çıkacaktır;

Tek Kütleli Volanlar

Manuel vitesli araç modellerinde tercih edilir, yapısı basittir ve daha dayanıklı bir modeldir. Bakımı çift kütleli volanlara göre daha kolaydır. Her ne kadar bakımı kolay olsa da çift kütleli volanlar kadar titreşim önleme gücüne sahip değildir. Temel prensipleri eksiksiz şekilde yerine getirerek manuel modellerde yeterlilik sağlar.

Çift Kütleli Volanlar

Otomatik vitesli araçlarda kullanılan çift kütleli volanlar tek kütleli olanlara göre daha masraflıdır. İki parçanın bir araya gelmesi ile oluşan sistem daha stabil çalışır, titreşim önleme konusunda da yeterli performans gösterir.

Tek kütleli volanlara göre momentum kazanımı daha düşük olsa da otomatik vitesli araçlar için yeterli olan gücü her daim depolayabilirler.

Volanın Debriyaj Sistemindeki Rolü

Debriyaj sistemi ile birlikte entegre şekilde çalışan volan aracın hareket edebilmesi için önemli bir rol oynar. Motor gücünü tekerleklere aktarırken momentum kazanır ve debriyaj hareketi ile birlikte kaybolması olası güçlerin önüne geçer.

Güç Aktarımını Sağlama

Volan güç aktarımını sağlamak için olması gereken en temel parçadır. Motorda oluşturulan gücü tekerleklere aktarmakla yükümlü olan bu parça debriyaj ile birlikte kullanıldığında enerji akışını kesmekle de yükümlüdür.

Akıştan kesilen motor gücü sorunsuzca vites değiştirilmesine imkan tanır.

Titreşim ve Sarsıntıyı Azaltma

Çift kütleli volanlar tekli olanlara göre daha fazla sarsıntı emer ve aracın titreşimini yok ederek konfor kazanımını sağlar, pürüzsüz bir sürüş için imkan tanır.

Volan Arızaları ve Belirtileri

Sürekli çalışan volan parçası kimi nedenlere bağlı olarak arızalanabilir. Volan arızaları genellikle bazı belirgin geri dönüşler ile kendini belli edebilir.

Aşınma ve Yıpranma Belirtileri

Debriyaj kavramalarında sertleşmeler, zorlanmalar ve güç aktarımının kesilmemesi. Volanın yüzeyinde gözle görülebilir aşınma problemleri görülebilir.

Titreşim ve Ses Problemleri

Motor bölgesinden gelecek olan anormal sesler, titreşimler volan arızasına işaret edebilir. Özellikle otomatik ve manuel dahil olmak üzere vites geçişlerinde zorlanmalar yaşanabilir.

Volan Bakımı ve Değişimi

Volan bakımı doğru yapıldığında ve kontrolleri aksatılmadığında uzun süreli kullanılabilecek bir parçadır. Performans kayıplarını engellemek ve konfor kayıplarını önlemek için bakımların doğru şekilde yapılması gerekir.

Periyodik Kontrol ve Bakım Önerileri

  • Düzenli aralıklar ile gözle, elle veya birtakım araçlarla kontrol edilmesi gerekir
  • Aşınma durumlarında volan parçalarına müdahale edilmesi gerekir
  • Düzenli bakım periyotlarında mutlaka kontrol edilmelidir
  • Araç servisiniz veya güvendiğiniz ustalara bu parçayı göstermelisiniz
  • Parça değişiminde kaliteli ve orijinal olan volan parçalarını kullanmalısınız

Değişim Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Volan bakımı alanında uzman olan teknisyenler tarafından gerçekleştirilmeli ve kaliteli parça değişimleri ile tamamlanmalıdır.

Motorun güç aktarımını sağlayan parça arızalanması durumunda aracın yürüyen tüm aksamına zarar verebilir. Motor performansı ve konforu kaçınılmaz şekilde düşebilir.

  • Alanında uzman teknisyenlerden yardım alın
  • Orijinal parçalar kullanın
  • Bakım günlerini aksatmayın
  • Değişim zamanında değiştirin ve aşınmalardan uzaklaştırın
  • Debriyaj sorunlarında volanın kontrollerini yaptırmayı unutmayın

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu