Silindir Honlama Nedir?

Silindir honlama, motor üzerinde yer alan silindir yüzeylere uygulanan pürüzsüzleştirme işlemine verilen isimdir. Bu işlem silindirin hem iç hem de dış yüzeyine uygulanır. Bu uygulama sayesinde silindir üzerinde yer alan segmanlar aşınma yaşamaksızın çalışır.

Silindir honlama işleminin düzgün olması sayesinde ise araç daha az yakıt tüketir. Bunun dışında yapılan pürüzsüzleştirme işleminin etkisiyle motor sorunsuz çalışır.

Silindir Honlama Nasıl Yapılır?

Motor silindirleri üzerindeki taşların giderilmesini sağlayan honlama işlemi silindir honlama makinesi kullanılarak yapılır. Ancak bu işlemin yapılabilmesi için öncelikle motor rektifiye işleminin yapılmış olması gerekir. Motorun parçalarının yenilenmesi veya değiştirilmesi işlemi gerçekleştirildikten sonra silindir yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesi için honlama işlemine geçilir.

Silindir honlama işleminde yaygın olarak elmas, silisyum karbür ve alüminyum oksit gibi taşlar kullanılır. Zımpara taşıyla benzerlik gösteren bu taşlar az basınçla birlikte silindir uçlarına yerleştirilir. Bu taşlar kendi etraflarında dönüş yaparak ufalanırlar. Bu ufalamanın etkisiyle de silindirin yüzeyi pürüzsüz hale gelir.

Honlama işleminin tamamlanmasından sonra silindir yüzeyi incelemeye alınır. Yüzeyin pürüzsüz hale gelmesine ek olarak yüzey üzerinde bulunan çapraz çizgilerin kontrolü sağlanır. Çizgiler yaklaşık 20-45 derece olduğunda silindir honlamanın iyi yapıldığı anlaşılır.

Silindir honlamanın sayesinde motor verimli çalıştığı için yakıt tasarrufu mümkün olur. Ayrıca yapılan honlama işlemi motor ömrünün uzamasına yardımcı olur. Motorunuzun uzun ömürlü olmasını istiyorsanız mutlaka honlama işlemini yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Silindirler için honlama işlemini oto servisleri, motor yenileme firmaları, makine firmaları ve oto tamircileri yaparlar. Bu nedenle silindir honlama fiyatları işlemin yaptırılacağı firmaya bağlıdır. İşlemi yaptırmak için firma belirlendikten sonra honlama işlemi için fiyat bilgisi almak mümkün olur. Bu işlemin profesyonel hizmet veren oto servis ve motor yenileme firmaları aracılığıyla 7-24 yaptırılması mümkündür.

Silindir Honlama Nasıl Yapılır

Elle Silindir Honlama Nasıl Yapılır?

Honlama işlemi makinelerin kullanımının dışında elle de yapılabilen bir pürüzsüzleştirme işlemidir. Elle yapımda silindir honlama aparatı kullanılır. Bu aparat matkabın ucuna takılarak silindirin taşlanarak pürüzsüz hale gelmesi sağlanır.

Elle silindir honlama işleminde de alüminyum oksit, elmas ve silisyum karbür taşlarından yararlanılır. Taşların kendi eksenleri etrafında dönmesiyle ufalanma ve yüzeyin pürüzsüz hale gelmesi sağlanır.

Silindir Honlama Ne İşe Yarar?

Motor silindirlerinin honlanma sebebi yüzeyin pürüzlülüğünü azaltmaktır. Bir tür zımparalama işlemi olarak kabul edilen honlama ayesinde silindir yüzeyinin istenilen özelliklere sahip olması sağlanmış olur.

Silindir honlama araçta bulunan motor silindirlerinin doğru forma kavuşmasına yardımcı olur. Honlama işlemi ile silindir delikleri hem pürüzsüz hem de istenilen ölçülere ulaşır. Böylelikle motorun çalışma performansı artmış olur.

Honlama işlemi motor silindirlerinin hem iç yüzeyine hem de dış yüzeyine uygulanır. Böylelikle motorların çalışmasına katkı sağlayan silindirlerin doğru ölçü tamlığını sağlar.

Silindir Honlama ile Torna / Taşlatma Farkı

Motor silindirleri için yapılan silindir honlama ve torna/taşlatma ile karıştırılan bir işlemdir. Yapı olarak birbirine benzeyen bu işlem hem uygulama şekli hem uygulama alanı hem de özellikleri bakımından farklılık gösterir.

Silindir honlama ile torna/taşlatma işleminin farkları şunlardır;

  • Torna/taşlatma fren diskleri üzerine uygulanırken honlama motor silindirleri uygulanır.
  • Torna/taşlatma fren disk yüzeylerinin aşınmasına neden olurken honlama yüzeylerin pürüzlülüğünü azaltır.
  • Honlama silindirlerin hem iç hem de dış yüzeylerine uygulanırken taşlatma fren disk yüzeyine uygulanır.
  • Honlama işleminin maliyeti taşlatmaya göre daha düşüktür.
  • Honlama işleminde genellikle honlama makinelerinin kullanılması nedeniyle işlem süresi taşlatmadan kısadır.
  • Torna/taşlatma işlemi fren disklerinde ortaya çıkan aşınmaların düzeltilmesini sağlarken honlama işlemi motorun çalışma performansına katkı sağlar.
  • Honlama uygulaması küçük delikler için kullanırken taşlatma işlemi daha çok yüzeylerle ilgilidir.

Honlama ve taşlatma işleminde taşlardan yararlanılsa da farklılıkları oldukça fazladır. Ayrıca honlama son işlem olarak uygulanır. Honlamanın yapılabilmesi için silindirlere motor rektifiye veya torna işlemlerinin uygulanması şarttır.

Silindir Honlama Nerelerde Uygulanır?

Makine ve elle yapılan silindir honlama işleminin uygulandığı tek yüzey motor silindirleri değildir. Motorların dışında silindire sahip olan makine ve araç parçalarında da uygulanır.

Silindir honlamanın kullanıldığı yerlerden arasında hidrolik ve kompresör silindirler yer alır. Bunun dışında yatak ve tüfek namlusu gibi otomotivle alakalı olmayan alanlarda da tercih edilir. Kompresör ve hidrolik silindir honlama işlemi de motor silindirlerindeki deliklerin ölçülerinin ayarlanmasına ve pürüzlülüğün azalmasına yardımcı olur.

Silindir Honlama Nerelerde Uygulanır

Silindir Honlama Aletleri Nelerdir?

Silindirlerin honlanması işlemi makine ve aletler yardımıyla yapılır. Doğru aletlerin kullanılmasının etkisiyle silindirlerin istenilen özelliklere ulaşması mümkün olur.

Silindir honlama işlemi için kullanılan aletlerden bazıları şunlardır; honlama makinesi, honlama silindiri, honlama taşları, silindir bileme cihazı, honlama kafası, bileme ucu, honlama keçesi, pens, genişleme mandreni, matkap, honlama aparatı ve yedek parçalardır.

Honlama Ne İçin Kullanılır?

Honlama ilk olarak silindir olan yüzeylerin delik boyutlarının ayarlanmasına yardımcı olur. Böylelikle motor veya hidrolik parçalar doğru şekilde çalışır. Ayrıca honlama silindirik yüzeylerin pürüzlülük durumunun azaltılması ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Honlu Yüzey Ne Demek?

Honlu yüzey üzerinde honlama yapılmış olan az pürüzlü veya pürüzsüz hale gelmiş olar yüzeye verilen isimdir. Mat görünümde ve gözenekli şekilde görülür. Genellikle silindirler ve honlama işleminin yapılabildiği alanlarda görülür.

Boru Honlama Nedir?

Boru honlama çeşitli alanlarda kullanılan boruların delik ölçülerinin ayarlanması için uygulanan bir işlemdir. Boruların kullanım alanına uygun ölçüleme sağlar. Ayrıca honlama sayesinde delik içi veya çevresi pürüzsüz hale gelir.

Honlama Keçesi Nedir?

Honlama keçesi silindirlere uygulanan honlama işleminde kullanılan ve honlamanın yapılacağı zeminin yumuşatılmasını sağlayan alettir.

Sonuç

Silindir honlama motor yüzeylerinde yer alan silindirler için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde silindir deliklerinin istenilen ölçülere ulaşması ve pürüzlülük durumunun azaltılması mümkün olur. Böylelikle motorun çalışma verimliliği sağlanmış olur.

Motor silindirlerinin uygun formlara ulaşmasını sağlayan honlama işleminin elle yapılması mümkündür. Bu işlemi yapmayı düşünüyorsanız honlama için kullanacağınız aletlere onlineyedekparca.com adresinden ulaşabilirsiniz. Bu aletleri kullanarak silindirlerin uygun özelliğe kavuşarak motorların ve silindirlerin bulunduğu diğer parçaların doğru işlev sağlamasına yardımcı olursunuz.

Onlineyedekparça.com üzerinden silindir honlamak içi kullanabileceğiz malzemeleri inceleyerek online alışveriş yapabilirsiniz. Alacağınız malzemeler araçlarınız ve parçaları için uygun özelliklerde üretilmiş olup sorun yaşamaksızın kullanabilirsiniz. Ayrıca honlama aletlerini satın almak için yapacağınız ödemenin daha avantajlı olmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu