Karbüratör Nedir?

İçten yanmalı bir motorun silindirindeki benzin ve hava karışımını yakan bir cihazdır karbüratör denir. Pistonun emme kuvvetiyle silindirin içine çekilen hava, karbüratörden geçerken benzinin bir kısmını taşıyarak buharlaşmasına neden olur. Ortaya çıkan gaz karışımı silindire girer ve buji tarafından saçılan kıvılcımla ateşlenir.

Karbüratör, emme havası ile benzinin karışım oranını otomatik olarak ayarlayan ek bir mekanizmaya sahiptir. Bir arabayı bileşenlerine ayırdığınızda yaklaşık 30.000 parça ortaya çıkar. Otomobil üreticileri sadece otomobil yapmak için parça kullanmıyor. Arıza durumunda kolay tamir edilebilmesi için yedek parça imalatı yapılır.

Yedek parça stok yapılır. Otomobiller için yedek parça çok önemlidir. Yedek parça yelpazesinin geniş olması, arıza durumunda hızlı bir şekilde tamir edilebilmesi için araba seçerken de etkili oluyor.

Karbüratör Terimleri

Emme manifoldu, hava filtresinden havayı toplar ve motorun ihtiyacına göre hava oranını emme valfleri aracılığıyla silindirlere gönderir.

  • Emme manifoldundan gelen hava yakıtla karışarak yanmaya neden olur.
  • Benzin pompası, Benzin deposundaki benzini emerek karbüratöre gönderir.
  • Eksantrik mili üzerindeki özel bir eksantrik kolu aracılığıyla çalışır.
  • Rölanti vidası motorun rölantide çalışmasını sağlayan parçadır.

Gaz kelebeği valfinin minimum açıklığını ayarlayan ve motor rölantideyken gerekli benzin ve hava karışımını sağlayan durdurucu görevi gören bir vidadır. Karbüratör şamandırası, karbüratörün yakıt odasındaki yakıtı sabit bir seviyede tutan kısmıdır.

Karbüratör Terimleri

Emme Manifoldu

Motor emme sistemi, motorun çalışabilmesi için yanma odasına temiz hava verilmesini sağlar. Emme sisteminin iki temel elemanı hava filtresi ve emme manifoldudur. Emme manifoldunun görevi silindirlere, tüm motor hızlarında motorun ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda havayı sağlamaktır. Motorun yakıt enjeksiyon sistemine bağlı olarak emme manifoldu, emme valfi aracılığıyla yanma odasına yalnızca hava veya hava-yakıt karışımı iletir.

Benzin Pompası

Yakıt pompası otomobiller için önemli parçalardan biridir. Benzin pompası olarak da adlandırılan yakıt pompası, yakıtı depodan çekip motora gönderen bir bileşendir. Benzinli veya LPG’li araçlarda yakıt pompaları bulunurken, dizel araçlarda dizel pompası bulunur. Aşağıda yakıt pompasının çalışırken çekilmiş bir fotoğrafı bulunur.

Şu anda, motora yakıt sağlamak için benzinli ve dizel araçların yakıt deposuna elektrikli yakıt pompaları takılır. Elektrikli yakıt pompası, kontak açıldıktan sonra birkaç saniyeliğine çalışıp durur ve motoru çalıştırmadan önce yakıt sisteminde yedek yakıt basıncı oluşturur. Motor çalıştıktan sonra dahi sürekli olarak çalışmaya devam eder.

Rolanti Vidası

Tanım olarak rölanti vidası, motor çalışmaya devam ederken aracın durdurulması anlamına gelir. Bir aracın rölanti devri, motor tipine ve markasına göre değişir. Ancak motor devri 500 ile 1000 d/dk arasında ise araç rölantide kalıyor demektir. Aracın rölantide çalışmasını sağlayan aktarma organı debriyajdır. Dişli olmayan bir motorun tekerleklerini döndüren dönme hareketi aktarma organına iletilmezse, motor dönse bile tekerlekler dönmez ve araç durur.

Rolanti Vidası

Karbüratör Şamandırası

Şamandıra kabı adı verilen küçük bir kapta sabit bir benzin seviyesini korur. Benzin seviyesi yükseldiğinde benzinin içinde yüzen şamandıra yükselir, emme valfi kapanır ve benzin girişi kesilir. Yakıt seviyesi düştüğünde tekrar düşecek ve yakıt girişi açılacaktır. Bu, karbüratörde her zaman bir miktar yakıt bulunduğu anlamına gelir.

Karbüratör Jiklesi

İki tip karbüratör vardır: jikle kelebeği gövdeleri ve gaz kelebeği gövdeleri. Gaz kelebeği valfi, venturi arkasındaki karbüratör boğazında bulunur. Jikle, karbüratörün boğaz girişinin üst kısmında bulunur. Bu, özellikle soğuk havalarda motoru çalıştırmayı kolaylaştırır.

Motor ısınana kadar işlevi devam eder. Jikle kolunu çektiğinizde karbüratör boğazının girişindeki jikle klapesi kapanarak havanın solunmasını zorlaştırarak daha fazla yakıtın akmasını ve zengin bir karışım oluşmasını sağlar.

Karbüratör Yakıt Kesme Selenoid Valfi

Kontak anahtarı kapatıldığı zaman relanti devresine giden benzinin kesilmesini sağlar. Selenoid valfin ucundaki iğnecik, arabanın kontağı açık bırakıldığında manyetik alan oluştuğu için geri çekilmiş haldedir ve benzinin geçişine izin verir, kontak kapatıldığında ise manyetik alan da kesilerek iğne yuvasına oturacağından relanti benzini keser ve kontak kapatıldıktan sonra motorun kendi kendine çalışmasını engeller.

Solenoid valf, elektrik sinyallerini kullanarak açılıp kapanarak sıvıyı kontrol eden bir valf türüdür. Solenoid valfler hava, gaz, su, yağ ve buhar gibi sıvılar için kullanılır. Bu valflere solenoid valfler de denir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu