Amortisör Takımı Nedir ve Fiyatları Nelerdir?

Amortisör takımı nedir ve fiyatları nelerdir? Sorusuna yanıt verirken, süspansiyon sisteminin vazgeçilmez öğelerinin amortisör takımı oldukları, aracın markasına özel Amortisör takımı modeline göre fiyatın değiştiği belirtilir. Amortisör teknolojisinin gelişimi ile birlikte, yeni nesil farklı amortisör modelleri ortaya çıkmıştır. Bu modeller ise farklı fiyat değerlerine sahiptir. Araç markasına uygun olan seçenekler arasından seçim yapılırken, müşteri odaklı fiyatlardan yararlanmak mümkündür.

Amortisör Nedir?

Amortisor, bir arabanın tekerleklerinin aşağı ve yukarı şekilde gerçekleştirdiği hareketleri kontrol eden süspansiyon sisteminin bileşenlerinden biridir. Amortisor, bir miktar şok emilimini sağlar. Arabanın gövdesinin hareketler halinde yoldan sıçramasını önleyen amortisör, dengesiz bir yaylanma oluşumunun önüne geçer.

Amortisör Takımı Görevi Nedir?

Amortisör takımının iki farklı görevi bulunur. Amortisör takımı iki temel görevi üstlenerek, bir aracın sağlıklı şekilde yol alabilmesini sağlar.

Bu görevler şunlardır:

  • Yer İle Sağlıklı Temas: Amortisör takımı, yayların ve süspansiyonun hareketini kontrol etmenin yanında lastiklerin her daim zemin ile temas halinde kalmasını sağlar. Araç hareket halindeyken veya durduğunda lastiklerin alt yüzeyinin yer ile sağlıklı temas etmesi önemlidir. Amortisor, aracın frenleme anında yer ile sağlıklı teması sağlayabilmesinde rol oynar.
  • Direnç Sağlama: Amortisorler temel olarak yağ pompaları olarak tanımlanırlar. Piston içinden yalnızca ideal miktarda sıvı geçişine izin veren amortisor, yayın ve süspansiyonun hareketini ideal kuvvete getirmekte etkilidir.

Amortisör Nasıl Çalışır?

Amartisör Takımı

Amortisor, süspansiyonun kinetik enerjisini alıp, ısı değişim mekanizması ile termal enerjiye dönüştürür. Temel olarak yağ pompaları olan amortisörler, pistonun takılı olduğu basınç tüpündeki hidrolik sıvıya karşı çalışır. Delikler sayesinde piston içinden en ideal oranda sıvı geçişi olur ve süspansiyon hareketi ideal oranda yavaşlar. Amortisor, otomatik olarak yol koşulların uygun bir sürüşün oluşmasını sağlayarak çalışır. Süspansiyonun hızlı hareketin de ise amortisorler direnci sağlamak amacıyla hareket geçer.

Amortisör Takımının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın sürüş performansının eskisi gibi olmadığı farkedildiğinde amortisör ile ilgili arızalar meydana gelebilir. Amortisorlerin nasıl kontrol edileceğini bilmek ise arızayı anlama konusunu kolaylaştırır.

Amortisor’ün bozulup bozulmadığını anlamak için yapılması gerekenler:

  • Aracın ön kısmı kontrol edilmelidir. Araç düz bir yerde park halindeyken her zaman yer ile temas açısından muntazam durmalıdır. Eğer öne veya arkaya yatık duruyorsa arızadan söz edilir.
  • Aracın ideal süspansiyon yüksekliği biliniyorsa, yüksekliği ölçmek arızayı anlamakta yardımcıdır. Aracın tekerleğinin üst kısmı ile çamurluk bölümü arasındaki mesafe olması gerekenin altında ise amortisör arızasından söz edilir.
  • Aracın ön kısmına geçerek, diz kaputa, eller ise tampona koyulup, araca ağırlığı verip çekerek esneme sağlanır. Bu esnetme hareketinde normal şartlarda aracın rahatlıkla esnemesi ve hareket etmesi gerekir. Eğer esnetmede ani zıplama oluşuyorsa ve iyi bir yaylanma görülmüyorsa amortisör arızası gerçekleşmiş olabilir.
  • Amortisör bağlantı bileşenleri incelendiğinde, hafif ıslanma, sızan sıvı tespit ediliyorsa arıza söz konusudur.

Amortisör Patlarsa Ne Olur?

Amortisör patlarsa, konforsuz ve riskli bir sürüş meydana gelir. Bozuk amortisör düşük hızdaki sürüşte konforsuzluk hissini meydana getirir. Ek olarak yüksek hızda sürüşte ise zıplamalara sebep olarak, güvenlik sorunlarını doğurur. Çok fazla zıplayan bir araç, düz bir istikamet üzerinde sürüş yapmayı zorlaştırır. Fren yapıldığında araç sağa veya sola doğru kendini atabilir. Bu problemlerin tümü ise kaza yapma riskini yükseltir.

Amortisör Takımı Bileşenleri Neler?

Amortisör takımı bileşenleri, amortisörün montajında kullanılan ve sağlıklı bir bağlantıyı sağlayan parçalar bütünüdür.

Amortisör takımı bileşenleri şu şekilde sıralanır:

  • Amortisör takozu,
  • Amortisör burcu,
  • Amortisör toz lastiği,
  • Amortisör yayları,

Amortisör bu takım parçaları ile ayrılmaz bir bütünü oluşturarak araca takılır. Takıma dair her bir parça sayesinde sağlıklı amortisör çalışması mümkün hale gelir ve araç için ideal konfordaki sürüş sağlanır.

Amortisör Çeşitleri Neler?

Amartisör Çeşitleri Nelerdir

Amortisör çeşitleri, otomotiv tarihi boyunca kullanılmış olan ve farklı tasarımları, mekanizma yapıları ile birbirlerinden ayrılan modellerdir.

Günümüzde sıklıkla kullanılan 4 farklı Amortisör çeşidi şunlardır:

  • İkiz Tüp amortisor,
  • Gaz dolu mono tüp amortisor,
  • Mono tek tüp amortisor,
  • Dahili tüplü tip amortisor,

Bu farklı amortisör çeşitlerinden hangisi araç modeli için en uygun seçenekse o amortisöre dair takım araçta kullanılır.

Amortisör Takımı Tamiri Yapılır mı?

Amortisörlerin bir kısmı tamir edilebilir ancak büyük bir kısmı ise tek kullanımlıktır. Herhangi bir arıza oluşumu halinde kazalara karşı önlem almak amacı ile amortisör takımının değiştirilmesi gerekir. Amortisör takımının değişimi halinde ani zıplamalar, fren sırasında aracın yoldan çıkması, park halinde yer ile temas etmeyen dengesiz duruş gibi problemler ortadan kalkar.

Amortisör Ne Zaman Değişir?

Amartisör Ne Zaman Değişir

Amortisorler uzun ömürlü tasarlanan ancak belirli bir vade ardından işlevlerini yitirmeye başlayabilen parçalardır. Bu durumda arızalara sebep olmaya başladıklarında ve işlevlerini kaybettiklerinde değiştirilmeleri gerekir. Özellikle dış yüzeylerinde yağ sızıntısı bulunan veya yağ birikimi olan amortisör takımları, en erken dönemde kazaları önlemek için değiştirilmelidir. Araç süspansiyonu devreye girdiğinde kontrolsüz zıplama varsa, bu durum sıklıkla oluşuyorsa artık vadesini dolduran amortisör yenisi ile değiştirilmelidir. Normal şartlar bir amortisörün ömrü 130 bin ile 180 bin km arasındadır.

Amortisör Takımı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Amortisör takımı nedir ve fiyatları nelerdir? Sorusuna yanıt verilirken, fiyatın pek çok kritere bağlı olarak şekillendiği ifade edilir. Aracın markasına, modeline göre satın alınması gereken amortisör takım modeli değişir ve buna bağlı olarak fiyatlar şekillenir. İkiz tüp, mono tüp, dahili tüp gibi farklı amortisör seçenekleri ve takımları birbirlerinden farklı fiyat değerlerine sahiplerdir. Araç modelinize en uygun olan amortisör takımı çeşidini müşteri odaklı fiyatlar üzerinden edinebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu