Otomobil Yedek Parça Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Otomobiller için yedek parça temini yapılırken son derece dikkatli ve titiz bir şekilde davranılması gerekiyor. Yedek parça temini yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Bu hususlara göre hareket eden kişiler, yedek parça temini ederken hiçbir şekilde olumsuz durum yaşamazlar.

Araçlarına yedek parça alacak olan kişiler tarafından otomobil yedek parça alırken nelere dikkat edilmelidir? Sorusu merak ediliyor. Yedek parça alacak kişilerin kesinlikle dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunların en başında yedek parçanın orijinalliği gelir. Orijinal yedek parça alacak olan kişiler, parçanın orijinal olup olmadığına dikkat etmelidir. Orijinal yedek parçaların üzerinde genel olarak kod veya marka logosu bulunuyor.

Oto Yedek Parça Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kullanıcıları belirli bir süre sonra bazı parçalarda sorun yaşamaya başlarlar. Sanayi veya servislere götürüldüğü zaman bu parçaların değişmesi gerektiğini söylerler. Bunun için ise araç kullanıcıları, dışarıdan oto yedek parça temini yaparlar.

Oto yedek parça temini yapacak olan araç kullanıcıların dikkate alması gereken hususlar vardır. Bu hususlara göre hareket eden kullanıcılar kesinlikle bir sorun yaşamazlar.

Dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Parçanın orijinal olup olmadığı.
  • Garantisinin olup olmadığı.
  • Parçanın araca uygun olup olmadığı.
  • Parçanın araç üzerinde yan etkilerinin olup olmayacağı.

Bu dört hususun üzerinde kesinlikle durulması gerekiyor. Özellikle parçanın orijinalliğine son derece dikkat edilmesi gerekiyor. Orijinal olmayan parçalar, belirli bir süre sonra araç üzerinde olumsuz etki yaratırlar. Ayrıca tekrarlanan arızaların en büyük sebebi orijinal olmayan yedek parçalardır.

Otomobil Yedek Parça Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oto Yedek Parçaları Nedir?

Aracı meydana getirmekte olan her bir parça tek tek değiştirilebilir. Bu parçalar çıkartılıp, yerine yeni parçalar takılabilir. Arıza veren bir parçanın değiştirilmesiyle yeni takılan parçaya ‘Yedek Parça’ ismi verilir.

Yedek parçalar, orijinal parçalar ile aynıdır ve aynı görevi görür. Araç firmaları tarafından üretilen bu parçalar, araç kullanıcılarının güvenliğini de büyük oranda sağlıyor.

Oto Yedek Parça Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Oto yedek parça seçimi yaparken, satın alınması gibi dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Oto yedek parça seçilirken, o parçanın araca uygun olup olmadığına kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin BMW marka araca sahip olan bir kişi, BMW yedek parça temini yapmalıdır. Çoğu araçlarda, bir başka markanın parçası uyumlu olmuyor.

Yedek parça seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ikinci konu; parçanın orijinalliğidir. Yan sanayi veya çakma yedek parçalarda kesinlikle garanti uygulanmaz. Ayrıca bu ürünlerde tekrarlanan arızalar meydana gelir. Ancak orijinal yedek parçalar garantilidir ve son derece uzun ömürlüdür.

Orijinal Yedek Parça Ne Demek?

Orijinal yedek parça, direkt araç firması tarafından üretimi yapılan parçadır. Yani Mercedes marka bir aracın yedek parçasını üreten firma Mercedes’dir. Mercedes tarafından üretimi yapılan bu parçaya ise orijinal yedek parça ismi verilir.

Orijinal yedek parçalar araçlar için son derece büyük öneme sahiptir. Orijinal yedek parça takılan bir araç daha verimli bir şekilde çalışmaya başlar. Yakıt tasarrufu sağlanmış ve aracın ömrü uzatılmış olur.

Çıkma Yedek Parça Nedir?

Çıkama yedek parça, hasarlı veya kazalı olan bir aracın, hiçbir şekilde zarar görmemiş olan parçasının çıkartılmasıdır. Bu parça, bir başka araca son derece rahat bir şekilde takılabilir.

Çıkma yedek parçalar orijinaldir ve fiyatları oldukça uygundur. Ancak kullanılmış olup, garantisi yoktur. Bu parçalar genel olarak kazalı olan araçlardan çıkartılmıştır. Bu parçalar sayesinde oldukça uygun fiyatlı bir şekilde yedek parça temini yapabilirsiniz.

Oto Yedek Parçaları Kasko Kapsamında Mı?

Bir aracın orijinal parçalarının tümü yapılan kasko kapsamında yer alır. Ancak orijinal olmayan parçalarda, teminatı genişletmek gerekiyor.

Otomobil Yedek Parça Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

OEM Yedek Parça

OEM yedek parçanın ne olduğu hakkında da çeşitli araştırmalar, araç kullanıcıları tarafından yapılıyor. Bu kavram, Orijinal Ürün Üreticisi anlamına geliyor. Motorlu araçların üretimini yapan firmalar, birçok üreticiyle çalışmalar gerçekleştirir.

Örneğin BMW, Skoda ve diğer Alman markalarının filtrelerini üreten firma, Bosch olabilir. Burada Bosch, orijinal ürün üreticisidir ve tüm firmaların ihtiyacı olan ürünlerin üretimini yapar.

Kısa bir tabir ile OEM, orijinal olan yedek parçaların üretimini yapar. Daha sonrasında ise bu parçaları dünya genelinde bölüştürür.

OEM Yedek Parçalar Nereden Alınır?

OEM yedek parçaları üreticilerle anlaşma yapmış olan firmalardan rahat bir şekilde alınabilir. Bunun yanı sıra internet üzerinden de OEM yedek parçaları, rahat bir şekilde temin edilebilir.

İnternet üzerinden her marka araca uygun olacak şekilde OEM yedek parçası sipariş edebilirsiniz. Bu ürünlerin en kısa sürede adresinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Gelişen teknoloji sayesinde tek bir tuşa basarak, OEM yedek parçalarını sipariş edebilirsiniz.

OEM Yedek Parça Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

OEM yedek parça temini yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. İlk olarak OEM parçanın temin edileceği firmanın, üreticilerle anlaşmasının olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bu şekilde oluşabilecek dolandırıcılıkların önüne geçmiş olursunuz.

Daha sonrasında OEM yedek parçaların paketlerinde veya ürünlerin üzerinde logoların olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Bu şekilde orijinal ürünlerin elinize gelmesini sağlayabilirsiniz.

OEM Numara Sorgulama

OEM numara sorgulama işlemi sayesinde kısa süre içinde yeni üretim olan yedek parçalara erişim sağlayabilirsiniz. Çeşitli platformlar üzerinden OEM numara sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama doğrultusunda aradığınız OEM yedek parçanın numarasını elde edebilirsiniz.

Garantiden Sonra Yedek Parça Bulundurma

Araç ithalatçıları ya da üreticileri, Satış Sonrası Hizmet Yönetmeliğine bağlı bir şekilde, satışı yapılmış olan araçların yedek parçalarını bulundurma şartına tabidir.

Yönetmeliğe bağlı olarak, garanti sürelerinin içerisinde kullanıcının hatasına bağlı olmayan durumlarda, istenilen bir durumda tedarikçiler yedek parçayı temin etmek zorundadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu