Sandık Motor Nedir?

Komple araç motoruna ihtiyaç duyan araç sahipleri, sandık motor nedir? Türünden araştırma yaparak, avantajlarından faydalanabilirler. Araç üreticileri tasarladıkları ürünleri satışa sunmadan önce, tüm araç parçalarını uygun konuma getirerek standart şekilde banttan çıkış yaparlar.

Araç sahipleri ise daha sonra ihtiyaç duydukları parçaları, araç standartlarına uygun olarak tedarik ederler. Motorlu araçların en önemli parçası motordur. Motorlarda ki arızaların telafisi mümkün olmadığı durumlarda, parça değişimi yerine sandık motorlar tercih edilir.

Sandık motorlar, blok, krank, gömlek gibi bileşenleri ile birlikte, diğer bağlantı elamanları ile birlikte satışa sunulan motor türleridir. Bu motor türünde, tüm elamanlar ve bileşenleri ile birlikte montajı yapılmış şekilde gelir. Şasi, şanzıman ve eklentilerinin bağlanması ile kolayca çalışabilir.

Sandık Motor Ne İşe Yarar?

Araç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması için, çok farklı yedek parça seçeneklerine yer verilir. Bunlardan biri de sandık motorlardır. Bu motor türünde motorun çalışması için ihtiyaç duyulan tüm parçalar araç üzerinde bulunur ve üreticiden veya tedarikçi tarafından doğrudan tüketiciye satışı sağlanır.

Bu motor türünde, motor ve bileşenleri sıfır konumunda olup, daha önce herhangi bir amaçla kullanılmamıştır. Sandık motorlar ana bileşenleri ile birlikte bulunabileceği gibi, çevre bileşenleriyle birlikte de bulunabilir.

Araçlarda yüksek performans beklentilerinde, komple motor yenileme işlemlerinde, parça tedarikinin mümkün olmadığı durumlarda, sandık motorlar tercih edilir. Bu sayede eski model motor parçalarının, yeni model parçalar ile uyumsuzluğu da ortadan kaldırılır. Motorun tamamı yenilendiği için, uzun süre sorun yaşatmaz.

Sandık Motor Ne İşe Yarar

Komple Sandık Motor Nedir?

Sandık motorları, ikinci el sandık motorlarla karıştırmamak gerekir. İkinci el sandık motorlar, daha önce kullanılmış ve bakımı yapılarak satışa sunulan motor türleridir. Sandık motorlar ise fabrikadan çıktığı şekli ile satışa sunulurlar.

Sandık motorlar üzerinde bulundurduğu donanıma göre, yarı sandık motorlar ve komple sandık motorlar olarak iki gruba ayrılır. Araçlarında komple motor değişikliğine gitmek ve aynı zamanda da bağlantı sorunu yaşamak istemeyen araç sahipleri, bu tür motorları tercih edebilirler.

Komple sandık motorlarda;

  • Motor bloku,
  • Krank mili,
  • Eksantrik mili,
  • Silindir gövdesi, pistonlar ve yatakları,
  • Egzoz, emme manifoldları,
  • Ön kapak, ön kapak dişli grubu, devir daim sistem,
  • Yakıt pompası, ateşleme sistemi,
  • Volant dişlisi ve bağlantı elemanları,
  • Silindir kapağı ve bağlantılı elamanlar
  • Üst kapak,

Gibi parçalar motora bağlantılı şeklide, çalışmaya hazır konumdadır. Yani araca yakıt sağlandığı durumlarda, komple sandık motorlar çalıştırılabilir. Araç üzerine konumlanması için, şanzıman ve soğutma sisteminin bağlanması, birkaç kablo ve boru bağlantısının yapılması yeterlidir.

Yarım Sandık Motor Ne Demek?

Yarım sandık motorlarda, motor değişim ihtiyaçlarında büyük avantajlar sağlar. Bu motor türünde isminden de anlaşılabileceği gibi, motorun tam donanımlarına değil, ana bileşenlerine yer verilir.

Bu tür motorlarda genellikle gömlek ve piston dışında kalan ana bileşenler bulunur. Yarım sandık motorların değişimleri ile siboplar, segmanlar ve supap yatakları önemli değişimler gerçekleştirerek, yüksek oranda performans sağlar. Bu tür motor değişimlerinde, motor bloku ve krank mili değişime uğradığı için, uyumsuzluk sorunu da yaşanmaz.

Sandık Motor Arızasında Ne Yapmalı?

Sandık motorların arızaları, araçların diğer arıza türlerine göre daha yüksek maliyetlidir. Bu tür arızaların yaşanmaması için, araç bakımlarının zamanında yaptırılması, güvenilir noktalardan servis ve parça tedariklerinin sağlanması önerilir. Sandık motorların değişimlerinin güvenli satış noktasından yapılması durumunda, gelişen arızalar garanti kapsamına alınır.

Sandık Motor Arızasında Ne Yapmalı

Sandık Motor Fiyatları Ne Kadar?

Sandık motorlar genellikle piyasa koşuları değerlendirilerek, araçların ihtiyaçlarına göre üretilir. Çok fazla ürün ve marka çeşitlilik bulunan sandık motorların fiyatları, ürünün kalitesine, markasına, performans durumlarına göre değişiklik gösterir. Büyük çaplı motor arızalarında, tek tek parça değişimlerinin sağlanarak revizyon yapılmaktansa, sandık motorlarla değişimlerin sağlanması daha uygun fiyatlı olabilir.

Sandık Motor Ruhsata İşlenir Mi?

Her türlü motorlu araç, motor, şasi ve plakası ile tescile işlenmiştir. Sandık motorların değişiminde, yeni motor numarası ile mutlaka tescil edilmesi gerekir. Bunun için tedarik noktasından fatura alınması, vergi dairesinden kayıt işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.

Gerekli olduğu durumlarda, gümrük makbuzu, montaj işçilik ücretlerine ilişkin fatura, değişikliğe dair mühendislik projesinin de yaptırılması gerekir. İstenen belgeler sağlandıktan sonra, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında muayenenin yaptırılması ve yeni bilgilerle yeni ruhsat alınması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu