Akümülatör Nedir?

Akımtoplar, batarya, biriktireç gibi çok farklı isimlerle anılan akümülatör, kaynağından aldığı elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak bünyesinde toplayarak, gerektiğinde tekrar elektrik enerjisi sağlayan elektrik depolama aygıtıdır.

Bir elektrik kaynağının varlığı ve elektrik tüketime ihtiyaç duyan tüm ortamlarda akümülatörler kullanılabilir. Kullanım alanlarının farklılığı, ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin çeşitliliğine göre, akümülatörlerin kapasitesi, gövde yapısı, kimyasal yapısı, ara bağlantı elamanları da farklılık gösterir.

Akümülatörler, doğrudan elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip değildirlerdir. Bu amaçla hareketli parçaları da bulunmaz. Uygun koşullarda kullanıldığında ve bakım ihtiyaçları karşılandığında, sistemin ihtiyaç duyduğu enerjiyi akümülatörlerle sağlamak mümkündür.

Akü Nedir?

Akümülatörler çoğu zaman akü olarak anılır. Bu şekilde anılmasında da herhangi bir sakınca bulunmaz. Çünkü her ikisi de tanım ve yapısı itibari ile benzerdir. Akülerin en çok kullanıldığı alanlardan biri otomotiv sektörüdür.

Araçlara ilk hareketi sağlayan, araç içi ve araç dışı elektrik enerjisini karşılayan aküler, dinamoda üretilen elektrik enerjisin yapısı içerisinde koruyarak, belirle değerlerle sisteme aktarılmasını sağlar. Akülerin şarj edilebilir özelliği sayesinde, araçlar istedikleri kesintisiz elektrik enerjisine erişebilirler. Aküler sadece otomotiv sektöründe kullanılmaz.

Temiz enerji gereksinimi olan güneş panellerinde, yapıların acil durum aydınlatma sistemlerinde, şebeke harici elektrik ihtiyaçlarının karşılanmasında da aküler kullanılır. Aküler elektrik enerjisine bağlı olmasalar da, yapılarına ve kapasitelerine göre belirli sürelerde elektrik enerjisini karşılayabilirler.

akü nedir

Akümülatörün Parçaları Nelerdir?

Ürün yelpazesi oldukça geniş olan akümülatörler, boyut, kapasite, güç yapısı gibi farklılıklar gösterse de, birçok yönden benzerlikler gösterirler.

Akümülatörlerin yapısı incelendiğinde;

  • Bünyesinde bulunan kimyasalı korumaya yarayan bir kap,
  • Enerji girişini ve çıkışını sağlayan + ve – kutup başları,
  • Gövdeyi oluşturan kap içerisinde hücreleri oluşturan metal plaklar,
  • Elektrik enerjisini üzerinde biriktiren sıvı veya jel kimyasallar,

Gibi parçalardan oluştuğu görülür.

Akü Neden Çalışmaz?

Akülerin çalışmamasının nedenleri çok sebepli nedenlere dayalı olabilir. Bunlar, kutup başı bağlantılarının gevşek olması, şarj eksikliğinden kaynaklı görevini yerine getirememesi, kimyasal seviyesinde ki eksiklik ve özelliklerinin bozulmuş olmasından kaynaklı olabilir. Akü çalışmadığı durumlarda, mutlaka bağlantı elamanlarının kontrol edilmesi gerekir.

Araç periyodik bakımlarında mutlaka şarj ve deşarj kontrollerinin yaptırılması gerekir. Soğuk iklim kuşağında akü çalışmaması gibi durumlara sıklıkla rastlanır. Bu gibi durumlarda, iklim kuşağına uygun sıvı kontrollerinin sağlanması, akülerin yapısına zarar vermeyecek şekilde muhafazaların oluşturulması gerekir.

Akü Bitmesine Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Akülerin üretiminde, şarj ve deşarj aralıkları oluşturulur. Bu akülerin çeşitliğine göre farklılık gösterebilir. Akülerin kullanım süresi üretim safhasında planlanır. Ancak bazı çalışma koşulları, akülerin belirlenen süreden önce bitmesine neden olur. Akülerin şarjını sağlayan dinamo ve bağlantı elamanlarında ki arızalar, yeterince şarj sağlanamamasına neden olur.

Araçların kapasitesine göre akülerin kullanılmadığı durumlarda da, enerjinin bitmesine neden olur. Sıklıkla gerçekleştirilen marş durumlarında da akülerin bitmesi söz konusudur. Enerji tüketin elemanların açık unutulması, bazı kaçaklarda bu gibi sorunlara neden olur.

Akü bitmesine neden olan durumlar nelerdir

Akü Arızasında Ne Yapmalı?

Akülerin arızalanması durumunda, kullanıcının yapabileceği tek şey bağlantı kontrollerini sağlamaktır. Bunun dışında arızalar için, mutlaka yetkili servise gidilmesi, gerekli durumlarda araç dışı şarjın sağlanması, ömrünü tamamlayan akülerin ise yenileri ile değiştirilmesi gerekir.

Akü Sorunları Nasıl Anlaşılır?

Akülerin sorunları genellikle, soğuk motorda çalışma sorunları ile kendini gösterir. Volantın çevriminde zorlanan araçlar, aküden yeterli enerji alamayan marş dinamosunun turunu devam ettiremediğinden kaynaklı olabilir.

Bu durum marş dinamosu arızaları ile karıştırılmamalıdır. Yakıtın yeterince ateşlenemediği durumlarda da, akülerin sorunlarına bağlı performans düşüklüğü gözlemlenir. Akülerin arızalarında ve bağlantı elamanlarında yaşanan sorunlarda, araç göstergelerinde kırmızı ışık yanar.

Bu durum servis kontrolleri sırasında şarj ve deşarj kayıplarının ölçümü ile ortaya konulabilir. Özellikle kış koşullarına uygun araç bakımı yapılırken, mutlaka akülerin de gerekli bakım ve ölçümlerinin yaptırılması, bağlantı elamanlarının kontrollerinin sağlanması gerekir.

Akü Fiyatları

Akülerin üretiminde yerli ve yabancı çok sayıda üretici bulunur. Fiyatlar üretici firmaya, yedek parça tedarik eden servislere, akülerin kullanım amaçlarına ve kapasitelerine, ekonomik koşullara göre değişiklik gösterir.

Akülerin araçlarda önemli görevler üstlenmesi nedeniyle, mutlaka araç özelliğine ve çalışma koşullarına uygun seçim yapılması, güvenli satış noktalarından ürün tedarik edilmesi gerekir. Güvenli satış noktalarından akülerin tedarik işlemlerinde, ürün garantisi ve servis hizmetleri sağlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu