Araç Soğutma Sistemi Rehberi

Araçların komplike bir sistemden meydana geldiğini hepimiz biliyoruz. Peki, bu parçaların her biri çalışırken ortaya ne kadar fazla ısı çıkabileceğini hiç düşündünüz mü? Araç soğutma sistemi, aracın çalışırken ürettiği fazla ısıyı soğutarak motorun ideal ısıya sahip olmasını sağlar. Araçtaki yakıt yandıkça, ortaya çıkan enerji üçe bölünür. Bu enerjinin üçte biri hiç kullanılmadan egzozdan dışarı atılır, üçte biri ısı enerjisine döner ve diğer üçte biri de çevrilir. Mükemmel şekilde çalışan bu sistem sayesinde motorun fazla ısıya maruz kalması engellenir. Aksi halde yakıttan açığa çıkan ısı parçaları eritir, aracın çalışma mekanizmalarını tamamıyla bozar. Bu yazımızda araç soğutma sisteminde bulunan parçaları ele alarak bu sistemin çalışma prensibine değineceğiz.

Temel olarak iki tip araç soğutma sistemi bulunur:

  1. Hava Soğutma: Genellikle eski tip araçlarda kullanılır. Hava ile soğutma sisteminde motorların parçaları ısıya dayanıklı alüminyum malzemelerden üretilir. Motor silindirlerinin çevresinde yer alan kanatçıklar ve güçlü fan sayesinde motorda açığa çıkan ısı dışarıya atılır. Soğuk havalarda donma ihtimali olmadığı için bu tip soğutmalarda antifriz özelliğine ihtiyaç duyulmaz. Motor bloklarının çatlama riski de sıvı soğutmaya kıyasla daha azdır.
  2. Sıvı Soğutma: Günümüzde modern araçların hemen hemen hepsinde sıvı soğutma sistemi kullanılır. Motorun soğutma işlemi sıvının motor boşluklarında yer alan boru ve kanallarda dolaştırılmasıyla sağlanır. Devir daim mantığıyla işleyen sistemde, ısınan sıvı radyatöre gelir ve buradaki fanlar aracılığıyla soğutulur. Soğutulan sıvı ardından yine dolaşıma katılır. Anlaşılacağı üzere, sıvı soğutmada hava soğutmanın da temel özellikleri kullanılır.

Araç Soğutma Sistemi Parçaları

Araç Soğutma Sistemi Rehberi

Motorun fazla ısınmasını önleyerek parçalarının yanmasını engelleyen araç soğutma sisteminde birden fazla parça bulunur. Çalışma prensibini daha iyi anlamak için sistemdeki temel parçalara ve bu parçaların görevlerine kısaca göz atalım.

  • Termostat
  • Radyatör
  • Hararet Müşürü
  • Radyatör Kapağı
  • Fanlar
  • Su Pompası
  • Genleşme Kavanozu

Soğutma ve Radyatör ihtiyacınızda aracınızın marka ve modeline uygun orjinal yedek parçaları onlineyedekparca.com üzerinden bulabilirsiniz.

Termostat

Soğutma sistemindeki otomatik bir parça olup aracın çalıştırıldığı anda ısınmasını sağlar. Arabanın ısıya ihtiyaç duyduğu ilk çalışma anları gibi zamanlarda termostat su geçişini önler ve radyatörü devreden çıkarır. Bu sayede araç öncelikle ihtiyacı olan belirli bir ısı seviyesine ulaşır. Termostat aracın ısınmasından sonra su geçişine izin vererek radyatörü devreye sokar ve gelen soğutma suyu motorun sıcaklığını dengeler.

Radyatör

Radyatör ısıyı dağıtarak soğutan ana parçadır. Kazanları sayesinde suyun dolaşımına olanak verir ve kanallar aracılığıyla havaya geçişini sağlar. Radyatör temel olarak alt kazan ve üst kazan bölümlerinden meydana gelir. Bazı radyatörler ise yandan kazanlı olabilmektedir.

Hararet Müşürü

Motordaki sıcaklığı ve basıncı ölçerek elde edilen değerleri gösterge paneline yansıtan parçadır. Radyatörden en uzak olacak şekilde yerleştirilmiştir ve silindir kapağının üzerinde yer alır. Motorun sıcaklığını direkt olarak yansıttığından motorda hararetin olup olmadığını anlamak için faydalıdır. Hararet arızası daha kolay anlaşılarak hemen çözüm yoluna gidilebilmektedir.

Radyatör Kapağı

Soğutma sisteminin güvenlik valfi olarak da bilinirler. Sistem içerisindeki suyu basınç altında tutar ve motorun soğumasını sağlarlar; çünkü sıvı basınç altında tutulmazsa kaynayarak buharlaşır yok olur ve devir daim sağlanamaz. Radyatör kapağı, gerekli basınca ulaşılana kadar suyun kaynamasına izin verir ardından işlemi durdurur. Fazla basınç halinde hava çıkışına izin verilir ve böylece basınç hep dengede tutulmuş olur. Soğutma sisteminin önemli bir parçasıdır.

Araç Soğutma Sisteminin Diğer Parçaları

Fanlar

Araç, ön tarafta bulunan ızgaralardan geçen hava akımının radyatör peteklerinden geçmesini sağlayacak kadar hızlı gidiyorsa soğutma işlemi bu şekilde yapılır. Eğer araç rölantideyse veya düşük hızdaysa soğutma işlemini fanlar üstlenir. Genelde su pompası üzerinde yer alan fanların bağlantısı bazı sistemlerde V kayışlarla sağlanır. Bununla birlikte tamamen bağımsız da takılabilirler.

Su Pompası

Su pompası radyatördeki soğutma suyunu su kanallarına iletir. Verimli bir şekilde çalışması için dönen parçanın hızlı olması gerekir. Gücünü V kayışlardan alan su pompalarının düzgün çalışması için V kayışların sağlamlığından emin olunmalıdır.

Genleşme Kavanozu

Genleşme kavanozu, ismini soğutucu sıvının genleşme ihtimaline karşı bir depo olarak kullanıldığı için alır. Bu depolama alanı sayesinde soğutucu sıvının taşması önlenir. Bir süre bu alanda bekletilen sıvı sonradan devir daim sistemine katılır ve sistemin çalışmasına engel olmaz. Genleşme kavanozu radyatörün gereken miktarda dolu olmasına katkıda bulunur.

Araç Soğutma Sistemi Kontrolü

Soğutma sıvısının değişimi aracın performansı açısından önemlidir. Soğutma sıvısı ideal olarak yılda en az bir kere değiştirilmelidir. Periyodik bakımı yapılan araçlarda sıvının seviyesine bakılarak eksik tamamlanabilir veya duruma göre sıvıya antifriz katılabilir.

Özellikle kış ayları yaklaşırken aracımızda herhangi bir arızayla karşılaşmamak için soğutma sistemi kontrolünü yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Halihazırda periyodik araç bakımını yaptıran sürücüler soğutma sistemini tekrardan kontrol ettirmek zorunda değildir.

Araç soğutma sisteminin görevi yalnızca motorun hararet yapmasını önlemek değildir. Aracın çalışmasını sağlamak için yüksek sıcaklığa ulaşan motor parçalarının soğumasını sağlayarak araçtaki parçaların erimesini, aşınmasını veya zarar görmesini engeller. Bununla birlikte motor daha ısınmamışken yakıt tüketerek ideal ısıya ulaşılmasını sağlar.

Araç Soğutma Sistemi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç için öneminden bahsettiğimiz soğutma sisteminde arıza yaşanırsa nasıl anlayabiliriz?

  • Motor geç ısınıyorsa
  • Hararet yaptığına dair belirtiler gösteriyorsa
  • Araç aniden stop ediyorsa
  • Motordan fazla sıcaklık veya koku geliyorsa
  • Gösterge panellerinde arızaya dair işaret varsa

Soğutma sisteminizin arızalı olma ihtimali vardır. Araç soğutma sistemi komplike bir yapı olduğundan sorunu tek başınıza çözmeye çalışmak yeterli olmayabilir.

Arızanın oluşmasına soğutma sistemi içerisindeki boruların, kanalların veya hortumların delinmesi, aşınması veya kaçak yapması sebebiyet verebilir. Yine bununla birlikte sadece uzman kişilerin anlayacağı gözden kaçırılabilecek ancak sistemin çalışmasını aksatacak sorunlar, araç soğutma sisteminin diğer parçalarında da meydana gelebilir.

Aracınıza Uygun Soğutma Sistemi Yedek Parçaları

Soğutma sisteminde yaşanan herhangi bir sorun tamir edilerek çözülebileceği gibi bazen de parçanın tamamen yenisiyle değiştirilmesi gerekebilir. Bu işlemi uzman teknisyenlerin ellerine emanet etmek en güvenilir yol olacaktır. Bununla birlikte aracınızı götürdüğünüz teknik servis veya oto tamircide aradığınız yedek parça yoksa veya söylenilen fiyat size fazla geliyorsa www.onlineyedekparca.com üzerinden kendi seçtiğiniz yedek parçayı sipariş edebilirsiniz.

Online Yedek Parça olarak müşterilerimize orijinal ve kaliteli yedek parçaları uygun fiyattan sunuyoruz. Yeni araba almanın çok pahalı olduğu bugünlerde, BMW, Mercedes, Opel veya diğer marka aracınıza uygun yedek parçayı temin ederek arıza veya değişim işlemlerini çok daha uygun fiyata kapatabilirsiniz. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, hızlı teslimat kargo sayesinde satın almak istediğiniz ürünü kapınıza kadar getiriyoruz. İnternet üzerinden yapacağınız güvenli alışveriş ile mağaza mağaza gezmek ve zamanınızın çoğunu buna harcamak zorunda değilsiniz. Aracınızın en önemli çalışma sistemlerinden biri olan soğutma sistemine dair derlediğimiz yazımızla bilgilendiğinizi umuyor, kazasız ve keyifli sürüşler diliyoruz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu