Genleşme Kabı Arıza Belirtileri

Genleşme kabı, araçlar için son derece büyük önem arz eden bir parçadır. Araçlar için oldukça büyük öneme sahip olan genleşme kabı, arıza yaptığında büyük sorunlara neden olabiliyor. Arıza yapması durumunda sürücü için hayati tehlike dahi yaratabiliyor.

Aracın düzenli olarak kontrollerinin ve bakımlarının yapılması her zaman önemlidir. Özellikle genleşme kabı ve kabı çevreleyen kısımların bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Bu bakımlar sayesinde ileride doğabilecek olumsuz durumların önüne geçilmiş olunur.

Genleşme Kabı Arıza Belirtileri

Araç ve sürücü için büyük önem arz eden genleşme kabı, çeşitli belirtiler ile arıza yaptığı gösterir. Bu belirtileri yaşayan kişilerin kesinlikle bir uzmana danışması ve parçanın değişimini yapmasını gerekir.

Genleşme Kabı Nedir?

Sürücüler tarafından genleşme kabı arıza belirtileri merak ediliyor ve bu alanda çeşitli araştırmalar yapılıyor. Genleşme kabının arıza belirtilerinden önce genleşme kabının ne olduğu ve ne işe yaradığı öğrenilmelidir.

Genleşme kabı, motor bölgesinin en iyi şekilde soğutulmasını sağlamak amaçlı kullanılan bir su deposudur. Genleşme kabının içerisinde soğuk su bulunur ve motorun çalışma şekline göre bu su kullanılır. Genleşme kabının içerisinde yer alan su, motorun soğutulma işleminde kullanılır.

Genleşme kabı bu sebepten dolayı araçlar için oldukça önemlidir. Kısacası genleşme kabı olmadan motor tam soğutulamaz.

Genleşme Kabının Görevi Nedir?

Motor çalışmaya başladığında belirli düzeyde ısınmaya başlar. Bu ısınmalar, motor parçalarının rahat bir şekilde çalışmasını engeller. Bu sebepten dolayı motorun soğutulması ve bu ısının en alt noktaya indirilmesi gerekir. Genleşme kabı ise motorun sistemini soğutacak suya ev sahipliği yapar. Kısacası motor soğutma suyu, genleşme kabının içerisinde yer alır.

Genleşme kabı, vakti geldiği zaman suyu sisteme gönderir ve motorun soğumasını sağlar. Bu sebepten dolayı genleşme kabının görevi çok büyüktür. Genleşme kabında arızalar meydana geldiği zaman bu işlem düzgün bir şekilde yerine getirilmez. İlerleyen zamanlarda motor parçalarında sıkışmalar meydana gelir ve ciddi boyutlu sorunlar doğar.

Genleşme Kabı Arızalanınca Ne Olur?

Genleşme kabı arıza yaptığı zaman motor, aşırı derecede ısınmaya başlar. Böylelikle hararet durumları doğmaya başlar. Suyun devir daim düzeninde bozulmalar meydana gelir.

Genleşme Kabı Arızalanınca Ne Olur?

Gereksiz yere su tahliyesi de yapılmaya başlar ve böylelikle su deposu içerisinde su azalmaya başlar. Motor soğutma suyu basınçtan kaynaklı olarak seviye bidonu dışına çıkmaya başlar. Bu olaydan sonra su da taşmalar görülür.

Taşan su metal parçalara temas eder ve bu da korozyon oluşumuna sebep olur. Elektrik parçalarında da çeşitli arızalanmalar meydana gelir. Genleşme kabı arıza yapmaya başladığında motorun durdurulması ve soğutulması gerekiyor. Motor genleşme kabı arıza yapacağı zaman çeşitli belirtiler göstermeye başlar.

Genleşme Kabı Arıza Belirtileri Nelerdir?

Genleşme kabının arıza yaptığı çeşitli belirtiler ile anlaşılır. Bu belirtilerden en az bir tanesini yaşayan kişilerin kesinlikle bir uzmana danışmaları gerekiyor.

Genleşme kabı arıza belirtileri şu şekildedir;

  • Motor Su Eksiltir.
  • Yedek Su Deposu Kapağı Arıza Yapar.
  • Araç Motoru Aşırı Derecede Isınmaya Başlar.
  • Araç Gürültülü Bir Şekilde Çalışmaya Başlar.

Genleşme kabı arıza yaptığı zaman bu şekilde belirtiler göstermeye başlar. Bu belirtilerden bir tanesini yaşayan kişilerin kesinlikle uzmanlara danışmaları gerekiyor. Genel olarak genleşme kabının değişmesi ile beraber bu sorun ortadan kaldırılmış oluyor.

Araç Sürekli Su Eksiltiyor Sebebi Nedir?

Araçların sürekli olarak su eksiltmesi, sürücüler tarafından merak edilen bir durumdur. Aracın su eksiltmesinin nedenlerinden bir tanesi ‘Genleşme Kabı’ tarafından verilen arızadır.

Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır.

Araç Sürekli Su Eksiltiyor Sebebi Nedir?

Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır. Eğer aracın altında su sızıntısı varsa genleşme kabı su eksiltiyordur. Bu durumda aracın pek fazla çalıştırılmadan hemen oto servise ya da sanayiye götürülmesi gerekiyor. Eğer kullanıcı kendisinin değişim yapabileceğine inanıyorsa, genleşme kabı satın alarak değişim işlemi yapabilir.

Radyatör Kapağı Arızası Belirtileri

Radyatör kapağında arıza meydana gelmeye başladığı zaman motor soğutma sisteminde belli başlı düzensizlikler oluşacaktır.

Radyatör kapağı arıza belirtileri şu şekildedir;

  • Araç hararet yapar.
  • Motordan buhar çıkabilir.
  • Radyatör suyu azaltır.
  • Genleşme kabı taşmaya başlar.
  • Radyatör hortumunda büzülmeler meydana gelir.
  • Radyatörden antifriz kaçağı oluşur.
  • Radyatör hortumu şişer.

Radyatör kapağında bir arıza meydana geldiği zaman dolaylı yoldan genleşme kabında da arızalanma meydana gelebiliyor.

Genleşme Kabı Temizliği

Genleşme kabının temizliği çeşitli kimyasal ürünler ile sağlanıyor. Genleşme kabının temizliğini yapacak olan kişilerin, bu kimyasal ürünleri temin ederek temizlik işlemine başlaması gerekiyor.

Halk arasında sık sık bahsedilen kum kullanımı, genleşme kabına büyük zararlar verebiliyor. Bu sebepten dolayı genleşme kabı temizliği yapılırken, ‘Genleşme Kabı Temizlik Ürünleri’ tercih edilmelidir.

Genleşme Kabı Neden Kirlenir?

Genleşme kabının kirlenmesinin en büyük nedeni antifriz kullanılmaması ya da eksik kullanılmasıdır. Suya antifriz katılmadığı zaman su, metal aksamlar ile tepkimeye girer. Bu tepkime sonrasında ise korozyon meydana gelir ve genleşme kabı kirlenir. Genleşme kabının temizliğinde ise kimyasalların kullanılması gerekiyor.

Genleşme Kabı Fiyatı

Genleşme kabının fiyatında genel olarak farklılıklar görülüyor. Genleşme kapları araçların marka ve modeline göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak uygun fiyatlıdır ve temini yapacak kişilerin ceplerini yakacak şekilde değildir.

Genleşme kabı temini yapılırken kesinlikle orijinal parça temin edilmelidir. Orijinal olmayan parçalar, araçların zarar görmesini sağlar. İlerleyen zamanlarda o parça tekrardan arıza verir ve yeniden parça temini yapılması gerektirir. Bu sebepten dolayı genleşme kabı temini yapılırken orijinal parça alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu