Motor Üflemesi Nedir?

Araç modellerinin tümünde çeşitli arızalar zamanla görülebilmektedir. Dizel ve benzinli araçlarda görülmek istenmeyen arızalar arasında motor üflemesi yer alıyor. Motor üflemesi nedir? Motorun yağ kapağının olduğu bölümden dışarıya hava atması olarak tanımlanmaktadır.

Kullanmaya bağlı olarak araç silindir ve pistonlarında aşınmalar meydana gelmektedir. Aşınmadan dolayı, motor içerisindeki yanma sonucu oluşan gazlar parça aralarına girmektedir. Bu motor performansının düşmesine ve aşırı yüklenme durumlarında motor üflemesinin meydana gelmesine neden olur.

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda meydana gelen arızalar arasında en can sıkıcı arıza türü olarak bilinir. Motor üflemesi, motorun ömrünü tamamladığını ve önemli birçok parçasının değiştirilmesi gerektiğini gösterir. Motor üflemesi nasıl anlaşılır?

  • Yağ kapağı açılarak kontrol edilir,
  • Yağ çubuğu çekilerek kontrol edilir,
  • Havalandırma hortumu çıkartılarak üfleme yapıp yapmadığı anlaşılır,

Motor yağ kapağı açıldığında ya da yağ çubuğu çıkartıldığında, yanık yağ kokusu ve duman geliyorsa, motor üflemesi olduğu hemen anlaşılabilecektir. Benzinli araçlarda, araç sıcak iken yağ kapağı açıldığında dışarıya hava basıncı geldiği görülüyorsa, motorda üfleme var demektir.

Motor Üflemesi Neden Olur?

Motor üflemeleri, yapılan kilometreye ve yanlış yağ kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir. Motor üflemesinin çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin büyük bir bölümü motor yağına bağlı iken az bir kısmı, araç modelinin eskimesi ve parçalarının deformasyona uğramasına bağlıdır. Araç bakımlarını düzenli yaptıran ve yağ değişimlerinde dikkatli olanlar bu sorunlarla karşılaşmayacaktır.

Motor

Motor Üflemesine Ne Yapılır?

Motor üflemesi ile karşılaşanlar ne yapmalıdır? Her kullanıcı, oluşabilecek arıza türleri hakkında bilgi sahibi olduğunda, ne yapacağını bilir ve aracı daha fazla zarar görmeden gerekli tamir yoluna gider. Motor üflemesinin meydana geldiği görüldüğünde, segmanların değiştirilmesi gerekir. Çoğu zaman sadece segmanların değiştirilmesi bile motor üfleme sorununu ortadan kaldıracaktır. Yapılacak en doğru işlem aracın motor testine sokulması ve arızanın bilgisayar sistemleri tarafından doğru tespitinin yapılması gerekiyor. Birden fazla ustaya göstererek, aynı arıza tespitinin yapılıp yapılmadığını görmek sorunun çözümü için önemlidir.

Motor Vuruntu ve Üfleme Kontrolü

Eski model araçlarda kullanıma bağlı olarak pistonlar ve segmanlarda aşınmalar meydana gelebilecektir. Motor içerisinde piston ile silindir arasındaki sızdırmazlık işlemleri segmanlar ile sağlanır. Motor vuruntu ve üfleme kontrolü yaptırıldığında, üfleme olup olmadığı hemen tespit edilebilecektir. Segmanlarda meydana gelen aşınmalar, motor iç yanma işlemlerinde basınç düşmesine neden olur. Bu aracın performansının düşmesine ve zamanla yağ yakmaya başlamasına neden olur. Üfleme kontrolleri yaptırılarak, bazı sorunlar büyümeden çözülebilecektir.

Araç Alırken Nelere Dikkat Edilir?

İkinci el araç satın alacak olanlar, satın alma işleminden önce aracın tüm kontrollerini yapmak ister. Oto ekspertiz işlemleri ile motor testinin yaptırılması, sağlam araç satın alma işlemleri için önemlidir. Motor üflemesi bulunan araçların yükse masraflı tamir işlemleri gerektirdiği bilinmelidir. Bunun için araç alırken, araçta üfleme olmadığı görülmelidir. Motor üflemesi, yağ yakmaya ve motor rektifiye işlemlerine neden olur. Araç alırken, motor testi mutlaka yaptırılarak, performansının yüksek olduğu görülmelidir.

Motor üflemesi nedir

Motor Üflemesi Ne Anlama Gelir?

Araçların motorları çalışırken, piston ve silindirler arasında yanma meydana gelir ve oluşan basınç ile motor çalışır. Motor üflemesi, pistonlar üzerinde aşınmaların meydana geldiği ve parçalar arasına gaz sıkışması olduğu anlamına gelmektedir. Segmanlar, sulundur ile piston arasını kapatmakta ve yanma odası içerisine herhangi bir şeyin girmesini ve çıkmasını engellemektedir. Motor yağ kapağı açılarak, motor üflemesi olduğu kontrol edildiğinde ve üfleme olduğu görüldüğünde, motor iç parçalarının aşındığı anlaşılacaktır. Motor üfleme sorunun çözümü için en kısa sürede tamir işlemleri yaptırılmalıdır.

Motor Üflemesinin Çözümü

Motor üflemesinin neden olduğunu bilenler, sorunun çözümü için neler yapılacağını da bilirler. Motor üflemesi çözümü için motor bloğu açılmalı ve yıpranmış olan parçalar değiştirilmelidir. Bu sorun daha çok segmanların yıpranması sonucu oluştuğu için segmanların değiştirilmesi sorunu çözecektir. Silindir, piston ve motor bloğunda aşınma oranı fazlaysa, aşınma boşluğunun kapatılması için gömlek çıkarma denilen işlemler yapılır. Aracı ile yakından ilgilenen ve motor performansının düştüğünü görenler hemen motor üfleme kontrolleri yapmalıdır. Motor üflemesi olduğu tespit edildiğinde de sorunun büyümemesi için segman değiştirilmeli ve doğru yağ kullanılmalıdır.

Motor Üflemesi Tamir Masrafı Ne Kadardır?

Araçlarında çeşitli arıza türleri ile karşılaşanlar, arızaya neden olan sorunlarla birlikte tamir masrafı araştırması yapmaktadır. Motor üflemesi, tüm araç modellerinde hiçbir zaman istenmeyen durumdur. Çünkü motor üflemesi tamir masrafları diğer arıza türlerine göre daha yüksek ücretlidir. Motor üfleme tamir masrafları, araçların modellerine göre farklı fiyatlarla yapılabiliyor. Yüksek modelli araçlar için 30 bin TL ve üzerin tutarken, düşük modelli araçlarda 5 bin TL gibi fiyatlara sorun çözülebilmektedir. Motor üflemesi tamir işlemlerinde motor içi açılmakta ve tüm parçalar kontrol edilmektedir.

Sıfır Araçlarda Motor Üflemesi Olur Mu?

Motor üflemesi daha çok araçların kullanım süresi ile ilgili gibi görülebilir. Ancak bazı sıfır araçlarda da motor üflemesi olduğu görülebilmektedir. Sıfır araç alanlar, yeni kullanmaya başladıklarında, motor açılsın diye yüksek gazla kullanmaya çalışırlar. Bu durumlarda sıfır araçlarda da motor hava üflemesinin olduğu görülebilecektir. Sıfır araçlarda çok az bir ihtimalle de olsa görülme ihtimali her zaman vardır. Motor üflemesi, yanlış yağ kullanımı ya da imalat hatalarından kaynaklanabilecektir. Sorun olduğu tespit edildiğinde çözüm için gerekli testler ve tamir işlemleri hemen yaptırılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu