Süspansiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıran araçlarımız için çok para ödüyoruz. Haliyle aracın başına bir şey gelmesinden veya olası problemlerden de kaçınmaya çalışıyoruz. Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Bildiğimiz üzere bir araç komplike bir yapıya sahip olup küçük parçaların bir araya gelmesinden oluşan birbirinden farklı sistemlere sahiptir. Direksiyonun tekerleklere yön vermesini, aracın fren yapmasını ve tekerlekle yol arasındaki teması sağlayan en önemli sistemlerden biri de süspansiyondur. Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Bu sistemde oluşabilecek herhangi bir arıza sürüş konforunu düşürür bununla birlikte güvenli bir yolculuk yapılmasına engel olur. Peki, süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.

Süspansiyon Nedir?

Aracın hareketini sağlayan temel olarak iki sistem bulunur. Ön ve arka tekerleklere bağlı bu sistemlerden ön takım olarak tabir edilen süspansiyon sistemi, değişik görevleri olan birçok parçaya sahiptir. Süspansiyon, aracın işlevi ve sürücünün güvenliği için hayati önem taşımaktadır. Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Aşağıda konuya açıklık getiriyoruz.

Süspansiyon Parçaları Nelerdir?

Aslında birden fazla parçadan meydana gelen süspansiyon sisteminin bazı parçalarına ve bu parçaların görevlerine göz atmak faydalı olacaktır. Böylelikle süspansiyon arızası nasıl anlaşılır konusunda daha dikkatli ve detaycı olabiliriz.

Tüm mekanik parçalara değinemeyecek olsak da ön takım kısaca rotlardan, rotillerden, yaylardan, amortisörden, denge çubuğundan, burçlar ve akslardan oluşur.

  • Amortisör: İsmini belki de en çok duyduğumuz süspansiyon parçası amortisördür. Yaylar ile birlikte çalışan bu parça aracın neredeyse temel bütün işlevlerini yerini getirir veya onlara katkıda bulunur. Yayların hareketine zıt yönde çalışan amortisör, dengeyi sağlar, yol tutuş performansını sergiler ve fren mekanizmasının sorunsuz çalışmasına katkıda bulunur. Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Sorusunda amortisörün yeri önemlidir.
  • Rotlar: Rot balans ayarından aklınızda kalabilecek bu parçanın işlevi, direksiyonun sürücünün istediği yönde hareket etmesini sağlamaktır. Ön düzenin açılarını kontrol eden bu mekanizma parçası sayesinde ön tekerlekler aynı yöne bakarak koordine bir şekilde hareket eder.
  • Rotiller: Tekerleklerin aks ile bağlantıda kalmasını sağlayan rotiller, hayati önem taşıyarak aracın sağlamlığını ve sürücünün güvenliğini temin eder. Tümsek gibi pürüzlü yollarda rotiller aksın aynı yönde hareket etmesini sağlar ve böylece aralarındaki bağlantı düzgün bir şekilde korunur.
  • Denge çubukları: Araç alırken dikkat edilen başlıca özelliklerden biri aracın savrulmamasıdır. Bir araç virajlarda veya ani direksiyon hareketlerinde ne kadar az savruluyorsa bir o kadar güvenlidir ve tercih edilebilir. Denge çubukları da aracın dengesini sağlayan ve savrulmasını önleyen mekanik parçadır.
  • Yaylar: Aracın kapasitesine ve teknik özelliklerine bağlı olarak seçilebilecek dört çeşit yay bulunsa da işlev her zaman aynıdır. Yaylar, süspansiyon sisteminin en önemli parçalarından biri olup aracın yol tutuşunu, performansını ve konforunu direkt olarak etkilerler.

Süspansiyonun Sorunsuz Çalışması Neden Önemlidir?

Süspansiyon sisteminden ve bazı parçalarından kısaca bahsettik. Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Süspansiyonun önemi, mekanik parçaların görevlerinden anlaşılsa da bir kez daha üzerinden geçmek de fayda var.

Süspansiyon sistemi ve içindeki mekanik parçalar;

  • Aynı zamanda aracın iskeletinin düzgün bir şekilde durmasından sorumludur. Aracın düz ve doğru bir şekilde gitmesi süspansiyonun düzgün çalışmasına bağlıdır.
  • Direksiyonun yönlendirilmesini doğru bir şekilde yaparak aracın belirlenen yönde gitmesini sağlar. Bununla birlikte viraj vb. dönemeçlerde aracın savrulmasını önler.
  • Sürücünün ve yolcuların güvenliğini sağlamada aşırı önemli olan fren sisteminin arızasız çalışması da ön takımın arızasız çalışmasına bağlıdır. Fren yapıldığı gibi aracın yavaşlamasını sağlar.
  • Araç düzgün çalışan bir ön takım sayesinde kaliteli, pürüzsüz ve güvenli yol tutuş performansı sergiler.
  • Yollardaki tümseklerden geçerken aracın sarsılmasını önler ve aksı bir arada tutar. Aracın yaşayacağı sarsıntıları azaltarak daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşatır.

Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Görüldüğü üzere araç tümsekten geçtiğinde, fren yaptığında, virajdan döndüğünde kısacası yavaş veya hızlı fark etmez yolculuk halinde olduğunda, süspansiyon sistemi çoğu temel görevi yerine getirmektedir. Bir aracı araç yapan bu eylemlerin tehlikeye yol açmadan devam ettirilebilmesi için arızasız bir süspansiyon sistemine sahip olmak zorunludur.

Aracınızdaki Süspansiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Süspansiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aracın günlük aksiyonlardaki ufak çaplı veya gözle görülür farklılıklar süspansiyon arızası hakkında bilgi verebilir. Aracınıza düzenli bakım yaptıran biriyseniz böyle bir arızanın varlığı erkenden anlaşılabilir. Süspansiyon arızası ön takımın yerine getirdiği görevlerin aksamasına neden olur. Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır?   Süspansiyon arızası sık yaşanan bir durum olmasa da olası bir süspansiyon arızasını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur.

1.Direksiyonda Yaşanan Değişimleri Fark Edin

Direksiyonu hareket ettirdiğinizde geç tepki vermesi veya gideceği yönde aksaklıkların yaşanması ciddi bir belirtidir. Bununla birlikte yol tutuş performansını arttıran süspansiyon sistemindeki bir arıza kendini direkt olarak direksiyonda gösterecektir. Direksiyonun titremesi bu belirtilerden biridir. Taşlı ve çukurlu yolda giderken neredeyse her sarsıntıyı hissediyorsanız aracınızı derhal tamire götürmelisiniz.

2.Araçtaki Sıçramaları Gözlemleyin

Aracın tümseklerden geçerken sert hareketlerle zıplaması bir yana düz bir yolda giderken dahi hissedilen ufak sıçramalar arızalı bir süspansiyonun işareti olabilir. Diğer arızalara kıyasla güvenlik açısından elzem bir durum yaratmasa da sürücünün ve yolcuların konforu büyük oranda bozulur. Aracınızla giderken konforlu hissetmek ise en büyük hakkınızdır. Bu nedenle arızanın çabucak giderilmesi önemlidir.

3.Aracın Yol Tutuşunu Hissedin

Sürücü ve yolcuların ciddi tehlike altına girmesine sağlayan süspansiyon arızalarından biri de yol tutuş performansındaki bozulmalardır. Aracın savrulmaya başlaması özellikle virajlarda çok tehlikeli olabilirken ufak hızlanmalar da dahi araç düz bir şekilde gidemez olur. Aracın kontrolü elinizden kayıp gidiyormuş gibi hissedersiniz. Acilen süspansiyon arızası tamir edilmeli ve güvenliğiniz sağlanmalıdır.

  • Aracını iyi tanıyan bir sürücünün yaşanan bir problemi erken fark etmesi daha olasıdır. Böylelikle daha erken harekete geçebilir ve yaşanabilecek daha büyük problemlerin önünü kapatır. Aracınızın nasıl hızlandığını bilmek, çıkardığı sesleri takip etmek ve aracınızın diğer mekanik özelliklerini tanımak elbette ki bu noktada artı bir özelliktir. Yaşanan değişiklikleri fark etmenizi de kolaylaştıracaktır.

Süspansiyon Arızası Nasıl Anlaşılır ve Çözümü Nedir?

Süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? Süspansiyon arızası sürücü veya yolcu tarafından anlaşıldıysa araç direkt olarak işin ehli birine götürülmelidir. Tamiri yapılması pek önerilmese de parça değişimi daha iyi sonuçlar verebilir. Eğer süspansiyondaki arıza bakım sırasında anlaşıldıysa araç tamir ettirilmek üzere bırakılmalıdır.

Süspansiyon arızasının çözümü için kaliteli yedek parçalara ve işin ehli profesyonel kişilere ihtiyaç vardır. Süspansiyon sistemindeki sorunlu parçanın yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Tamiri yapacak doğru kişiyi bulmak biraz zor olabilirken kaliteli yedek parçaları bulmak hiç de zor değildir. www.onlineyedekparca.com sitemizi ziyaret ederek Opel, wolkswagen, BMW Yedek parça ürünlerini kolayca bulabilirsiniz. Kaliteli ve orijinal yedek parçalar güvenilir ödeme ve hızlı teslimat ile kısa sürede elinize ulaşır. Siz de güvenliğinizden ve konforunuzdan ödün vermeden süspansiyon arızası problemine çözüm bulmuş olursunuz. Bu yazımızda süspansiyon arızası nasıl anlaşılır? konusuna açıklık getirdik.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu