Çıkma Araç Motoru Satın Alınır Mı?

Günümüzde onlarca marka aracın onlarca farklı modelde aracı bulunuyor. Bu araçlardan milyonlarcası trafikte faal bir şekilde kullanılıyor. Bu araçların çalışma şekilleri ve kullanımları aynı olsa da içinde bulunan tüm parçaları farklıdır. Bu parçalarda oluşabilecek en küçük bir arıza veya parça değişiminin kendine göre farklılığı bulunuyor. Hatta aynı marka ve aynı model araçlarda bile farklı motor, şanzıman ve elektronik sistemlerde farklılık yaşanabiliyor. Bunun için her aracın farklı bir ustası ve malzemesi bulunuyor. Araçlarda silecek lastikleri bile modeline ve markasına göre farklı üretiliyor.

Araç Motoru Önemi

Araçlarda yakıt sistemi, elektronik sistem ve ön takım sistemleri gibi farklı sistemler bulunur. Her sistemin farklı bir özelliği ve farklı bir görevi bulunur. Fakat bu sistemlerin hepsi aracın motoruna hizmet eder ve motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Yani aracın beyni konumunda olan motor tüm sistemlerin merkezidir. Araçta birçok parça gibi motorda dikkat edilmesi gereken parçalardandır. Hatta diğer parçaların tamirinin olanağı kolay ve fiyatları daha uygun olduğu için motor aracın en önemli parçasıdır diyebiliriz.

Araç Motorunun Parçaları

Yakıtı yakma sonucu mekanik enerjiye dönüştüren ve bu enerji sayesinde aracın hareket etmesini sağlayan malzemeye motor denir. Motorun kısa tanımı bu şekildedir. Aracın hareketini sağlayan enerjiyi üreten motor farklı parçalardan oluşur. Bu parçalar şunlardır;

  • Motor kapağı
  • Piston kolu
  • Emme manifoldu
  • Egzoz manifoldu
  • Karter
  • Piston
  • Krank mili
  • Biyel kolu
  • Volan dişlisi
  • Kam mili
  • Emme subabı

Sürücünün sadece kontağı çevirmesi ile bu parçalar çalışmaya başlar ve yakıt sisteminden aldığı yakıtı enerjiye dönüştürerek tekerleklere iletir. Tekerlekler bu sistem sayesinde hareketlenir ve araç gitmeye başlar. Motoru oluşturan bu parçalar motor kapağının altında ve birbirleri ile iç içe geçmiş bağlantılı parçalardır.

Motor Çeşitleri ve Farkları

Araç motorları yaktıkları yakıtın çeşidine göre farklılık gösterir. Benzinli motorlar, mazotlu motorlar ve yeni teknoloji elektrikli motor diye 3 ana başlık altında toplanırlar. Bu motorların birbirinden farklı çalışma stilleri bulunur ve çeşitli avantajlara da sahiptirler. Örneğin dizel motor daha fazla güç üretirken benzinli motorun ömrü de daha fazla olabiliyor. Dizel motorun bakımları daha zor olurken benzinli motorun bakım maliyetleri daha düşük olabiliyor.

Araç Motoru Ömrünü Etkileyen Faktörler

Araç üretim aşamasında aracı oluşturan tüm parçalarının ömrü aracı üreten firmalar tarafından aşağı yukarı belirlenir. Firmalar yedek parça ürünlerini bu veriler doğrultusunda üretir. Bu parçaların en önemlisi olan motorun da bir ömrü bulunur. Firmalar bu bilgiler ışığında araç motorlarına kilo metre ve yıl garantisi verirler. Araç motorları markalarına göre farklılık gösterir fakat ortalama 500.000 kilo metre olarak kabul edilir. Fakat bazı faktörler araç motorunun ömrünü uzatabilir veya kısaltabilir. Bu faktörlerden bazıları şunlardır;

  • Araçların bakımlarının zamanında ve uygun koşullarda yapılması
  • Araç kullanım amacına yönelik motor seçimi yapmak
  • Arızalanan parçaların yerine uygun parça seçmek
  • Kaliteli yakıt seçimi
  • Aracı uygun devirlerde kullanmak

Yukarıdaki etkenler aracın ömrünü birinci dereceden etkileyen faktörlerdir. Bu faktörlere dikkat edilirse motorun ömrü uzayacaktır.

Çıkma Araç Motoru Satın Alınır Mı?

Araç Motorunun Arızaları

Günümüzde araç motorları sık sık arıza veriyor. Bunun en önemli sebebi araca uygun yakıtın tercih edilmemesidir. Özellikle tüplü araçlarda bazen yakıtta yabancı cisim veya kalitenin düşük olması araç göstergesinde arıza işaretinin yanmasına sebep olur. Bu şekildeki arıza ışıkları bilgisayara bağlanarak kaldırılabilir. Fakat motorun aşırı ısınması ve soğutma sisteminin devreye girmemesi motorda güç düşüklüğüne yol açabilir. Aracın suyunun bitmesi, yağın bitmesi veya yağ basıncının düşmesi de motorda büyük arızalara yol açabilir.

Araç Motorunun Rektifiye Edilmesi

Motor arızası bir araç için oluşabilecek en büyük arızaların başında gelir. Parçalarının zor bulunması, pahalı olması ve işçiliğinin zor olması gibi etkenler süreci daha da zorlaştırıyor. Araç motoru çeşitli sebeplerden dolayı arızalanabilir. Bu arızalar erken tespit edilirse sadece arızalı olan parçanın değişimi ile sorun halledilebilir. Bu da motorun rektifiye edilmesi anlamına gelir.

Sandık Motor İle Rektifiye Arasındaki Farklar

Arızanın erken tespit edilmesi ile başlayan süreç motorun açılmasıyla devam eder. Bu süreçte çeşitli testler ile arızalı parça bulunmaya çalışılır. Arızalı parça veya parçalar tespit edildikten sonra bu parçaların değişimi yapılır. Fakat bazı durumlarda arızalı parçalar tespit edilmesine rağmen arızanın kaynağı tespit edilemez ve parça değişse dahi arıza devam eder. Bu durumda değişen parça yeniden arızalanabilir. Bu durumda bazı kişiler sandık motor diye bilinen komple motor değişimine gider. Sandık motorda tüm parçalar hazır ve kurulu bir şekilde takıldığı için yeniden arıza verme ihtimali oldukça düşüktür.

Araca Çıkma Motor Takılması

Araç motorunun ve parçalarının pahalı olmasından araca dolayı Çıkma araç motoru satın alınır mı? Gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. Özellikle istenmeyen kazalar sonucunda tamiri çok zor ve pahalı olan araçlar trafikten çekilir ve kullanılabilir parçaları satılır. Bu parçalar çoğu araç için daha uygun fiyatlara alınabilir. Motoru temiz olan ve kazada darbe almamış araç motorları da bu sınıfta komple veya parçalar halinde satılıyor.

Araca Çıkma Motor Takılmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araçlarda onlarca parçada olduğu gibi motor aksamında da çıkma parçalar kullanılıyor. Fakat bu parçalar kullanılmadan arızalı olup olmadığı anlaşılmadan alınıyor. Bu tarz malzeme alımlarında sürprizle karşılaşılmaması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur.

Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Motorun çıktığı araçta yaptığı yol bilinmelidir.
  • Motorun yağ yakmadığından emin olunmalıdır.
  • Kaza sonucu sökülen motorlar dikkatle incelenmelidir. Kazadan darbe alıp almadığı araştırılmalıdır.
  • Motoru araca monte edecek olan motor kulakları dikkatle incelenmelidir. Motor sökülürken zedelenmemelidir.
  • Yukarıda sayılan hususlar motor alımında dikkatle incelenmeli ve motor kurulumu yaparken iyi ve işini bilen ustalar tercih edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu