ABS Fren Sistemi Nedir?

ABS fren sistemi, her bir tekerleğin dönme hızına bağlı sensörler içerir ve frenlere ani şekilde basıldığında ABS fren sistemi otomatik olarak devreye girerek güvenli sürüş imkanı sağlar. Her tekerleğin fren basıncını ve kilitlenmek üzere olan tekeri algılayan sensörler aracın elektrik kontrol ünitesine sinyaller gönderir. Elektrik kontrol ünitesi de gelen sinyaller sayesinde fren basınç seviyesini değiştirmek için komut verir. Kısaca ABS fren mantığı sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve yol tutuşunu sabitler.

ABS’nin açılımı ‘’Anti Lock Braking System’’ yani, ‘’Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi’’ ‘ dir. İsminden de anlaşılacağı gibi bu sistem ani fren yapılması durumunda tekerlerin kilitlenmesini engeller ve bu durum da fren mesafesinin uzamasını önler. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki ABS sistemi ne kadar gelişmiş olursa olsun sürücüleri %100 kazadan önlemez. Bunun için sürücülerin de yolda giderken olabildiğince dikkatli olması önerilir.

ABS Fren Nedir?

ABS fren nedir sorusunu yukarıda anlatmıştık. ABS fren mantığı sadece fren mesafesini kısaltmak değildir. Otomobilin yolda durma kabiliyetini ve sürücünün direksiyon hakimiyetini arttıran bu sistem, ani fren gerektiren durumlarda sürücüye kontrollü fren imkanı sunar. Klasik fren sistemine sahip otomobillerde ani fren yapmak lastiğin kitlenmesine sebebiyet verebileceği gibi fren balatalarına da zarar verebilir.

Özellikle karlı ve yağmurlu yollarda aracın durması daha da zorlaşabilir. ABS sistemi hem sert hava koşullarına hem de trafiğin oldukça yoğun olduğu şehir içi araç kullanımına uygundur. ABS fren sisteminin aktif olarak çalıştığını fren pedalına sert bir şekilde bastığınızda anlayabilirsiniz. Bu durumda basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.

Aracınızda ABS fren ışığının yanması ile araçta bu sistemin var olduğunu anlayabilirsiniz. Kontağı çevirdiğinizde bu sistemi görmeniz mümkündür. ABS fren sisteminin arızalanmaması için düzenli kontrollerden geçmesi gerekir. Aksi taktirde kaygan yollarda veya virajlarda ani fren etkisi ile araç savrulabilir. Bunun için en az 6 ayda bir defa bakımın yapılması tavsiye edilir.

ABS’nin Çalışma Mekanizması Nedir?

ABS fren mantığı sinyaller ile çalışır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi ani fren olması durumunda ABS sistemi devreye girerek elektrik kontrol ünitesine sinyaller gönderir ve böylece daha akıcı bir fren sağlanır. ABS fren sistemi parçalarına baktığımız zaman çalışma mantığı daha anlaşılır hale gelir. ABS fren sistemi parçaları arasında ABS kumanda grubu, tekerlek sensörleri ve tekerlek rotorları yer alır. Mantık ise şu şekilde açıklanabilir;

Siz frene bastığınızda yapılan basınç ile frende hidrolik yağı oluşur. Bu yağ ABS kumandası tarafından tekerleklerin fren mekanizmasına ulaştırılır. Kumanda grubunda bulunan elektronik pompa, fren basıncını ayarlamak için görev görür. İçinde bulunduğunuz şartlara göre hidrolik basınç ya artıyor ya da azalıyor. Bazı durumlarda ise hidrolik basınç sabit kalıyor. İşte, ABS fren çalışma mantığı bu kadar. Daha detaylı bilgi için sitemizdeki diğer yazıları okuyabilirsiniz. Online Yedek Parça

ABS Frenin Avantajları ve Sürücülere Sağladığı Faydalar

ABS sisteminin pek çok faydası vardır. Her şeyden önce bu fren sistemi aracın durma, manevra ve yol tutuş kabiliyetini arttırır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek daha iyi sürücü deneyimi yaşatır. Aynı zamanda yön kontrolü de sağlar ve böylece sürücü direksiyon hakimiyetini kaybetmez. Yolda giderken güvenli bir şekilde durabilmek için ABS fren sisteminin olması büyük bir avantajdır.

Islak veya kaygan zeminlerde ABS fren sistemi olmayan araçlar yol hakimiyetini kaybederek kayar. Bu da maalesef ki kaza olasılığını arttırır. Bu durumların yaşanmaması için sürücülerin ekstra dikkatli hareket etmesi gerekir. Sonrasında ABS fren sistemine sahip olmak sürücülere büyük bir fayda sunar. Bu sistemin asıl amacı fren mesafesini kısaltmak değil, sürücü hakimiyetini kaybetmemektir. Ne yazık ki çoğu kişi bu sistemin faydasını ve işleyişini yanlış anlar. Asıl amaç, dört tekerlek aynı anda fren yaptığında tekerlerin aynı anda kilitlenmesini önlemek ve sürücüye fren yapması halinde hakimiyetini kaybettirmemektir. Bu da ABS sisteminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. ABS fren sistemi gibi farklı konularda bilgi sahibi olmak isterseniz sitemizdeki diğer blog yazılarına göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu