Oto Yedek Parça Alırken Bunlara Dikkat!

Uzunca bir süre kullanılan her aracın parçalarında yıpranma, eskime, arıza, kaza gibi sebeplerle hasarlanma problemleri ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda değişim gerektiren parçaların yerine araçla uyumlu yedek parçaların takılması gerekir. Oto yedek parçaları orijinal, çıkma ya da yan sanayi ürünü olabilir. Bunlardan hangilerinin tercih edilmesi gerektiği, hangi tip araçlar için hangisinin uygun olduğu gibi konularda doğru bilgi sahibi olunmalıdır.

Oto Yedek Parça Alırken Bunlara Dikkat!

Yedek parçalara ulaşım da her zaman kolay olmayabilir. Bazı marka ve modellerin yedek parçaları kolayca bulunurken bazılarınınki zahmetli ve maliyetli olabilir. Oto yedek parça alırken parçaların ekonomik olarak elde edilmesi ve verimliliğin en üst düzeyde olması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Neler Oto Yedek Parçası Olarak Kabul Edilir?

Bir aracın bütün parçaları çıkarılıp yerine yedek parça takılabilir. Parçaların değişim sebepleri çoğunlukla yıpranma, bozulma, kaza nedeniyle hasar görme, kullanım ömrünün tamamlanması gibi sebeplerdir. Yani genellikle ihtiyaç nedeniyle değişim yapılır. Ancak araç kullanıcılarının kişisel zevkleri nedeniyle değişiklik yapmasına da rastlanır. Araçlardaki bazı parçaların kullanım ömrü kısadır ve belirli periyotlarla değiştirilmesi gerekir.

Bu parçalardan en önemlileri şunlardır:

  • Hava filtresi,
  • Yağ filtresi,
  • Ön ve arka tampon,
  • Egzoz ucu,
  • Aydınlatma ürünleri

Kasko Sigortası Oto Yedek Parçalarını Karşılar mı?

Sıfır alınmış bir aracın tüm parçaları ve aksesuarları Kasko sigortasına dahildir. Her türlü yedek parça değişimi sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ancak araçta daha önceden değişim yapılmışsa bu değişimlerin sigorta şirketine bildirilerek kapsamın yeni parçaları da içine alacak şekilde genişletilmiş olması gerekir. Bu nedenle her oto yedek parça değişiminde bu hususun dikkate alınması şarttır.

İkinci el alınan araçlarda değişen parçaların kasko kapsamına alınıp alınmadığına dikkat edilmelidir. Değişen parçalar için sigorta teminat kapsamı genişletilmemiş durumdaysa bu parçaların kasko kapsamında olmayacağı bilinmelidir.

Kasko Sigortası Oto Yedek Parçalarını Karşılar mı?

Oto Yedek Parçası Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Araçlarda değişmesi gereken parçaların yerine alınacak oto yedek parçaları orijinal ya da yan sanayi ürünü olarak alınabilir. Çıkma parçaların da sağlam olması halinde kullanımı mümkündür. Ancak aracın kalitesinin ve değerinin düşmemesi için orijinal parça kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca orijinal parçaların performans ve verimliliği de daha yüksektir.

Genel olarak yedek parça alımında dikkat edilmesi gereken konular şunlardır:

  • Değişen parçaların orijinal parçalar olması halinde kasko değeri araç sahibinin lehine olacak şekilde oluşur. Bu yönden orijinal parça kullanılması tercih edilebilir.
  • Aracın ikinci el piyasasında satışı söz konusu olduğunda değişen parçaların orijinal olup olmaması önem arz eder. Aracın değerinin yüksek kalması için de orijinal parçalar tercih edilmelidir.
  • Satın alınacak oto yedek parçası için üretici ve satıcı firmaların garanti verip vermediğine, garanti veriliyorsa ne kadar süre ile verildiğine mutlaka bakılmalıdır.
  • Alınacak yedek parçanın aracın marka ve modeli ile uyumlu olmaması verimlilik açısından çok önemlidir. Araçla uyumlu olmayan parça kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Estetik açıdan değiştirilecek parçaların aracın yapısına, konforuna ve güvenliğe uygun olduğundan emin olunmalıdır.

Bu hususlar aracın değerini yükselteceği gibi sürüş güvenliğini de etkiler. Aracın sürücüsünün ve yolcuların sağlıklarının her şeyden önemli olduğu unutulmamalıdır.

OEM Yedek Parça Ne Demektir? OEM Yedek parça Nereden Temin edilir?

OEM yedek parça terimi İngilizcedeki “Original Equipment Manufacturer kavramının baş harflerinden gelir. Türkçeye Orijinal Ürün Üreticisi olarak çevrilmesi mümkündür. Motorlu araçların üretimi sırasında tüm parçalar aynı fabrikadan çıkmaz. Motorlu araç üreticisi firmalar her parça için başka bir firma ile işbirliği yapabilir. Bazen aynı aracın ava filtresi bir firmadan, debriyaj sistemi bir firmadan, polen filtresi ise başka bir filtreden alınabilir. Bunların hepsi orijinal parçadır ama farklı kaynaklardan gelmiştir.

OEM yedek parça üreticilerinin araç kullanıcıları için orijinal parçaları üreten firmalar olduğunu söyleyebiliriz. OEM yedek parça ihtiyacı olduğunda OEM üreticileri ile çalışan tedarikçi firmalara başvurulabilir. Ayrıca günümüzde direkt üretici firmadan internet yoluyla satın alınması da mümkün olabilir. Artık yurt içinden temin edilemeyen parçaların bile birkaç gün içinde yurt dışından tedarik edilmesi sağlanabilir.

Doğru OEM Yedek Parçalara Nasıl Ulaşılır?

Günümüzde OEM yedek parçalara OEM numaraları üzerinden ulaşılabilir. Bu numaralar üretici firmaların kullandığı harf ve rakamlar üzerinden tespit edilir.

Doğru OEM Yedek Parçalara Nasıl Ulaşılır?

OEM numaraları ile dünyanın neresinde uyumlu yedek parça varsa bulunup getirtilebilir. En yeni üretim yedek parçaların nerede olduğu öğrenildikten sonra araba şasi no ile arabanın satın alındığı firma üzerinden işlemler yapılabilir.

Şasi numarası, araçla ilgili tüm bilgilerin ulaşılabileceği bir numaradır. Bu numara ile ilgili aracın yedek parçaları hakkında her türlü güvenli bilgi toplanabilir.

Oto Aksesuarları Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Oto aksesuarları yedek parçalardan bazı farklılıklar gösterir. Aşağıdaki ürünler oto aksesuarı olarak kabul edilir:

  • Koltukların kılıfları,
  • Koltuk döşemeleri
  • Araç direksiyonu,
  • Temizleyici ürünler
  • Cam film,
  • Cam perde,
  • Koltuk sırtlıkları

Oto aksesuarları otomobilin mekaniği ile fazla ilgili olmadığı için daha rahat değişiklik yapılabilir. Ancak her aracın üretim ve tasarım aşamalarında aksesuarlarla ilgili çalışmalar yapılır. Her araç için en uygun parçalar üretilip eklenir. Dolayısıyla gelişigüzel değişiklik yapılmamasında fayda olduğu söylenebilir. estetik ve kişisel zevke uygunluk için değişim yapılacaksa da profesyonel yardım alınması tavsiye edilir.

Oto Aksesuarları Kasko Kapsamına Girer mi?

Oto aksesuarları da yedek parçalar gibi kasko kapsamına dahildir. Ancak bu orijinal aksesuarlar için geçerlidir. Değiştirilen aksesuarlar için teminat kapsamının değiştirilmiş olması gerekir. Bu nedenle yapılacak aksesuar değişimlerinin kaskoyu etkileyeceği unutulmamalı, değişim yapılmışsa kasko sigortası şirketine bu bilgi verilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu