Silindir Kapağı Nedir?

Silindir kapağı, araç motorlarında bulunan silindirlerin üzerini kapatmak için geliştirilmiş motor parçasıdır. Bu parça silindir kafası olarak da adlandırılır. Bu kapak ortalama 10 mm kalınlığında ısıya dayanıklı olarak üretilmiştir.

Silindir kapağının büyüklüğü araç motor özelliklerine bağlıdır. Büyük motora sahip araçlarda silindir kapağı sayısı motorda bulunan silindir sayısı ile orantılıdır. Küçük motora sahip olan araçlarda ise 1 tane bulunur. Bu kapağın silindirleri kapatma işlevi üst tarafı kapsayacak şekildedir.

Silindir Kapağının Görevi Nedir?

Araba silindir kapağı görevi silindirlerin üst bölümünü örterek yanma odaları oluşturmaktır. Ayrıca bu kapak silindire bağlı olan motor parçalarının dış etkenlerin zararlarından korunmasına yardımcı olur. Bu kapak ayrıca egzozdan çıkan gazların atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca motora yakıt veya hava alımı sağlar.

Silindir kapağının görevini yerine getirmesi için silindir contasından yararlanılır. Bu conta kapağın silindirle örtülmesine aracı olur. Kapak örtme görevini yerine getirirken yüksek sıcaklıkla çalışır. Bu nedenle sıcaklığa dayanıklı olarak üretilir. Kapağın ısıya dayanıklı olması motorun dış etkenlerden korunarak güven içerisinde ve yüksek performansta çalışmasını sağlar.

Motorda bulunan silindirlerin örtülmesiyle görevli olan silindir kapağı üzerinde parçalar vardır. Bu parçaların isimleri şöyledir; eksantrik mili, supap yayı, emme kanalı, yanma odası, supap yuvası, enjektör yuvası, egzoz kanalı, buji, egzoz supapı, gayd, su kanalı ve emme supapıdır.

Silindir Kapağının Görevi Nedir

Silindir Kapağının Temizlemesi Nasıl Yapılır?

Araçlarda yoğun kullanımda olan silindir kapağının görevini yüksek performansta yerine getirebilmesi için zaman zaman temizliğinin yapılması gerekir. Temizlik işlemi doğru ekipmanlarla ve kapak parçalarına zarar vermeden yapılır.

Silindir kapağı temizliği şu şekilde yapılır;

  • Temizlik için gerekli olan bez, kağıt havlu, parça temizleyici, kova, plastik kazıyıcı, hava tabancası ve silecek gibi malzemeler ayarlanır.
  • Silindir kapağında bulunan supap, eksantrik mili, buji ve diğer parçaları dikkatli şekilde sökülür.
  • Temizliğe başlamadan önce kimyasal ürünlerle temas edileceği için temizlik yapacak kişiler tarafından giysi ve eldiven kullanılarak güvenlik önlemleri alınır.
  • Tofaş silindir kapağı çıkarıldıktan sonra kapak üzerinde ve contada kalan kalıntılar plastik kazıyıcı kullanarak çıkarılır.
  • Plastik kazıyıcı kullanılırken parçalara zarar vermeyecek şekilde kazıma yapılmasına dikkat edilir.
  • Silindir kapağı geniş bir kova veya kaba alınır. Daha sonra parça temizleyici kapak üzerine dökülür.
  • Bez yardımıyla silindir kapağının ovulması sağlanır.
  • Ovma işleminin ardından kovaya sıcak su koyulur.
  • Silindir kapağının 2-3 dk sıcak su olan kapta kalması sağlanır. Daha sonra kapak kaptan çıkarılarak kurulanır.

Kapakta bulunan küçük ve bezin giremeyecekleri alanlar hava tabancası yardımıyla kurutulur.

Motor silindir kapağı tamamen kuruduktan sonra çıkarılan parçalar ve contalar kullanılarak kapağın motor bölümüne yerleştirilmesi sağlanır. Böylelikle silindir kapağının yüksek performansta çalışması sağlanmış olur.

Silindir Kapağı Çatlağı Nedir?

Motor parçalarının tamamında görülen arızalanma silindir kapaklarında da görülür. Slx silindir kapağı çatlağı kapakta yaygın görülen arızalardandır. Silindir kapaklarında çatlağın olduğu ise genellikle kapakta görülen sızıntıyla anlaşılır.

Silindir Kapağı Neden Çatlar?

Motor silindirlerinin üst bölümünü örten silindir kapağı çatlak sorunu yaşayan parçalardan biridir. Kapakta çatlak oluşmasının birden fazla nedeni vardır. Bu nedenler;

  • Motorda bulunan suyun donması
  • Motorun yüksek sıcaklıkta olduğu zamanlarda radyatöre soğuk suyun eklenmesi
  • Silindir kapağının fazla sıkılmış olması
  • Soğutma sisteminde hava olması
  • Motorun yüksek sıcaklıkta çalışması
  • Soğutma işleminin yetersiz olması
  • Megan 2 silindir kapağı sıkma işleminin yanlış yapılması

Bu nedenlerle ortaya çıkan çatlağın anlaşılması için çatlak belirtilerinden yararlanılır. Bu belirtiler arasında yağ sızıntısı, motor performansının düşmesi, su sızıntısı, egzozdan duman çıkması, termostatın kapalı olması ve motorun teklemesidir. Bu belirtiler ortaya çıktığında çatlaktan şüphe duyularak gerekli onarım yapılır.

Silindir Kapağı Neden Çatlar

Silindir Kapak Contasının Su Kaçırması Sonucu Ne Olur?

Motora bağlı silindir kapak contasında su kaçırma belirtileri ile karşılaşılır. Bu belirtilerin nedeni contanın kırılmış olması, contanın kirlenmiş olması, silindir kapağı cıvatasının gevşek durumda olması ve contanın sıkılmasını engelleyen durumların olmasıdır.

Silindir kapak contasının su kaçırması kapak contasının yanmasına neden olur. Bu yanmaya bağlı olarak egzozdan beyaz dumanın çıkması, araç çekişinin düşmesi, motorun tekleme yapması ve su birikintilerinin oluştuğu görülür.

Silindir Kapağı Fiyatları

Araçlar için silindir kapağı son derece önemli bir parçadır. Bu nedenle bozulan veya yıpranan kapakların mutlaka yenileriyle değiştirilmesi gerekir. Silindirin üst bölümünün örtülmesini sağlayan silindir kapaklarının fiyatları kalite ve markaya göre değişir.

Araçlar için kaliteli silindir kapakları tercih edilirse ödenecek ücret daha yüksek olur. Ancak kişilerin bütçelerine uygun kapağı bularak satın almaları mümkündür.

Araç silindir kapaklarının fiyatlarında araç modeli de etkilidir. Her kapak motor ve silindire uyumlu olmayacağı için araç modeline uygun seçim yapılması gerekir. Buna bağlı olarak da araç modeli pahalılaştıkça kapak fiyatı da orantılı olarak artış göstermeye başlar.

Silindir Kapağı Neye Yarar?

Silindir kapakları araç motorlarındaki silindirlerin üst bölümlerinin örtülmesine yarar.

Silindir Kapağı Neden Bozulur?

Silindir kapakları arıza, kireçlenme ve yanma gibi sebeplerden bozulur. Kapağın çatlaması, eğrilmesi, yanma odasının kurum bağlaması, su kanallarında kireçlenmenin olması ve supapların yanması silindir kapaklarında yaygın görülen bozukluklardandır.

Arabanın Silindir Kapağı Neden Değişir?

Arabanın silindir kapağının değişme sebebi kapağın örtme görevini yerine getirememesidir. Yanan, kırılan veya arızalanan silindir kapakları değiştirilerek parçanın örtme görevini yapması sağlanır. Böylelikle silindir ve motor parçalarının korunması sağlanmış olur.

Silindir Kapağı Çatlak Olursa Ne Olur?

Motor silindir kapağında çatlak olursa motorun çalışma performansı düşer. Ayrıca yakıttan yağ sızmaya başlar. Motorun teklemesi, egzozdan duman çıkması ve su sızması gibi istenmeyen sorunlar yaşanır.

Sonuç

Silindir kapakları her araba için ihtiyaç duyulan motor parçalarındandır. Motor büyüklüğüne bağlı olarak 1 veya daha fazla adette bulunurlar. Bu parçalar silindirlerin örtülerek gelebilecek hasarlara karşın korunmasını sağlarlar. Ayrıca bu kapakların etkisiyle egzoz gazlarının atılması, yakıt ve hava alımı sağlanır. Bu nedenle araçta bulunan silindir kapağının kaliteli ve modele uygun olması gerekir.

Onlineyedekparca.com internet sayfası araçlar için yedek parça tedariği sağlayan bir sitedir. Sitenin ürün yelpazesi içerisinde silindir kapağı bulunur. Kapaklarında arıza olanlar ve kapaklarını yenilemek isteyenler için uygun pek çok ürün vardır. Üstelik bu ürünler uygun ve kampanyalı fiyatlarla satıştadır. Güvenilir ve kaliteli silindir kapak satış sitesi arayanların mutlaka incelemesi gereken bir sitedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu