Yağ Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Motor yağı kullanımların sıklığına uygun olarak sürtünmeden kaynaklı şekilde kirleniyor. Yağın içerisinde çeşitli tortular birikiyor ve hareketli olan parçalardaki sürtünmenin artmasına sebep oluyor. Motor yağında çeşitli parçacıkların oluşması aracın performansın büyük oranda düşürüyor. Otomobiller bu tıkanmadan dolayı eskisi gibi çalışmıyor ve motordan bazı sesler gelebiliyor.

Yağ Filtresi Nedir?

Motor yağının kirlenmesinden dolayı motorun hareketli parçalarında hasarlara sebep olabiliyor. Yağ filtresi olan motor yağında birikmiş olan tortuları süzüp devir daim yapan yağın motora temiz bir biçimde verilmesini sağlıyor. Araç yağ filtresi motorlara çok daha temiz olan bir motor yağının gitmesini sağlıyor.

Fakat motor yağ filtresi vakit içinde biriktirdiği kir ve tortular sebebiyle kirleniyor ve bir süre sonra motora gitmiş olan yağı temizleme kapasitesi düşüyor. Böyle bir durumda ise aracın performansları ve motor parçalarının dayanıklılığı büyük oranda düşüyor.

Yağ Filtresi Değişimi Faydası

Motor, bir aracın en önemli olan parçasıdır. Otomobilin çalışmasını sağlamakta olan motor aynı zamanda aracın performansında oldukça büyük etkili bir role sahip oluyor. Doğru ve problemsiz bir biçime çalışan araç motoru otomobilin ömrünü uzatıyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor.

Hareketli pek çok parçadan oluşmakta olan motor parçalarının birbiriyle sürtünüp zarar görmesini önlemek adına bu parçalar arasında motor yağı bulunuyor. Motor yağı motorun çeşitli parçaları arasında olan sürtünmeyi azaltıp bu parçaların büyük hasar görmesinin önüne geçiyor.

Motor yağı aracın çalışması adına fazladan şekilde enerji harcamasının önüne geçip performansını koruyor ve yakıt tüketimini optimize ediyor. En doğru ve en etkili biçimde çalışan bir motor için temiz olan motor yağı çok önemlidir. Motor yağını temizleme görevleri gören araç yağ filtresi bütün bu özellikleri sebebiyle aracın uzun ömürlü olması için oldukça mühimdir.

Aracın Yağ Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?

Yağ filtrelerinin çeşitli periyotlarda değiştirilmesi önemli oluyor. Temizlenmeyen motor yağında birikmiş olan kir ve tortular otomobil motorunun tüm parçalarında kalıcı ve çok yüksek maliyetli hasarların oluşmasına sebep oluyor. Motor yağında birikmiş olan kir ve tortular sürtünmenin artmasına sebep oluyor. Kolay bir biçimde çalışmayan motor fazladan şekilde enerji harcayıp otomobilin genel performansını düşürüyor.

Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir?

Araba yağ filtresi değişimleri otomobilin performansını optimum olan seviyede sürdürmesi için oldukça mühim bir işlemdir. Otomobil üreticileri ise oto yağ filtresi değişimleri adına gerekli olan periyotları belirliyor. Otomobilin periyodik olan bakım aralıklarında ise yağ filtresi mutlaka değiştirilmelidir.

Motor yağlama sistemlerinin en mühim parçalarından biri olan yağ filtresi bölümü, motor yağının temizliği bakımından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kirlenmiş olan yağ motor bloğunda çeşitli deformasyonlara yol açacağından periyodik bakımda ise yakıt filtresi şeklinde orijinal oto yedek parçalar ile beraber değiştirilmelidir. Motor yağ karterinde ise birikmiş olan yağı, motor bloğuna doğru şekilde devir daimi yapılırken, yağ filtresinden geçip süzülüyor ve motora çok daha temiz bir yağ gönderilmesi sağlanıyor.

Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir

Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir?

Yağ filtresi değişim vakti otomobil üreticilerinin belirledikleri periyodik bakımlar esnasında gerçekleştirilmelidir. Motor yağıyla beraber değiştirilmesi gerekli olan yağ filtresi takılırken parçanın orijinal oto parça olmasına dikkat etmek gerekiyor. Otomobil üreticilerinin belirlediği kilometreler dışındaysa değiştirilmesi gerekiyorsa, her bir 10-15 bin kilometre yağ filtresi ve motor yağı değiştirilmesi gerekiyor.

Yağ Filtresi Değişim Fiyatları Ne Kadardır?

Yağ filtresi ücretleri otomobillerin modellerine göre değişiklik gösteriyor. Burada fiyat dışında, tıpkı bir buji seçimleri yapılırken ne denli hassas davranılıyorsa, yağ filtresi değişimleri için de aynı şekilde hassas davranılmalıdır. Yani mutlaka orijinal olan oto yedek parçalar tercih edilmelidir.

Yağ Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?

Yağ filtresi değiştirilmediği zaman motorunuzda kalıcı birtakım hasarlar meydana çıkabiliyor. Motor yağı iyi süzülemediği zaman içerisinde kalmakta olan partiküller veya iri toz tanecikleri ise motor bloğunun büyük oranda çizilmesine neden olabilir. Bunlar dışında pistonlar ve segmanlar arasında olabilecek kirli tabaka motorun kilitlenip çalışmamasına neden olabilir. Tıkanmış olan bir yakıt filtresi her devir daim işleminde iyi bir akış sağlayamayacağından ciddi performans kayıpları yaşanması söz konusu olabiliyor.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Kendi başına, tekken motor yağı değiştirmek sanıldığı kadar çok zor değildir. Motor yağları dahilinde aracınıza uygun olanı seçip, yer alan adımları izleyerek motor yağı değişimini siz de rahatlıkla yapabilirsiniz. Arabayı düz olan bir zemin üzerine getirerek motoru durdurmanız gerekiyor. Hemen ardından el frenini çekmeli ve 15 dakika beklemelisiniz.

Kriko ve aynı zamanda kriko standı ile beraber aracınızı kaldırmanız ve motor yağı kapağını açmanız gereklidir. Yağ tahliye tabasını bulmalı ve bulabildiğiniz plastik bir kap altına yerleştirip yağı boşaltmalısınız. Yağ tahliye tıpasını ise vidalayarak sıkıştırın. Temiz olan yağı doldurun. Motor yağının kontrolünü sağlayın.

Motor Yağı Değişimi İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Motor yağı değişimi için gerekli bazı malzemeler; temizlik için bez, huni, plastik eldiven, motor yağı, yağ filtresi anahtarı, plastik kap, araç krikosu ekipmanıdır. Peki, motor yağı ne zaman değiştirilmelidir? Aracınızın yapmış olduğu her on kilometrede bir motor yağını değiştirmeniz öneriliyor. Elbette bu rakamlar, araçlara, motorlara, aracın yaşına göre değişiyor.

Motor Yağı Değişmezse Ne Olur?

Motor yağı metal olan parçaların birbirine hiçbir şekilde zarar vermeden, aşınmadan çalışmasına yardım ediyor. Aynı zamanda ise metale yapılan baskının zarar vermesine engel oluyor. Eğer motor yağını zamanı gelince değiştirmezseniz motorun almış olduğu baskı sonucu yıpranmasına sebep olabilirsiniz. Bu da motorunuzun ömrünü bir hayli kısaltır, aracınızın performansını düşürüyor ve ikinci el oto piyasasındaki değerini azaltıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu