Araç Beyninden Km Sorgulama

Araç alım ve satım işlemlerinde değerlendirilmenin yapılması için, Km sorgulama işlemlerinin yapılması gerekir. Aracın Km göstergesinde yer verilen değerler, bazı durumlarda gerçeği yansıtmaz.

Bu nedenle beynin varlığı durumunda, gerçek km değerlerine erişim için beyinden de sorgulamanın yapılması gerekir. Bu tür işlemler oto ekspertiz hizmetleri sırasında ve oto servislerinde yapılabilir.

Beyin bağlantı noktası, motor konumunda veya araç içi konumunda bulunabilir. Her durum için de, beyin çıkışı bir port yardımı ile bilgisayar test programına bağlanır. Beyne erişim sağlanabilmesi için, bilgisayar sisteminin araca uygun marka ve modelleri kullanan programları kullanması gerekir.

Beyinden Km bilgileri sorgulanabileceği gibi, araca markası, modeli, şase ve motor numaraları, alınan servis hizmetleri, değişim sağlanan parça bilgilerine de erişim sağlanabilir.

Araç Beyninden Kilometre Sorgulamanın Faydaları

Araçlar hakkında bilgi edinmek için, egzoz salınımı, yanma odalarının basınç değerlendirmeleri, süspansiyon değerleri, kozmetik durumu gibi bilgilere ihtiyaç duyulur. Bunun yanında Km bilgilerinin de sağlanması gerekir.

Bu sayede araçların gerçek değerleri ortaya çıkar. Özellikle fosil yakıtlı araçlarda Km bilgileri oldukça önemlidir. Araç sahipleri bu bilgilerden faydalanarak, araç bakım zamanını, yağ ve parça değişimlerini ayarlayabilirler.

İkinci el araç alım ve satımında Km bilgileri önemlidir. Araç üzerinde bulunan Km düşürülmüş veya satışa kadar devre dışı bırakılmış olabilir. Araç beyninden sorgulama yapıldığında ise, bu türden verilere net olarak ulaşılabilir.

Araç Beyninden Kilometre Sorgulamanın Faydaları

Aracın Kilometresi İle Oynandığı Nasıl Anlaşılır?

Araç gösterge paneli uzun yıllar kullanılabilen, arıza gösterme olasılığı düşük araç parçalarındandır. Araç üretici firmaları bu nedenle, bu konuma erişimi bilinçli olarak zorlaştırmıştır. Gösterge paneline ulaşmak için, bazı plastik aksamların sökülmesi, bununla birlikte özel oluşturulmuş bağlantı elemanlarının gevşetilmesi gerekir.

Fabrika çıkışında bu gibi noktalar genellikle pürüzsüzdür. Herhangi bir müdahale olduğunda ise, istenmeyen çizikler ve zedelenmeler oluşur. Sayaç konumuna erişim için, panel içi müdahaleler gereklidir. Bu da müdahale eden kişinin gösterge panelinde iz bırakmasına neden olur.

Bu noktalarda bu gibi oluşumlar var ise, büyük ihtimal kilometre düşürülmüş olabilir. Aracın kozmetik yapısında bozulmalar, her ne kadar kilometre düşük gösterse de, düşürdüğü şüphesini doğurur.

Motor Beyni Değişince Km Sıfırlanır Mı?

Araç kilometresi beyinde gösterilebilir, ancak beynin değiştirilmesi mevcut kilometreyi sıfırlamaz. Beyin ile birlikte gösterge grubu da değiştiği durumlarda, kilometre sıfırlanabilir. Kilometre sayacının beyin ile bağlantısı bulunur, ancak kilometre sayacı dişli kutusundan aldığı hareketle sayacı çalıştırır.

Motor beyini araçların akıllı hale gelmesine, bu sayede yüksek performans sağlanmasına etki eder. Beyin değişimlerinde performans kaybı yaşanmaması için, yetkilendirilmiş servislerden ve güvenilir noktalardan araba yedek parça tedariki oluşturulması gerekir.

Motor Beyni Değişince Km Sıfırlanır Mı

Araç Kilometre Sorgulama Yolları

Aynı model ve özellikte araçlar arasında kilometre farklılıkları, önemle ölçüde fiyat farklılıklarına neden olur. Bu nedenle araç satışları sırasında, satış yapan araç sahibinin aracın kilometresini beyan etmesi ve onaylaması gerekir. Araç kilometresi yüksek olmasına rağmen, değer arttırmak için düşük gösterilmesi, yasal olarak suç teşkil eder. Araçların kilometreleri;

  • Araç gösterge panelinden,
  • Araç beyninden,
  • Hizmet sağlanan servislerden,
  • Oto ekspertiz servislerinden,

Sağlanabilir. Bu tür bilgi edinilmesinde, edinilen kilometre bilgileri alınan hizmet sırasında yer verilen bilgilerden oluşur. Bilgiye erişmek isteyen kişiler, mutlaka edinilen kilometre bilgisinin ne zaman oluşturulduğu hakkında da bilgi sağlamaları gerekir.

Bu sayede geçen sürede tahmini olarak ne kadar kilometre yapıldığını hesaplayabilirler. Modern araçlarda kilometre bilgilerine erişimlerin en garantili yöntemi, beyin bilgilerine ulaşmaktır.

PTT Km Sorgulama Adımları

PTT’den araç kilometre sorgulama işlemleri için, hgs.pttavm.com sayfasına gidilmesi, seçeneklerden kilometre sorgulama alanına tıklanması, plaka, şasi numarasının girilmesi, gönderimler için e mail adresinin bildirilmesi gerekir. Sorgulamaya ilişkin ücret işlemleri yerine getirildikten sonra, istenen araca ait kilometre bilgileri alınabilir.

TÜVTÜRK Km Sorgulama Adımları

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından da araç kilometre bilgileri sağlanabilir. Bu anlamda sağlanan bilgiler, aracın daha önceki muayene işlemlerine ait bilgiler olabilir. Bu istasyonlardan yasal zorunluluk nedeniyle, sadece ruhsat sahibine bilgi sağlanabilir.

Bu bilgiler araç sahiplerinin daha önceki bilgilerini içermez. Ancak dava konusu olduğunda, C. Savcılığı veya mahkemeler tarafından bu tür bilgiler müzekkere ile istenebilir.

Plakadan Km Sorgulama Adımları

Araç kilometre bilgilerine erişim sağlamak isteyen kullanıcılar, PTT web sayfası üzerinden kilometre bilgileri ile sorgulama gerçekleştirebilir. Araca ait özel servis faturaları var ise, bu konumlardan da servis hizmetleri sırasında yer verilen kilometre bilgilerine ulaşılabilir.

Km Sorgulama Ücreti Ne Kadar?

HGS PTT web sitesi üzerinden yapılan Km sorgulamalarında, 9TL ücret tahsil edilir. TÜVTÜRK araç sahiplerine bu türden bilgiyi sitesi üzerinden ücretsiz sağlayabilir. Daha önceleri 5664 SMS bilgilendirme servisinden ücretli bilgiler alınabilirken, artık bu servis hizmete kapatılmıştır.

Hizmet sağlanan özel servislerden sağlanan kilometre ücretleri, tamamen servisin kendi fiyat politikasına göre değişiklik gösterir. Araç beyninden kilometre sorgulamaları da, benzer şekilde firmanın fiyat politikasına göre değişiklik gösterir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu