Periyodik Bakım Filtre Seti Nedir? İçerisinde Neler Vardır?
Araçların uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde çalışması ve ekonomik yönden daha tasarruflu olması için bir takım işlemlerden geçmesi gerekiyor. Bu işlemlerin başında da periyodik bakımlar gelir. Araçlar özellikle motor bölümünün büyük bir kısmı mekanik akşamlardan oluşuyor ve bu akşamların ilk günkü performansını vermesi için mutlaka periyodik bakımlara girmesi gerekiyor.
Periyodik bakımlardaki en büyük amaç aracın motorunu korumak ve daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Araç periyodik bakımlarında araçlar birçok test ve kontrollerden geçse de asıl amaç yağ ve filtre değişimidir. Motor yağını değiştirmek motorun daha sağlıklı çalışması ve motor ömrü için hayati bir öneme sahiptir. Bu bakımlarda filtre değiştirmek te en az motor yağı kadar önemli bir husustur.
Periyodik Bakımda Filtre Değişmenin Önemi
Araçların motorları yakıt ve hava ile çalışır. Ayrıca bu motorları kaplayan bir motor yağı bulunuyor. Motor yağı, hava ve yakıt motor için bir dış etkendir. Ve ne kadar temiz olurlarsa olsunlar yine de içerisinde pislik barındırabilirler.
Bu pisliklerin ve yabancı maddelerin motora ulaşmasını önlemek için her araçta çeşitli filtreler bulunuyor. Araçların periyodik bakımlarında da bu filtreler değiştirilerek motor güvenliğini daha üst seviyeye çıkarmak gerekiyor. Onun için her bakımda bu filtrelerin değişmesi gerekir.
Periyodik Bakım ve Filtre Değişimi Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?
Periyodik bakımlar her yıl yapılması gereken bakımlardır. Bu bakımlarda aracın motor yağı değiştirilir. Bunun yanında araçta bulunan filtreler de bu bakımlarda değiştirilerek yenilenir. Eğer araç yıl içerisinde 10 bin km’den fazla yol alıyorsa bu bakımlar yıl bitmeden her 10 bin km’de bir yapılır. Araç 10 bin km yolu bir yıldan uzun sürede tamamlıyorsa km tamamlanmadan bir yıl sonra yapılmalıdır. Bu km bazı dizel araçlarda 15 bin km olarak ta kullanılabilir.
Periyodik Bakımlarda Filtre Seti İçeriği
Periyodik bakımlarda genel olarak bazı bakım ve filtreler değiştirilir.
Bu filtreler aşağıdaki gibidir;
- Yakıt filtresi
- Mazot filtresi
- LPG filtresi
- Hava filtresi
- Polen filtresi
- Yağ filtresi
- Şanzıman filtresi
Bu filtreler her bakımda mutlaka değişmesi gereken filtrelerdir. Şanzıman filtresi de her şanzıman bakımından sonra değiştirilir. Bu filtreler farklı modellere sahiptir ve her markaya göre değişik modelde üretilir. Genel anlamda motorlara göre değişik özelliklere de sahiptir.
Yakıt Filtresi
Araçlar çalıştığı sürece sürekli yakıt tüketirler. Bu yakıt yakıt deposundan motora giderek güç üretir. Fakat yakıtın cinsine göre kirlilik oranına da sahiptir. Yakıtın motora girişi sırasında iyi bir filtre ile süzülmesi gerekir. Bu süzme işlemini yakıt filtreleri yapar. Yakıt filtreleri benzinli ve dizel araçlarda bulunması ile birlikte her bakım döneminde değiştirilmesi gerekiyor.
Benzin Filtresi
Benzin filtresi benzinli araçlarda her 30 bin km’de bir değişmesi gereken mekanik bir aksamdır. Bu filtrenin değişmesi gecikirse aracın performansını etkileyecektir. Aracın çekiş gücünde düşme yaşanmasına neden olan bu gecikme motorda da problemler yaşatabilir. Aracın çalışmasında düzensizlik gözlemlenir ve ilerleyen aşamalarda çalışamaz duruma bile gelebilir. Bakımlarda motor performansına göre değiştirme zamanının geldiğine deneyimli ustalar karar verebilir.
Mazot Filtresi
Dizel araçlar için kullanılan mazot filtresi benzin filtresine göre daha fazla önem arz ediyor. Mazot benzine göre daha kirli olabildiği için sık sık arızaya yol açabilir. Onun için mazot filtresi her zaman temiz olmalı ve sık sık değiştirilmelidir. Mazot filtresi benzin filtresi gibi mekanik bir aksamdan oluşmaz ve mazotu tamamen temizleyerek yakıt sistemine sevk eder.
LPG Filtresi
LPG kullanan benzinli araçların LPG bakımları için büyük öneme sahip olan bu filtre her 10 bin km’de bir değişmesi gerekiyor. Küçük bir mekanizmadan oluşan bu parça tüp hortumunda belirlenen bir yerine monte ediliyor. LPG bu filtreden temizlenerek yakıt sistemine geçiyor. Ülkemizde LPG standartları değişken olduğu için içinde mutlaka bir pislik barındırıyor. Onun için LPG filtresi de sık sık değiştirilmesi gerekiyor. Değiştirme işleminin gecikmesi durumunda LPG enjektörlerine zarar verebilir. Bu da daha büyük bir maliyet ile sonuçlanabilir.
Hava Filtresi
Araç motorlarında bulunan yakıt sistemine yakıt ile birlikte hava da gelir. Bu hava ateşleme için de gereklidir. Havanın temiz olmadığı durumlarda da hava filtresi devreye girerek havayı temizler ve motorun daha rahat çalışmasını sağlar. Her 10 bin veya 15 bin bakımında bu filtrenin değiştirilmesi de gerekiyor. Çünkü bu filtre de zaman içinde kirleneceği için motora hava girişini engeller ve motorun daha sağlıklı çalışmasını engeller.
Polen Filtresi
Polen filtresi fan ve klima içerisine gelen havayı temizler. Bu filtre de her 10 bin bakımında değişmesi gereken parçalardan biridir. Polen filtresinin değişmediği durumlarda klimanın ve fanın çalışmasını etkileyecektir. Özellikle fan hızlı ısınır ve çalışamaz hale gelir. Yine klima kirli hava üfüreceği için araç içinde bulunan kişilerin sağlığını da etkileyecektir. Kirli bir hava en iyi durumda kötü bir koku oluşturur.
Yağ Filtresi
Yağ değişiminde eski yağ boşaltıldıktan sonra yağ filtresi de değiştirilir. Bu sayede yeni koyulacak olan yağ da temizlenmiş olur. Motor yağı motorda belli bir basınçla dolaşım yapar ve yağ filtresi sürekli bu yağı temizler. Yağ değişecek duruma geldiği zaman da yağ filtresi de değişmelidir.
Otomatik Şanzıman Yağı Filtresi
Otomatik şanzıman araçlarda şanzıman yağı bulunur ve belli aralıklarla bu yağın değişmesi gerekir. Genellikle 40 bin km’de bir değişen bu yağ ile birlikte şanzıman filtresi de değişmelidir. Şanzıman filtresi şanzıman yağının temizlenmesi ve kirlenmemesi için gerekli bir parçadır.