Distribütör Nedir?
Oto sahiplerinin merak ettiği distribütör nedir içten yanmalı özelliğe sahip olan araç motoru parçasıdır. Yeni nesil otomobil modellerinde ise bu sistem motorda farklı bölümde yer alabilir. Eski araç modellerinde ise sabit olarak sistem tek bir bölümde bulunur.
Sistem aracın modeline göre kolay bir şekilde arızalanmaz. Fakat kalitesiz sürüşler ve motor bakımı düzenli olarak yaptırılmamasına bağlı olarak sistemde arızalar meydana gelebilir.
Bu parçanın en önemli özelliği ise, motor sisteminin diğer tüm parçalarıyla birlikte eşdeğer olarak çalışmasıdır. Böylece söz konusu motor parçası sistemin kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Distribütörler tüm otomobil modelleri motorunda yer alır.
Bu parça olmadan motorun kusursuz bir şekilde çalışmaz. Bu nedenle parça motor sistemi açısından hayati bir değer arz ediyor. Bu parça motor sisteminde yer alan ekdüksiyon bobini tarafından üretilen yüksek gerilimi doğrudan yanma eylemini gerçekleştiren motorda yer alan buji bobin sistemine yollar ve böylece yanma eyleminin gerçekleşmesini sağlar.
Distribütör Arızası Nasıl Anlaşılır?
Motor sisteminde yer alan tüm parçalarda olduğu gibi distribütör sisteminde de çeşitli nedenlere bağlı olarak birtakım arızalanmalar meydana gelebilir.
Bu durum şu şekilde kolayca anlaşılır;
- Aracınızın çalışmasıyla birlikte araçta tekleme durumu meydana gelmesi
- Aracınızın ani olarak stop etmesi
- Sürüş sırasında aracınızın iç bölümünden yakıt kokusu hissetmeniz
- Aracınızı yüksek devirler üzerinden sürememeniz
- Yakıt tüketiminde yükselme meydana gelmesi
Tüm bu belirtiler aracınızdaki distribütörün mekanizmasında arıza meydana geldiğini gösterir. Bu durumda aracınızı yetkili servise götürerek gerekli müdahalelerin yapılmasını talep edebilirsiniz. Distribütörlerin arızalanması doğrudan aracın sürülemez hale gelmesine yol açar. Bu durum araç sürüş kalitesinin azalmasında sebep olabilir. Sistem arızaları artık daha pratik bir şekilde anlaşılır.
Arabada Distribütör Ne İşe Yarar?
Araç modeli fark etmeksizin tüm otomobil türlerinde distribütörler önemli işlevler sunar. Bu sistemin temel görevleri arasında motorun üretmiş olduğu akımı bobine göndermesidir. Yine bu sistemin en temel görevleri arasında klasik ateşleme sistemi olmasıdır. Sistem motorun ateşlenmesinde aktif olarak rol üstlenir.
Distribütörlerin de bakımı yaptırılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken kriter ise sistem bakımının düzenli olarak yaptırılmasıdır. Bu sistemi hareketini ise direk olarak kam milimden ya da yağ pompası aracılığı üzerinden alır. Bu nedenle distribütörler direk ve direk hareket eden distribütörler olarak 2 kısma ayrılır.
Distribütör Nerede Bulunur?
Distribütörler araçların sadece motor bölümünde yer alır. Bu bölümden gerekli tüm işlevlerini gerçekleştirir. Sistem geniş bir içeriğe de sahiptir. Bu bakımdan distribütörlerin içerisinde distribütör kapağı, tevzi makarası, platin tablası, distribütör kamı, mekanik avans tertibatı, sistem mili, sistem avans tertibatı, sistem gövdesi ve son olarak kondansatör parçası yer alır.
Bu bakımdan sistemdeki herhangi parçanın arızalanması sistemin komple olarak iş göremez hale gelmesine yol açar. Distribütörlerdeki en ufak arızalar motorun yanmasına dahi sebep olabilir. Bu durum yüksek maliyete girilmesine neden olabilir. Bu bakımdan motor temizliğine değer verilmelidir.
Bununla birlikte yedek parça olarak da satışa sunulur. Diğer yedek parçalarda olduğu gibi bu sistemi de profesyonel firma tarafından %100 orijinal olarak satışa sunulur. Bu bakımdan araç sahipleri eski distribütörleri ömrünü tamamladığında yeni ve orijinal bir distribütörü en uygun fiyattan satın alır.
Distribütör Arızası Belirtileri
Genellikle motor sistemlerinde meydana gelen arızalanmalar pek çok araç sürücüleri tarafından kolayca fark edilmez. Sürücüler bu kapsamda çoğu zaman servis firmalarına başvurmak zorunda kalabiliyor.
Bu sistemler arasında distribütörler de yer alıyor. Bu sistemde meydana gelen arızaların büyük bir kısmı sessiz olarak oluşur. Bu da sürücülerin arızaları tespit etmede zorluk çekmesine neden oluyor. Distribütörlerde meydana gelen arızaların başlıca belirtileri aracın çalıştırılmasıyla birlikte belli olur.
Bu doğrultusunda aracın çalıştırılması halinde tekleme durumu oluşması, araç sürüş konforunda düşüş meydana gelmesi, ani egzoz patlamaları, aracın hızlanma süreçlerinde yükselme, aracın yüksek devirlerde sürülememesi tarzında sıralanabilir. Bu durumda aracın kontağının kapatılarak sorunun giderilmesi gerekir.
Distribütör arızalarında dikkat edilmesi gereken bazı etkenler bulunur. Arızaların tespiti halinde oto servisine başvurulmalıdır. Sistem arızaların sürücüler tarafından giderilmesi mümkün değildir. Motor aksamı arızaları yalnızca oto servisi tarafından tespit edilerek giderilir. Sürücülerin bu yönde bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekir.