Vites Aksiyoneri Nedir?

Vites aksiyoneri nedir? Sorusuna yanıt verilirken, aksiyonerin vitesin verimli şekilde kullanılmasını sağlayan parça olduğu ifade edilir. Aracın yürür aksamında problem yaşamamak amacıyla rutin bakımları vites aksiyoneri için de yaptırmak gerekir. Yol alırken, yarı otomatik viteste değişim yapılmak istendiğinde ani geçişler ile karşılaşmamak, araç sürüşünde performans düşüklüğü ile uğraşmamak için vites aksiyoner arızaları, profesyonel hizmet kapsamında giderilmelidir. Sürüş sırasında meydana gelen aksaklıklar ve vites tutulmaları kaza riskleri yükseltir.

Vites Aksiyoneri Ne İşe Yarar?

Vites aksiyoneri, sorunsuz vites geçişlerini ve güvenli bir sürüşü sağlar. Güvenli sürüşte önemli olan parçalar arasındaki vites aksiyoneri, aracın tekerleklerinin de sağlıklı bir şekilde hareket etmesinde etkilidir. Aks taşıyıcı, vites ve vites aksiyoneri parçalarının sağlıklı biçimde çalışması halinde araç hakimiyetini sağlayabilmek mümkünken bu parçalarda yer alan arızalar halinde güvenli bir sürüş sağlanamaz.

Arızasız Vites Aksiyonerinin Sunduğu Avantajlar Neler?

İdeal şekilde çalışan ve arızasız olan vites aksiyoneri, araç kalkışında konfor sunar.

Sağlıklı şekilde çalışan bir vites aksiyonerinin sunduğu diğer fırsatlar şu şekildedir:

  • İki elin direksiyonda uzun süre kaldığı dönemde direksiyon hakimiyetine sahip olma,
  • Debriyaj pedalında yani üçüncü pedala sürekli ihtiyaç duymama,
  • Yarı otomatik viteste tutukluk problemlerinin önüne geçme,
  • Sürüşte vites aksiyoneri arızasına bağlı kontrol kaybının önlenmesi,

Bu tip avantajları arızasız bir vites aksiyonerine sahip olmanız halinde elde edebilirsiniz. Arızalı aksiyonerler ise erken evrede profesyonel hizmet kapsamında onarıma tabi olmalıdır.

Vites Aksiyoneri Arızaları Neler?

Vites Aksiyoneri Ne Demek

Vites aksiyoneri üzerinde gerçekleşen bir hasar birden fazla arızaya ve sonuca sebep verebilir.

Vites aksiyoneri arızalarına ilişkin bilgiler şu şekildedir:

  • Araç kalkışında vites tutulması,
  • Araç kalkışında hakimiyeti kaybetme,
  • Vites aksiyoner robotu arızası,
  • Yarı otomatik vites atması,
  • Yol tutuşunda dengesiziik ve tekerlek hareketlerinde yeterli performansı alamama,
  • Araç hız ve tork değerine uygun otomatik vites geçişinin sağlanamaması,

Bu tip arızalar ve sorunlar vites aksiyoneri hasarında meydana gelebilir. Problemlerin çözümlenmesi için aksiyonerin profesyonel hizmet kapsamında arıza tespitine tabi olmalı ve gerek olması halinde parça değişiminin yapılmalıdır.

Vites Aksiyoner Arızası Nasıl Önlenir?

Vites aksiyoner arızası oluşumunu %100 önleyebilme gibi bir durum söz konusu olmasa da arıza riskini düşürmek için araç kullanımında belirli detaylara dikkat etmek gerekir.

Vites aksiyoner arızası riskini düşürmek için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Ani bir kalkış ile yolculuğa başlamama,
  • Vites aksiyoner ve beynini periyodik bakımlar çerçevesinde kontrol ettirme,
  • Araç bakımında, vites aksiyonerine yönelik yanlış parça değişimlerinden kaçınma,
  • Otomatik şanzıman bakımlarını aksatmama,
  • Vites tuşuna basmadan vites geçişi yapmaya çalışmamak,
  • Otomatik şanzımana ve yağına dikkat etmek,
  • Şanzıman beyni ve elektrikli motorlarda nemlenme olmamasına dikkat etmek,

Bunun gibi kullanım detaylarına dikkat ederek vites aksiyoneri arıza riskleri düşürülür. Ek olarak otomatik ve yarı otomatik vites kullanımında işaretlere dikkat edilerek araç kullanılmalıdır.

Vites Aksiyoneri Arıza Sebepleri Neler?

Vites aksiyoneri arıza sebepleri arasında yarı otomatik ve otomatik vitesleri uygunsuz şekilde ve uyarı ışıklarına dikkat etmeden kullanma yer alır. Eğer zorlayıcı ani kalkışlar sıklıkla yapılıyor ve işaretlere uygunsuz şekilde yarı otomatik, otomatik vites kullanılıyorsa arıza oluşabilir.

Sebeplerin bazıları şunlardır:

  • P yani park ışık uyarısını almadan vites kolunu ayarlama,
  • Geri gitmeden önce aracın tamamen durmasını sağlamama, R yani Reserve sinyali gelmeden vitesi kullanma,
  • Otomatik viteste araç bekler pozisyondayken boşa alma yani Neutral modu kullanmama,
  • Sürekli olarak Drive konumu haricinde araç kalkışını yapmaya çalışmak,
  • Yarı otomatik viteste standart vitese en yakın kullanımı yapmadan önce Speed ve Overdirive konumlarından birini seçmemek,
  • Vites aksiyoner, vites kutusu, beyni bakımlarını ve kontrollerini aksatmak,

Bu tip sebeplere bağlı olarak zorlanan ve bakımsız kalan vites arızaları ortaya çıkarabilir.

Vites Aksiyoneri Arıza Tamiri Nasıl Yapılır?

Vites Aksiyoneri Arıza

Vites aksiyoneri arıza tamiri, profesyonel müdahale kapsamında yapılır. İlk olarak vites aksiyoneri arıza tespiti yapılır ardından parça değişimi gerekip gerekmediği belirlenir. Eğer parça değişimi gerekiyorsa, orijinal parça değişimi sağlanır. Tam performansta vites çalışması ve tekerleklerde sağlıklı hareket tamir işlemleri ardından elde edilir.

Vites Aksiyoneri Arıza Tamir Fiyatı

Vites aksiyoneri arıza tamir fiyatı, aksiyonerde yer alan hasarın ilerleme düzeyine bağlı olarak değişir. Onarım ve parça değişim fiyatları bir birlerinden farklıdır. Diğer yandan araç marka ve modeline göre değişen parçaların maliyetlerine bağlı olarak da fiyatlarda değişim olur. Hizmetimiz kapsamında müşteri odaklı fiyatlar çerçevesinde araç arızalarınızı geride bırakabilirsiniz.

Vites Aksiyoneri Onarılmazsa Ne Olur?

Vites aksiyonerinde ve vitesteki arızalar göz ardı edilirse hem araç sürüş kalitesi düşer hem de viteste başka arızaların oluşma riski yükselir. Arızaların göz ardı edilmesi ve vitesin yanlış yöntemler üzerinden kullanılmasına devam edilmesi halinde, vites aksiyonerin tamamen değişmesi gerekebilir. Diğer yandan onarım hizmetinden yararlanılmaması halinde vites aksiyoner arızasının veya vitesteki problemin kaynağının tam olarak ne olduğu öğrenilemez.

Debriyaj hidroliğinde hava alma, otomatik şanzımanda kart arızası, şanzıman beyninde arıza, elektrik motorunda nem oluşumları da vitesin atmasına ve konforlu kullanılamamasına neden olur. Bu kapsamda vitesten verim alınamadığından ilk adımda vites aksiyoner arızası olduğu direkt ifade edilemez. Ancak profesyonel şekilde vitesin incelemesi ardından arıza kaynağının ne olduğu belirtilir. Onarımdan faydalanılması halinde hem vites hem de arızaya sebep olan alandaki problemler giderilir ve araç sağlıklı şekilde çalışır.

Vites Aksiyoneri Bakımı Neden Yaptırılmalı?

Vites aksiyonerinde yüksek maliyetli bir arızanın meydana gelmesi için periyodik şekilde bakımları yaptırılmalıdır. Bakımlar kapsamında vites kutusunda, aksiyonerde ve beyninde oluşabilen bir arıza en erken şekilde tespit edilir. Bu kapsamda arızanın ilerlemesi gerekli müdahale ile önlenir ve kayıplar büyümez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu