Disk ve Balata Takımı Nedir?

Araç kullanan çoğu insan, araç parçalarının ne işe yaradığını merak bile etmiyor. Hâlbuki aracını servis bakımına götürenlere, bazı parçaların yıprandığı, değişimini isteyip istemedikleri veya standart bakım dışında bir taleplerinin olup olmadığı soruluyor. Aracı tanımadan bu sorulara makul cevaplar bulmak mümkün olmuyor. Rastgele verilen cevaplar ya araç sahibinin cüzdanını ya da sağlığını zorluyor. Araç parçalarından fren sistemini oluşturan disk ve balata şüphesiz en hassas olmamız gereken parçalardan birisini oluşturuyor.

Fren Sistemi Dışında Disk ve Balata Var mıdır?

Disk ve balata denilince fren sistemindeki disk ve balatanın anlaşılması gerekiyor. Motordan gelen gücün şanzımana aktarılmasını sağlayan ve araç içerisinde debriyaj pedalı ile kumanda ettiğimiz sistem üzerinde de bir disk ve balata bulunuyor. Ancak bu parça grubu daha çok baskı balata olarak anılıyor.

Fren Sistemi Aracın En Hayati Parçası

Araç, hareketini motordan, korumasını şasi ve kaportadan aldığı halde fren sistemine bu kadar önem atfedilmesi elbette emniyet için harekete başlamaktan çok hareketin durdurulmasının önemli olmasından kaynaklanıyor. Frene basıldığında araç beklenen mesafede duramıyorsa en iyi ihtimalle maddi hasarlı bir kaza ile karşı karşıya kalınıyor. Yaralanma hele can kaybını anmak bile ürkütüyor. Oysa aracın temel parçası olan motorun çalışmaması sadece can sıkıntısına sebep oluyor. Bu nedenle fren sistemi sağlıklı işlemeyen bir aracın tüm sistemleri mükemmel olsa bile o araçla trafiğe çıkmamak gerekiyor

Disk ve Balata Ayrı Parçalar mıdır?

Disk ve balata takımı iki ayrı parçadan oluşuyor. Fren diski motordan tekerleklere gelen gücü frene basıldığında dengeli şekilde emen bir metal bir parçayı ifade ediyor. Rotor olarak da adlandırılıyor. Bu parça hareket halindeyken tekerlekle birlikte dönüyor. Fren balatası ise bu disk üzerinde baskı yaparak hareketi önce yavaşlatıp sonra tamamen durduruyor.

Disk ve Balata Nasıl Aşınıyor?

Aslında her frene basıldığında balata, hareketli bir parça olan diski sıkıştırmaya zorlanıyor. Bu esnada zaten bir yıpranma oluşuyor. Bu yıpranmaya, bu sürtünme sebebiyle oluşan ısı da etki ederek yıpranma miktarını artırıyor. Araç üzerinde aracın kuvvetine direnç gösteren bu parçanın marka ve model ne olursa olsun yıpranmaması mümkün görünmüyor.

Disc ve Balata Aşınır Mı?

Kullanım Şekli Disk ve Balata Takımını Etkiler mi?

Araç kullananlar arasında sert araç kullanımı olarak bilinen ani hızlanma ve ardından yavaşlamalar fren üzerinde fazlasıyla yıpratıcı etki yapıyor. İnişlerde inişin durumuna uygun vites yerine yüksek vites veya boşta araba kullanarak frenle hızı kontrol etmek, vites düşmeden frenle yavaşlamak da disk ve balata takımı üzerinde olumsuz etki yapıyor.

Disk ve Balata Ne kadar Zamanda Yıpranır?

Aracın kullanım süresinden ziyade yaptığı yol ve kullanım şartları disk ve balata takımının değişim süresini belirliyor. Ancak, hayati bir parça olması sebebiyle kontrolünün sık sık yaptırılması gerekiyor.

Normal şartlar altında balatalar, 20.000-30.000 km yol kat edildikten sonra fren balatasının değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Ancak, aynı sürüş şartlarında farklı araç ve farklı marka disk ve balata takımının değişim süresi de değişiyor.

Disk ve Balata Takımı Aynı Anda mı Değiştirilmelidir?

Balata takımı, fren disklerine göre daha hızlı yıpranıyor. Normal şartlarda fren balataları 20.000-30.000 km.de değiştirilirken fren diski 80.000 km civarında değiştiriliyor. Fren Balatalarını zamanında değiştirmemek fren disklerinin hasar görmesine sebep oluyor ve daha kısa sürede değişim ihtiyacı doğuyor.

Disk ve Balata Takımını Değiştirmeyi Gerektirebilecek Durumlar Nelerdir?

Her şeyden önce her bakımda bu parçaların kontrol ettirilmesinde fayda bulunuyor. Bakım sonrasında disk ve balata takımından şüphelenmeyi gerektirecek bazı emareler bulunuyor.

Bunlardan başlıcaları;

  • Frene basıldığında ses gelmesi,
  • Fren pedalının titremesi,
  • Fren mesafesinin artması,
  • Aracın bir ana doğru kayması olarak karşımıza çıkıyor.

Bu belirtiler her zaman disk ve balatadan kaynaklanmayabiliyor. Örneğin; sert yeni balatalar, ıslaklık ve toz da balatadan ses gelmesine, lastiklerdeki aşınma ve zemin durumu da fren mesafesinin uzamasına sebep olabiliyor. Titreme ise büyük ihtimalle disk arızasından kaynaklanıyor.

Değişim Gerektirecek Durumlar Nelerdir?

Disk Yüzeyinde oluşan Oluklar Neden Kaynaklanıyor?

Fren balatalarının zamanında değiştirilmemesi sebeplerin en başında yer alsa da uzun süre kullanılan disklerde bu tür deformasyon da kaçınılmaz oluyor. Fren diski üzerinde oluk fark edildiğinde veya tamirci bu haldeki bir diskin değişimini tavsiye ettiğinde bu diskin mutlaka değişimi gerekiyor. Bazı hafif durumlarda disk değişimi yerine diskin taşlanması da bir yöntem olarak görülse de değişim tavsiye ediliyor.

Balataları Aynı Anda Değiştirin

Fren balataları normal şartlarda her iki tarafta da dengeli olarak yıpranıyor. Ancak bazı durumlarda bir taraftaki yıpranma diğer taraftan fazla olabiliyor. Aracın hareketli sistemine uygulanan baskının dengeli olması gerekiyor. Aksi takdirde frene basıldığında araç bir tarafa doğru kayabiliyor.

Özellikle hızın yüksek olduğu durumlarda bu durum ölümcül kazalara sebep olabiliyor. Bu nedenle, aracı durdurmak için kullanılan fren sistemindeki sağ ve sol balataların aynı anda değişimi gerekiyor. Bu değişim sırasında, aracınızın tamirini yapan şahsın yıpranmadaki dengesizliği bulup buna sebep olan durumu da ortadan kaldırması gerekiyor.

Disk ve Balata Takımı Her Araç İçin Standart mıdır?

Maalesef otomotiv sanayi standardizasyonun en düşük olduğu sanayi kolları arasında bulunuyor. Parça alırken marka ve yılıyla birlikte model belirtmek gerekiyor. Fren disk ve balatasını değiştirirken de tamircinizde bulunmuyor ve sizin bizzat gidip alacaksanız, çıkan parçaları alarak bir parçacıya gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Disk ve Balata Takımı Fiyatları

Farklı marka ve modeller için değişik firmalar tarafından üretilen disk ve balata takımları bulunuyor. Bu nedenle bir fiyat aralığı vermenin yanıltıcı olacağını düşünüyoruz. Tüm araç modelleri için güncel fiyatlara sitemizden ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu