Radyatör Kapağı Arızası Nedir?

Araçlarda, önemsiz gibi görünen her parçanın ayrı bir görevi vardır. Radyatör kapakları, bir depo bölümünün ağzını kapatan sıradan bir kapak sistemi değildir. Motor soğutma sisteminin en önemli parçalarından birisidir ve bunu sürücülerin büyük bir bölümü bilmemektedir.

Radyatör kapağı arızası nedir? Motor soğutma sisteminin sağlanamaması ve hararetin normal değer üzerinde yükselmesi olarak açıklanabilir. Radyatör kapağı arızalı olduğunda, motor içerisindeki oluşan ısıdan dolayı basıncı istenilen seviyede tutamayacak, hararetin oluşmasına, su kaçaklarının meydana gelmesine neden olacaktır.

Radyatör Kapağının Görevi

Radyatör kapağının görevi çoğu sürücü tarafından, radyatörden su sızmasını engellemesi olarak bilinir.

Radyatör kapağının iki önemli görevi vardır ve şunlardır;

  • Motor soğutma sisteminde, yüksek basınç oluştuğunda, motor soğutma suyunun sızdırmazlığını sağlamaktır. Bu araçların su eksiltmesinin önüne geçer.
  • Radyatör kapağı içerisindeki, hava valfleri ve yağlar sayesinde, soğutma sisteminde oluşan basıncı normal değer seviyesinde tutmaktır.
  • Her araç modelinde farklı yerlerde bulunabiliyor. Bazı araçlarda hemen radyatörün üst bölümünde yer alırken, bazı araçlarda, genleşme kabı içerisinde yer alabiliyor.

Radyatör Kapağı Arızasını Nasıl Anlarım?

Araçlarda meydana gelen arızaların oluştuğunu gösteren çeşitli durumlar vardır. Radyatör kapağı arızalarının da anlaşılmasını sağlayan durumlar vardır ve bunu bilen sürücüler arızayı hemen tespit edebilecektir. Sürücüler şunlara dikkat ederek radyatör kapağının arızalı olup olmadığını anlayabilir.

  • Kapak yerine tam oturmuyorsa,
  • Elle çekildiğinde kapak geliyorsa,
  • Kapak zor kapanıyorsa,
  • Radyatör kapağından su sızıyorsa,

Bu durumlar, radyatör kapağının arızalı olduğunu göstermektedir. Bunu fark eden sürücüler hemen orijinal kapak ile değiştirme yoluna gitmelidir. Radyatör kapağı açıldığında, normal olan su seviyesi düşmeye başlıyorsa buda radyatör kapağının arızalı olduğunu gösterir.

Radyatör

Radyatör Kapağı Bar Değeri Nedir?

Radyatör kapaklarının görevi motor soğutma suyu basınç değerini olması gereken değerde tutmaktır. Üzerinde bulunan yağ ve hava valfleri sayesinde su kaçağının olmasını önlemektedir. Radyatör kapakları sisteminin bir bar değeri vardır ve bu araç marka ve modellerine göre değişebiliyor. Araç marka ve modeline göre değişiyor olsa bile radyatör kapağı bar değeri genel olarak 0,8 bar ile 1,1 bar arasında olacak şekilde ayarlanıyor. Araç üretici firmaları, araçların motor soğutma sistemlerine göre bu parçanın bar değerini belirleyerek üretim yapıyorlar.

Radyatör Kapağı Arıza Yaparsa Ne Olur?

Araçlarda meydana gelen arızaların bazıları yolda kalmanıza neden olurken bazıları yola devam edebilmenizi ancak tamir edilmediğinde ileride büyük sorunlara yol açabilmektedir. Radyatör kapağı arızaları, yolda kalmanıza engel olmayacaktır. Bu arıza ile karşılaşıldığında, radyatör kapağından su sızmaya başlayacak ve motor soğutma suyu azalacaktır. Araç çalışmaya başlayınca hararet yapacaktır. Basınç ayarı olmayacağı için motor soğutma sisteminin düzensiz çalışmasına neden olacaktır. Radyatör kapağını kontrol etmek isteyen sürücüler bunu motor sıcakken değil motor soğukken yapmalıdır.

Radyatör kapağı arızası

Radyatör Kapağının Çalışma Şekli

Araçların radyatör kapaklarının çalışma şekli, evlerde kullanılan düdüklü tencere sistemine benzetilir. Araçlar 90 derece sıcaklıkta normal olarak çalışır. Araç çalışırken, radyatör ve dağıtım sistemleri içerisinde biriken hava basıncı, radyatör kapağı tarafından tahliye edilir. Radyatör kapağı iç bölümünde, bir yay ve kauçuk olduğu görülmektedir. Araç çalışırken oluşan ısıdan dolayı oluşan basınç, radyatör kapağının yayını yukarıya doğru iter ve basıncın belirli seviyede tutulmasını sağlar. Radyatör kapakları arızalı olduğunda bu tahliye işlemi olmadığı için farklı sorunlara neden olabilecektir.

Arıza Belirtileri

Araçlarda radyatör kapağı arızalarının ciddi sorunlara yol açabileceği bilinmelidir. Bunun için sürücüler sürekli olarak kontrol yapmalı ve radyatör kapağının sağlam olduğunu gözlemlemelidir. Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.

Seyir halindeyken araç hararet ısısı yükseldiğinde, soğutma sıvısı radyatör kapağından sızmaya başlayacak ve motordan buharlar çıkacaktır. Bu durumla karşılaşan sürücüler, motoru durdurmalı ve motorun soğumasını beklemelidir. Motor soğukken radyatör kapağını çıkartıp yayı kontrol etmek ve yayın çalıştığını görmek gerekir.

Radyatör kapağı

Motordan Buhar Çıkması Ne Anlama Gelir?

Araçlarda, soğutma suyu motor ısısının belirli seviyede tutulmasını sağlar. Radyatör kapağındaki yay sistemi sayesinde, aşırı ısının neden olduğu basınç dışarı atılır ve motorun hararet yani aşırı ısınması önlenir. Basınç ayarı yapılamadığında, soğutma suyu kaynamaya ve buharlaşmaya başlar.

Aşırı basınç nedeniyle radyatör kapağından dışarıya buhar vermeye başlar. Seyir halindeyken, motor kaputundan buhar çıktığı görüldüğünde, motorun hararet yaptığı anlaşılır. Araç güvenli bir yere çekilir ve motor durdurularak soğuması beklenir. Soğuduktan sonra radyatör kapağı kontrol edilir, eksilen su seviyesi tamamlanır ve servise kadar gidilebilir.

Araç Radyatörlerinde Su Kaçağı

Araçların markası ve modelin ne olursa olsun çeşitli nedenlerden dolayı su kaçakları meydana gelebilmektedir. Bazen radyatör bağlantı hortumlarında meydana gelen hasarlar nedeniyle su kaçağı olabilirken bazen radyatör kapağı arızasından dolayı su kaçağı olabilmektedir.

Radyatör kapağının yapısı bozulmuş ve yerine tam oturmuyorsa, motor çalışırken oluşan basınçtan dolayı kapağın kenarlarından su akıtmaya başlayacaktır. Radyatör hortumları ya da kapağında meydana gelen arızalardan dolayı azalan su seviyesi motorun çalışmasını olumsuz etkileyecek hemen hararet yaptıracaktır.

Radyatör Kapağı Değişimi

Araçlarda meydana gelen arızaların bazıları küçük gibi görünse de tamir işlemleri uzun sürebiliyor. Ancak radyatör kapağı değişim işlemleri oldukça basit ve ucuzdur. Radyatör kapakları, araç marka ve modeline göre farklı fiyat seçeneklerine sahiptir.

Sürücüler, araçlarının modeline göre orijinal radyatör kapaklarını satın aldıklarında kendileri bile rahatlıkla değiştirebilir. Orijinal radyatör kapağı takılırken, elle rahatlıkla takılabilmeli ve son kilit çevirmesi yapıldığında tık sesi duyulmalıdır. Kapak değişiminden sonra motor çalıştırılır ve 15 – 20 dakika kapak etrafından su kaçağı olup olmadığı gözlemlenmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu