Katalizörün Otomobil İçin Önemi Nedir?

Otomobillerdeki önemli sistemlerden biridir. Özellikle çevrenin korunması ve sağlık açısından büyük bir öneme sahip. katalizörün otomobil için önemi her araç sahibi tarafından bilinmelidir. Bununla beraber katalizörün yararı kadar katalizörün tamiri, temizliği gibi konulardan ayrı bir öneme sahiptir. Bu konularda da bilgi edinilmesi şart. Zira katalizör sisteminin düzgün çalışmaması halinde ortaya çıkacak problemlerin bilinmelidir.

Katalizör Ne Demek?

Otomobillerde bulunan bir sistemdir. Egzoz yoluyla çevreye yayılan havanın çok daha az zararlı olmasını sağlar. Sağladığı bu yarar sayesinde birçok otomobil marka ve modellerinde katalizör sistemi mutlaka vardır.

katalizör ne demek

Katalizör Ne İşe Yarar?

Otomobillerde bulunan katalizör otomobilden çıkacak zararlı gazların emisyonu ile birlikte bu gazların zararlarının en az seviyeye inmesini sağlar. Dolayısıyla, karbonmonoksit, hidroksit, hidrokarbonlar çevreye daha az yayılırlar. Böylece atmosferi korumak daha mümkün hale gelir. Zira, yüz binlerce araç bu zararlı gaz salınımlarını yaptığında çevrenin ne kadar zarar göreceği bir gerçektir. Bu nedenle katalizöre mutlaka ihtiyaç vardır.

Katalizörün Otomobillerdeki Önemi

Katalizör otomobillerde büyük bir öneme sahiptir. Çevreye zararlı gazların yayılmasını önemli ölçüde engelleyen bu sistem elbette ki oldukça önemli bir yere sahip. Havaya ve çevreye duyarlı her araç sahibinin bu sisteme önem vermesi ve otomobilinde bulundurması gerekir.

Otomobillerde Katalizör Temizliği Nasıl Yapılır?

Araç sahiplerinin hakkında en çok soru sordukları konulardan biri de katalizör temizliğiyle ilgilidir. Katalizör temizliği her yetkili serviste yapılmıyor. Ancak; oto sanayi sitelerinde yoğun bir şekilde katalizör temizlik hizmeti veriliyor. Sıklıkla tercih edilen bir yöntem.

Katalizör temizliğine ilişkin önemli bir hususun belirtilmesinde yarar var. Katalizör temizliğinin sağlayacağı verim tartışmaya açık. Yani bu temizlik işi yapılıyor ancak; bu işlemden ne kadar verim alındığı konusu biraz tereddütlü. Katalizör temizliği şu şekilde gerçekleşiyor;

Katalizör konvektör sökülüyor. Bazı kimyasal maddeler yardımıyla temizliğe başlanıyor. Kullanılan bu kimyasallar içeride meydana gelmiş olan tıkanıklığı ortadan kaldırıyor. İşlem oldukça basit. Ancak; yapılan bu işlem sadece bir süre için sorunu ortadan kaldırıyor. Bir süre sonra otomobilde yine aynı sorunlar yaşanmaya başlıyor.

Yapılan temizlik işlemi tam anlamıyla ve etkin bir temizlik gerçekleştiremiyor. Biraz daha üst kısımda bulunan kalıntılar temizleniyor. Bu temizlik işlemiyle otomobildeki arıza lambası sönüyor. Otomobil kullanılmaya devam edildikçe katalizör yeniden dolar. Dolayısıyla arıza lambası yeniden yanar. Yani sorun tam anlamıyla çözülmez.

Otomobillerde Katalizör İptali

Katalizör iptali mümkün. Piyasada iki farklı şekilde katalizör iptali yapılabiliyor.

Bunlardan biri katalizörde delik açılarak yapılıyor. Bu delik sayesinde kurum oluşumu engelleniyor. Böylece içeride kimyasal bir etkileşim olmayacağı için gaz olduğu gibi dışarı çıkar.

Katalizör nedir ne işe yarar?

Diğer yöntem ise katalizörün tamamen sökülmesidir. Katalizör bulunduğu yerden sökülerek otomobilden çıkarılmasıdır. Bu işlem için egzoz sisteminde bazı değişiklikler yapılması şarttır. Katalizör sökülüp atıldığında ortada bir boşluk meydana gelir. Meydana gelen bu boşluk egzozcular tarafından kapatılır. Bunun için katalizör boşluğuna bir susturucu takılır ve sorun ortadan kaldırılır. Yanmış gazlar bir tepkime içine girmeyeceği için dışarıya verilirler. Elbette otomobillerde katalizör iptali önerilmez. Zira çevrenin korunması bakımından bu oldukça sakıncalıdır.

Otomobillerde Katalizör Arızası Nelere Neden Olur?

Otomobillerde katalizör arızası beraberinde birçok sorunu getirir.

Bu sorunlar;

  • Çevreye yayılacak zararlı gaz salınımı artar.
  • Egzozdan kötü kokular gelmeye başlar.
  • Otomobilin katalizör kısmından tuhaf kıtırtı şeklinde sesler duyulur.
  • Motorun normal performansında ciddi oranda düşüşler olur.
  • Otomobil muayeneden geçemez.
  • Yakıt artışı % 20 değişkenlik gösterir.

Tüm bunlar katalizör arızasının neden olduğu durumlardır. Bu durumlar yaşandığında mutlaka harekete geçilmelidir. Katalizör arızası tam anlamıyla giderilmeden bu sorunlar devam eder.

Otomobillerde Katalizör Nasıl Tamir Edilir?

Pek çok araç sahibi katalizör tamirini tercih ediyor. Katalizör tamirinde en çok tercih edilen yöntem; katalizörün sökülerek içinde yer alan seramik plakaların kontrol edilmesidir. Bu seramik plakalar zamanla yıpranır.

Plakalarda kırılmalar ve çatlamalar meydana gelir. Bu durumlarda birçok farklı sorun yaşanır. Bunun için bu zarar görmüş plakalar sökülerek plakaların değişimi yapılır. Sök tak yapıldığında genel olarak çok olumlu bir performans göstermiyor. Yani katalizör sistemi tamir edildiğinde her şey yoluna giriyor.

Ancak; her şeyin yolunda girmesi geçici bir süre için geçerli oluyor Bir süre sonra araç sahibi yine aynı sorunlarla kaşı karşıya kalıyor. Plakaların aşınması ve tıkanmaları durumunda tamir ettirmek yerine katalizör değişimlerinin yapılması çok daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Böylece sistemi daha uzun süre sorunsuzca kullanmak mümkün olur.

Otomobillerde Katalizör Değişimi Nasıl olur?

Otomobillerdeki katalizör değişimi çok zor bir işlem değildir. Ancak; bu işlemin profesyonellerce yapılması gerekiyor. Zira, işi bilmeyen birinin yapacağı bir işlem değil. Bu işlem için bilgi, tecrübe gerekli olduğu gibi işlem için gerekli ekipmanların tedarik edilmelidir.

Ekipmanlar satın alınabilir. Ancak; katalizör değişimi sürekli yapılabilecek bir işlem değil. Dolayısıyla bu iş için alınan ekipmanlar sürekli kullanılmayacak. Ekipmanlara harcanacak maliyetin bu işi yapacak profesyonel birine ödenmesi çok daha mantıklı olacaktır. Öncelikle katalizör üzerinde yer alan 6 adet yaylı vida sökülür. Katalizör yerinden çıkarılır ve yerine yeni katalizör takılır.

Otomobiller için Katalizör Fiyatları

Katalizör fiyatları için belli bir fiyat verilmesi doğru olmaz. Katalizör fiyatları otomobilin yapısı ve kimyasına göre değişiklik gösterir. Ancak; ortalama bir rakam verilmesi gerekirse; katalizörler 600 TL ile 2500 TL arasında değişen fiyatlara sahiptir.

Eğer yeni bir katalizör yerine var olan katalizörü temizlemek ya da tamir ettirmek isteniyorsa bu işin maliyeti de 300 TL ile 500 TL arasında değişir. Elbette burada tercih araç sahiplerinindir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu