LPG’li Araç Kışın Nasıl Çalışır?
Dışarıdaki gün geçtikçe soğuyan hava artık kışın kapıda olduğunu bize tekrar hatırlatıyor. Ekonominin dalgalı durumu ise araç sahiplerini gün geçtikçe LPG’li araca yönlendiriyor desek abartmış olmayız. Hal böyle olunca LPG’li araç sahibi çoğu sürücü “LPG’li araç kışın nasıl çalışır?” sorusuna yanıt aramakta. Soğuk havada donma ihtimali olan LPG, aracı ilk çalıştırırken sorun çıkartabiliyor veya çalıştıktan sonra aracın stop etmesine neden olabiliyor. Bu durumun birçok nedeni olabileceği gibi yaygın bir çözüm yöntemi marşa basmaya devam etmektir.
Motorun ısınmadan LPG’ye geçilmesi önerilmez bu doğrudur; ancak sürekli marşa basıp durmak genellikle aküyü bitirmekten başka bir işe yaramaz. Yine de endişe etmenize gerek yok; çünkü LPG’li aracınızı kışın daha kolay çalıştırmak için yapabileceklerinizi bu yazımızda ele alıyoruz. Öncelikle LPG’li aracın ne olduğuna ve avantajlarına kısaca değinelim. Lpg’li araç kışın nasıl çalışır sorusunun cevabına yazımızın detaylarında değiniyoruz..
LPG’li Araçlar ve Sağladığı Avantajlar
Günümüzde kendiliğinden LPG’li araçlar üretilmeye başlasa da LPG genellikle aracın uygunluğuna bağlı olarak sonradan takılmaktadır. Renksiz ve kokusuz bir gaz olan LPG, havadan daha ağır olduğundan yere kolayca çökebilmektedir. LPG’li araç sahiplerini tedirgin eden konuların başında LPG gazının yanıcılığı gelse de, LPG sistemi malzemeleri kaliteli olan ve periyodik bakımı düzenli yapılan araçlar gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır. Bununla birlikte LPG’li aracınızı hırsızlık, çarpma ve benzeri olaylar için güvence altında tutmak istiyorsanız kesinlikle kasko sigortası yaptırmanızı öneririz.
Artan benzin ve dizel yakıt fiyatlarından dolayı ülkemizdeki LPG’li araç sayısı gün geçtikçe artmaktadır. LPG’nin yakıt ekonomisine katkıda bulunmasından sonraki en büyük avantajı ise diğer yakıt türlerine kıyasla çevreyi daha az kirletmesidir. LPG’nin sunduğu avantajlar araç sahipleri için oldukça çekiciyken kış aylarında LPG’li araçların çalışmasına dair zorluk yaşanma ihtimali sürücüleri tereddütte bırakabilir. Halbuki evde kendinizin uygulayabileceği birçok çözüm yöntemi bulunmakla birlikte yetkili servisler ve otomobil tamircileri bugünler için vardır.
LPG’li Araç Nasıl Çalışır Derdine Evde Bulunabilecek Çözümler
Araçla ilgili birçok işlem aslında teknisyene ihtiyaç duymadan da evde kolayca yapılabilir. LPG’li araç kışın nasıl çalışır konusunda sorunsuzca çalışması için evde yapabileceğiniz işlemlere bir göz atalım.
Unutkan Sürücülerin Korkulu Rüyası: Akü!
Elektrik sisteminin teknik durumunu da göz önüne alarak dikkatimizi vermemiz gereken ilk parça aküdür. Birçok sürücünün sabah arabayı çalıştırmak üzereyken fark ettiği sorun akünün azalması veya bitmeye yakın olmasıdır. Şarj dinamosu çalışmadan önce havalandırmayı veya klimayı kullanmamanız önerilir. Motoru çalıştırmakla görevli akünün düzgün bir şekilde şarj edildiğinden emin olmak özellikle kış ayları için oldukça önemlidir. Aküyü kış gelmeden önce redresöre bağlamak da bir yöntemdir. Bununla birlikte akünün şarj durumundan emin olunamıyorsa veya ne kadar süredir kullanıldığı hatırlanmıyorsa yenisiyle değiştirmek en garanti yoldur.
Düzgün Çalışan Elektrik Sistemi
LPG’li araçların kışın zor çalışma sebeplerinden biri de elektrik sistemindeki fark edilmeyen arızalar olabilir. Kullanılan her kablonun, bağlayıcının veya kutunun sağlamlık durumu kontrol edilmelidir. Bazen arabanın stop etmesinin sebebi bağlantılar arasındaki kopukluk veya kablolardaki aşınmadır. Bu tür faaliyetler sadece temel bilgi gerektirdiğinden evde kendi başınıza da kontrol edebilirsiniz.
Soğutucu ve Gaz Tesisatının Kontrolü
Soğutucuların düzgün çalıştığından ve antifriz soğutma sıvısının yeterli miktarda olduğundan emin olmak gerekir. Yeterli miktarda bulunmaması LPG gazının uçucu bir hale dönüştürülmesinde önemli rol oynayan incelticilerin arızalanmasına sebep olabilir. Ayrıca enjektörlerde de probleme yol açabilen bu durum soğutucu sıvısının başka sıvılarla karışmasına yol açabilir. Önlem olarak diğer sıvılarla karışabilen soğutucu sıvı alabilirsiniz. Soğuklara karşı dirençli sıvı seçimi yaparak sıvının donma ihtimalini de ortadan kaldırabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm yedek parça ve malzemeler için www.onlineyedekparca.com sitemizi ziyaret ederek sipariş verebilirsiniz. Evde kendi başınıza yapacağınız bakımlarda ve bulduğunuz çözümlerde de sizi yalnız bırakmıyoruz.
Uzman Yanıtı: LPG’li Araç Kışın Nasıl Çalışır?
Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan, kışın LPG’li araçlarda yaşanabilecek problemleri azaltmak adına bazı öneriler sunuyor. Kışın aracınızı güneye bakacak veya güneş alacak yere park ederek sabah güneşiyle ısınmasını sağlamanız ilk önerilerinden biri. Ayrıca en iyi çözümlerden birinin aracı benzinde bırakarak benzinde çalıştırmak olduğunu söyleyen Alkan, aşırı gaz vermenin motora zarar vereceğini ekleyerek marşa yavaş yavaş basılmasını önerdi. Aracınızı kullanmaya ihtiyaç duymadığınız ve park edeceğiniz zamanlarda ise LPG tankının dolu bırakılmaması gerektiğini de vurgulayarak sürücülere ihtiyaç duydukları kadar yakıt almalarını tavsiye etti.
LPG’li Araç Kışın Nasıl Çalışır Sorununa Teknik Çözümler
Evde yapabileceğiniz birçok işlem olduğu gibi bazen ipleri teknisyenin ve profesyonellerin eline bırakmak gerektiğini de unutmamalısınız. Araç tamirinde ustalaşan kişilerin aracınıza göz atması ve sorunu bularak çözmesi elbette ki en garanti yollardan biridir. Size yakın bir tamirciye gidebilir veya aracınıza yetkili servise götürerek problemin ne olduğuna dair detaylı bir inceleme yapılmasını talep edebilirsiniz. LPG’li araç kışın nasıl çalışır konusunda problem yaratabilecek bazı teknik başlıklara bir bakalım.
Yakıt Filtresi
Birçok kişi sıvı ve uçucu faz filtresinin durumunu kontrol etmeyi unutur. Kış soğukları filtrelerin durumunu ve verimliliğini büyük ölçüde etkileyebilir. Filtreleri yenilemek çok maliyetli bir iş değildir ve gaz tesisatının ömrünü uzatarak onu olumlu etkiler. Benzer şekilde hava filtreleri de yaklaşık her 40 bin kilometrede bir değiştirilmelidir.
Ateşleme Tertibatı
Lpg’li araç kışın nasıl çalışır sorusuna karşılık LPG’li araçların ateşleme tertibatı özellikle kış aylarında ekstra iş yüklenmek zorunda kalır. Bir uzmana danışmak, sistemi incelemesini istemek ve herhangi bir sorun varsa çözmesini beklemek aracınız için değerdir. Aracınızı çalıştırmak için marşa bastığınızda çıkan garip sesler, zorlanmalar ve sertleşme hissi bir arızanın varlığına işaret edebilir. Mümkün olduğunca çabuk şekilde aracınızı tamire götürmeniz ve bir uzmandan destek almanız gereklidir.
Yanlış Seçilmiş Enjektörler
LPG’li aracınızla ilk kışınızı geçirecekseniz bu kış aynı zamanda enjektörlerinizin teste tabi tutulduğu bir mevsim olacak. Yanlış bağlanmış enjektörler veya motorunuzla uyumlu olmayanlar aracınızın çalışmasında büyük problemlere neden olabilir. Araçta fark ettiğiniz bir değişiklik olursa müdahale etmeden yetkili bir kişiye danışmanız yine en doğrusu olacaktır.
Yakıt Pompası Arızaları
LPG’li araçlar LPG’ye geçilse de yakıt pompası aktif kalır. Deponun yarısından fazlasının boş olması devir daim yapacak yakıt pompasının soğutacak benzini bulamamasıyla sonuçlanır. Elektrikli parça fazla miktarda ısınır. Isınma sürekli devam ederse de arıza meydana gelir. Kış aylarında ihtiyaç duyulan yakıt miktarı yaz aylarındakiyle aynı olmayacağından aracın yakıt ihtiyacı göz önünde bulundurularak yakıt alınmalıdır. Yakıtın eksik olması da fazla olması gibi araca zarar verebilir.
İhtiyacınız Olan Tüm Yedek Parçalara Hemen Ulaşın
Onlineyedekparca.com olarak tüm mevsimlerde ihtiyaç duyabileceğiniz ve aracınız için gerekli orjinal yedek parça temini yapabiliyoruz. Mercedes, Chevrolet, BMW yedek parça ihtiyaçlarınız için hangi ilde ve ilçede olursanız olun internet üzerinden yapacağınız güvenli alışverişle satın almak istediğiniz ürünü kapınıza kadar yolluyoruz. Kış ayları geliyor diye endişelenmeyin, ihtiyaçlarınızı belirleyin, alışverişinizi yapın ve kışın tadını çıkarın.
Bu yazımızda Lpg’li araç kışın nasıl çalışır konusuna değindik.