Kış Lastiği Tüm Araçlarda Zorunlu Mu?

Kış lastiği uygulaması her yıl 1 Aralık tarihinde resmen başlıyor. Uygulamanın başlaması ile beraber kış lastiği tüm araçlarda zorunlu mu? Gibi sorular hemen hemen herkesin aklına takılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı karayolları trafik kanunu gereği eşya ve yolcu taşımasında kullanılan araçlarda kış lastiği uygulamasını zorunlu tutuluyor. İleri hava koşulları ve iklim şartlarına göre belli dönemde bu zorunluluk uygulanıyor. Ayrıca bu yetki bakanlıkça valilere de devredilebiliyor. Araçlarda kış lastiği denetimi Bakanlığın görevlendirdiği personel dışında Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı sınır kapılarındaki birimler ve belediyenin denetim birimleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Kış Lastikleri

Kış lastikleri kış aylarında kullanılması ile beraber sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü zamanlarda kullanması da faydalı oluyor. Kış lastikleri kauçuk malzemesinin özelliğinden dolayı kış aylarında kullanımı daha çok tavsiye ediliyor. Zorlu kış aylarında karlı, buzlu ve kaygan zeminlerde kış lastikleri aracınızın kaymasını engelliyor. Fren gücünü ve çekiş gücünü de artırarak aracının performansını da önemli yönde etkiliyor. Bundan dolayı düzenli yol tuşu sağlamak, sürücülerin güvenli ve keyifli sürüş gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. Özellikle kış aylarında kaza yapma riskini en az seviyeye düşürüyor.

Kış Lastikleri Takmamanın Cezası

Kış lastikleri takma zorunluluğu Ülkemizde her yıl 1 Aralık’ta başlayarak 1 Nisan’a kadar devam ediyor. Bu kurala uymayan araçların sürücülerine 776 lira ceza kesiliyor. Kış lastiği takmam cezaları her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değerleme oranı üzerinden güncelleniyor. Online Yedek Parça web sitesinde her marka ve model araca ait yedek parça bulunmasının yanında aynı zamanda kış lastikleri de bulunuyor. Web sitesi üzerinden ihtiyaç duyduğunuz her türlü indirimli yedek parça ürünlerini kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Neden Kış Lastiği Takılır?

Kış lastiği sürücülerin güvenli bir sürüş faydası sunmasının yanında can ve mal güvenliği de sağlıyor. Kış aylarının olumsuz hava şartlarından dolayı kar lastiklerine aynı zamanda kar zinciri de takmanız gerekiyor. Hem kış lastiği hem de kar zincirleri takıldığında buzlanmalara karşı riskleri ve tehlikeleri en aza indirebiliyorsunuz. Kış lastikleri aşırı soğuk havalar, daha düşük sıcaklıklar ve kar, buz gibi durumlarda daha etkili olmak için tasarlanmışlar.

Kış Lastiği Tüm Araçlarda Zorunlu Mu?

Mevsime Uygun Kış Lastiği

Motorlu Araç satıcıları Federasyonu Başkanı tarafından yapılan açıklamada trafik güvenliği seyredebilmesi ve trafik kazalarının önüne geçmesi için lastik değişimin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Araçlarda kazaya sebebiyet veren nedenlerin başında lastikler geliyor. Araçlarda kullanılan lastiklerin mevsime uygun olmaları gerekiyor. Hava sıcaklarının 7 derecenin altına indiğinde artık kış lastiklerinin takmanın zamanı olduğu herkes farkına varması gerekir. Ülkemizde kışın meydana gelen trafik kazalarının çoğunlukla mevsime uygun lastiklerinin kullanılmamasından kaynaklanıyor.

Kış Lastiği Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kış lastiği uygulaması zorunluluktan ziyade hayati bir önem taşıyor. Sürücüler hem kendi güvenlikleri hem de trafikte bulunan sürücü ve yolcuların güvenliği için bu kurallar uymaları önem arz ediyor. Sürücüler 1 Aralık’tan önce lastik değişimlerini yaparak tedbirli olmalarında fayda bulunuyor. Kış lastiği takılmasının yanında bilinçli lastik alımında büyük önem taşıyor. Vatandaşların lastikleri seçerken lastik tarihine ve raf ömrüne dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle lastiklerin üretim ömürlerine dikkat ederek tercih edilmesi gerekiyor.

Kış Lastiği Tüm Araçlarda Zorunlu Mu?

Kış Lastiği Kullanmanın Önemi

Kış mevsiminde trafik kurallarına uymak kadar kış lastiklerine de dikkat edilmesi önemli bir konudur. Çünkü zorlu hava koşullarından her an olumsuz durumlarla karşılanabiliyor. Kış lastikleri hem sürücülere hem de trafikte sağladığı yararlan şunlardır.

  • Islak zeminde aracın kayma riskini en aza düşürüyor.
  • Yolu tutma ve yolu kavrama gücü ile daha az kaza yapma riski ve güvenli bir sürüş sağlıyor.
  • Kış lastikleri sayesinde ıslak ve kaygan yol üzerinde fren mesafesini kısaltıyor.

Kar, buz veya çamurlu zeminlerde araba kullanırken üst düzey bir güvenlik sağlıyor.

En İyi Kış Lastiği Özellikleri

Kış lastiklerinde kalite ve gereken özelliklere uygunluğu göz ardı edilmemelidir. Kış lastiklerinin fiyatları diğer normal lastiklere göre daha pahalı olması sürücüler için zorunlu bir teşkil olabiliyor. Ancak can ve mal güvenliği için özellikle kış lastiğinin kullanması trafikte büyük önem taşıyor. Kış lastiği en önemli özellikleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Diş derinliği fazla olan kış lastikleri yol güveniş tutuşu daha fazla oluyor.
  • Genellikle deseni az olanlar tercih edilmelidir.
  • Kış lastiklerinin sırt desenin damarlı ve omuz bloklarının dişli yapıya sahip olmaları gerekir.

Kış Lastiğinin Faydaları Nelerdir?

Kış lastikleri olumsuz hava koşullarında maksimum performans sergilemek için özel olarak üretiliyor. Sıcaklık düşüşünde yol tutuşunu koruyacak özel kauçuklara sahiptir. Kış lastiklerinde bulunan özel desenler yağmur kar sularının tahliyesini kolaylaştırarak aracın çekiş gücünü artırıyor. Kış lastiklerinde bulunan özel geometrik desenler ve özel kauçuk yapısı sayesinde araçların virajlı yollarda bile güvenli bir yol tutuşu sağlıyor. Özel olarak geliştirilen kış lastikleri diğer lastiklere göre daha fazla çekiş gücü sağlayarak sizlere keyifli bir sürüş deneyimi sunuyor.

Kış Lastiği Almanın Kolay Yolu

Güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak veya emniyetli bir yolculuk yapmak isteyen sürücüler araçlarında kullanacakları lastiklerin mevsimsel özelliklere sahip olanları tercih etmelidirler. Zorlu kış koşullarında kış lastiklerini kullanmak hem sürüş konforu hem de yol güvenliği açısından son derece önemli bir konudur.

Online Yedek Parça web sitesinde menüler kısmın daha yer alan birçok kategori sayesinde istediğiniz ürünlere kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Sitede yer alan ürünler her zaman güncel tutularak müşterilere hizmet sunuluyor. İstediğiniz marka ve modellere sahip kış lastiklerini online mağaza üzerinden inceleyerek Sipariş verebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu