Motor Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda bulunan en popüler parçalardan birisi de motordur. Popülerliğini aracın çalışmasını sağlayan parçası olması özelliğinden kazanır. Motor, aracı çalıştıran diğer tüm parçalarla bağlantılıdır. Motor, kendisine bağlı paçaları çalıştırmakta görevlidir. Herhangi bir parçada görülen arıza nedeni ile motor arızalanabilir.

Araçlarınızın arıza durumu dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Motor hakkında ve aracın diğer parçaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız, aracınızın arızası durumunda müdahale için önemli olacaktır. Aracın herhangi bir arızası olması durumunda bu durumun neyden kaynaklandığını bilmeniz için bazı bilgilere ihtiyacınız bulunur.

Bilmeniz gereken bilgilerden biride motor takozu işlevi ile ilgilidir. Motor takozu nedir? Araçta ne işe yarar? Arızalandığı zaman yapılması gerekenler? Motor takozu arızası nasıl anlaşılır? Gibi soruların cevabını bu yazımızın devamında bulacaksınız.

Motor Takozu

Motor Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Motor takozu, motor kulağı olarak da adlandırılır. Motorun sağ ve sol tarafında bulunur. 2 tanedir. Görünüş olarak kulak yapısına benzemektedir. Bundan dolayı motor kulağı adı da verilmektedir. Aracın denge sistemlerinin içinde yer almaktadır. Motorun denge sistemini sağlayan bir aksandır. Yolda aracınızın savrulmaması için denge sistemi uygular.

Bu olay özetlemek gerekirse, motor takozu motorun bölgesinde sağlı sollu bulunan bir parçadır. Motor sisteminin yol açtığı vibrasyon üzerinde emici bir görevi vardır. Araç savrulmalarını önlemekle görevlidir.

Seyir halinde olan bir aracın viraja girdiği anda dengesini koruması önemlidir. İşte araçlarınız motor takozu sayesinde bu dengeyi kurar. Aracınızda takoz arızası olması durumunda denge sorunu yaşanır. Buda kaza için kaçınılmaz bir durumdur. Böyle bir arıza tespitinde profesyonel bir yardım almanız gerekir. Aman yol bitsin baktırırım demeye gelmez?

Motor Takozu Ne İşe Yarar?

Motor takozu aracınızın savrulmasını engellemek ile görevlidir. Önemli görevlerinden biri de motor tarafından oluşan titreşimlerin şaseye temas etmesini engellemektir. Bu iki önemli görevine bakılacak olursa motor takozu motor sisteminde önemli bir yere sahiptir. Motorun korunması, aracınızın güvenli çalışması ve can güvenliğiniz için bu parça önemlidir. Bu parçanın arızalanması durumunda muhakkak servise gidilmeli.

Motor Takozunun Arızasını Anlamak

Araç içerisinde herhangi bir arızanın olduğunu anlamak kolaydır. Bir arıza olması durumunda araç arızayı sürücüye belli etmektedir. Araç kullanımında arızalar, aracın verdiği uyarılar sayesinde ortaya çıkmaktadır. Üstelik araç arızası durumunda sürücünün konforsuzluğu söz konusudur. Motor takozu arızası önemli bir durumdur, can güvenliğini riske eder. Bundan dolayı sürücülerin bu arızayı göz ardı etmemesi gerekir.

Motor Takozu Arızalanma Nedenleri

Motor takozu arızalanma 2 nedenden ötürü olmaktadır.

  • Aracın yağ haznesinin zayıflaması.
  • Aracın kauçuk maddesinin zarar görmesi.

Bu iki nedenden ötürü motor takozu arızası ölmektedir meydana gelmektedir. Motor takozu çeşitleri farklıdır. Arıza çeşitli olmasına rağmen nedenleri genellikle aynı olmaktadır.

Motor Takozu Arızasının Parçadaki Belirtileri

Motor takozunun arıza vermesi durumunda araçta şu belirtiler olur.

  • Kauçuk yırtılması meydana gelir.
  • Kauçuk ayrılması meydana gelir.
  • Takozda çatlama meydana gelir.

Bunların yanı sıra aynı zamanda sıvı sızıntısı da belirtiler arasında yer almaktadır.

Motor Takoz Arızası Anlama Yolları

Eğer aracınızda motor takozu arızasını anlamak istiyorsanız aracınızda aşağıdaki belirtilerin olması gerekmektedir.

  • Aracınız olduğundan fazla titriyorsa; İlk başta araç kullanımında yavaş bir şekilde titreşim olarak kendini gösterir. Daha sonra zaman içerisinde titreşim sürekli hale gelir. Özellikle hidrolik ve aktif motor takoz çeşitlerinde bu arıza kendini daha çok göstermektedir.
  • Aracınız hararet yapıyorsa; Motor takozunun kırılmasıyla birlikte aracınız hararet yapmaya başlar. Çünkü motor takozu kırılması ile takoz düşmemektedir. Motorda bulunan soğutucu hortumlar, egzoz boruları elektrik aksamlarında zararlar meydana gelir. Buna bağlı olarak da araç hararet yapabilir.
  • Araçtan sesler geliyorsa; Motor takozu arızasında motor gevşek bir yapıda olur. Bu nedenden dolayı aracın hareket etmesi ile tıkırtı sesleri duyulabilir.

Motor Takozu Değişim İşlemi

Motor Takozu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Motor takozu arızasında tamir işlemi sık yapılan işlemler arasına girmemektedir. Bu tür arıza durumlarında arızanın çözülemeyeceği için sistemsel olarak motor takozu değişimi gerekmektedir. Motor takozu çeşidi aracınızın marka modeline göre belirlenir. Servisten hizmet alınması daha önemlidir. Motor takozu arızasında sürücülerin tamir işlemi yapması kesinlikle önerilmemektedir. Profesyonel oto servislerinde araç tamiri daha doğru olacaktır.

Motor Takozu Çeşitleri

3 adet farklı motor takozu çeşidi bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir.

  • Pasif lastik takoz çeşidi: Pasif laktoz takoz çeşidi daha çok lastik, metal tasarımına uyarlanarak üretilmiştir. Arabaların büyük bir çoğunluğunda kullanılmaktadır.
  • Pasif hidrolik takoz Çeşidi: Sıvı doldurulmuş hidroliz takozlara denir. Diğer motor takoz çeşitlerine göre ek olarak hidrolik sıvı dolu bir bölme içermektedirler.
  • Aktif Takoz çeşidi: Yeni araçlarda kullanılan motor takoz çeşididir. Diğer motor takozlarına ek olarak bir vakuma sahiptir. Bu vakum sayesinde aracınızın hızına ve yük ağırlığına bağlı olarak motor takoz sertliği artmaktadır. Elektronik kontrolü bulunur. Vakum kısmı valf anahtarı tarafından kontrol edilir. Bazı aktif takoz çeşitlerinde de daha farklı özellik bulunur. Bunlardan bir tanesine örnek verilecek olursa bazı türlerinde denge sağlamak amaçlı titreşim meydana getirirler.

Motor Takozu Fiyatları

Otomotiv sektörü, her geçen gün değişen ve büyüyen bir yapı sahip olmaktadır. Bu nedenle araçlar için alınacak olan her yedek parça farklı farklı fiyatlandırılmaktadır. Motor takozu, fiyatı da aracınızın modeline göre değişmektedir. Sizler için tüm motor takozu fiyatlarını bir arada sunmaktayız.

Ve sizler için en uygun fiyatları sunmaktayız. Üstelik firmamızın sitesinde diğer bayileri fiyatlarını da karşılaştırma imkânınız bulunur. Fiyat bulamadığınız yedek parçalar içinde ücretsiz fiyat bilgisi alabilme olanağı sunmaktayız. Sizlere en iyi hizmeti sunmak için sizleri sitemize bekliyoruz. Kazasız günler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu