Yakıt Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

Otomobil kullanıcılarının en çok üzerinde durduğu konulardan bir tanesi tasarruftur. Arabanın bakım, yasal sorumlulukları veya diğer masrafları üst üste geldiğinde yakıttan tasarruf etmeye çalışmak elde kalan tek çare olduğundan yakıt tasarrufu için neler yapılabilir? Sorusuna cevap aramaya başlanır.

Araç kullanırken sahip olunan alışkanlıklar yakıt tasarrufu yapılmasını engelleyen yapıda olabileceğinden en başta alışkanlıkların gözden geçirilmesinde fayda vardır. Aracınızın hangi marka, model ve yakıt türünde olduğuna bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.

Bunun için gerekli olan önlemleri almak ve dikkatli kullanmak ile başlayan önlemler farklı bilgilerle daha zengin bir hal alır. Önerileri dikkate aldığınızda uzun vadede yakıt tasarrufu etmeye başladığınızı da anlayabilirsiniz.

Lastiklerin Değişimi Zamanında Olmalı

Araçlarınızın kış dönemlerinde bakımlarını yaptırırken mutlaka kış lastiklerini de yaptırmalısınız. Yaz aylarında da aynı durum yaz lastiklerinin takılması şeklinde yorumlanmalıdır. Kış aylarında kullanımı uygun olan yaz lastikleri soğuk hava, yağmur veya diğer olumsuz şartlar baz alınarak tasarlanmıştır.

Yol tutuşunun daha fazla olması için ayarlamaları yapılmıştır. Yaz lastikleri için de aynı şekilde sıcak hava koşulları ve ısı karşısında yol tutuşu detaylarına dikkat edilir. Yakıt tasarrufu yapmak isteyenlerin gereksiz şekilde kış aylarında yazlık, yaz aylarında ise kışlık lastik kullanma gibi bir alışkanlığı olmamalıdır.

Hız Ayarlaması Yapılmalı

Gaz pedalına her zaman daha çok yüklenmek daha çok yakıt harcamak anlamına gelir. Lastik seçimleri kadar önemli olan durum hızın da ayarlanmasıdır. Hızdan kaçınmak ve 100 km hız üzerine mümkün olduğunca çıkmamak gerekir.

Hem can sağlığınızı da tehlikeye atmamış olacağınızdan birçok açıdan daha yavaş araç kullanmak faydalıdır. Yakıt masrafını azaltmak isteyenler için şehir içinde ve dışında belirlenen azami hız sınırlamalarına uymak en doğrusu olacaktır.

Yakıt tasarruf

Araç Bakımlarının Zamanında Yapılması

Araçların yaz ve kış dönemlerinde belli bakımları vardır. Bu bakımların atlanmadan yapılması durumunda birçok açıdan fayda elde edilir.

Bunlar:

  • Var olan teknik sorunlar fark edilir,
  • Kısa süre içinde önlem alınması sağlanır,
  • Sorunlar büyümeden müdahale edilmesi yakıtın daha az harcanmasını sağlar,
  • Aracınızın daha ciddi zararlarla karşı karşıya kalması engellenir.

Bu nedenle araçların rutin bakımlarına zaman ayırmak ve gerekli işlemleri yaptırmak en akıllıca tasarruf yöntemidir. Sizi ve sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmamış olmak adına da bakımların düzenli şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu bakımlarda motor bakımı yapılırken, yağ ve hava filtrelerinin kontrolleri de sağlanmış olur.

Lastik Basıncının Önemi

Yakıt tasarrufu konusunda bir başka önemli ve gözden kaçan detay aracınızın lastik basınç durumudur. Lastiklerinizin basıncının kontrol edilmesi sayesinde harcanan enerjinin azalması mümkün olur.

Yakıt tasarrufu ile doğrudan ilişkili olan lastik basıncı 69 milibar altında olmalıdır. Bu sayede ortalama %3 oranında yakıt tasarrufu yapılmış olduğunu gösteren bilgiler vardır. Lastiğin düşük basınçlı olması yolda sürtünmeyi sağlar ve daha çok yakıt tüketmenize neden olur. Bu nedenle mutlaka dikkate alınmalıdır.

Rölantide Isıtma Yapmamak

Rölanti her araç için ısınma yapma amacıyla kullanılan bir sistem haline gelmiş olsa da yanlış alışkanlıklar arasında bulunur. Aracınızın rölantide olması motorun gereksiz yere yakıt tüketmesine neden olur. Bu durum motorun 3 kilometre yol yapması halinde yakacağı yakıtın ısıtma ve rölanti aşamasında yok olması anlamına gelir. Farkında olmadan bu yolla aracınızın gideceği yola rağmen daha çok yakıt harcamasına neden olabilirsiniz.

Yakıt tasarrufu

Vites Değiştirirken Dikkatli Olmak

Doğru vites kullanan bir araç sahibinin gereksiz yere aracını yormasının önüne geçilirken aynı zamanda yakıt tasarrufunda bulunması da söz konusu olur. Vites değiştirirken devir sayısına bakmak ve motora çok yüklenmeden vites atmak her zaman daha az yakıt kullanımına eşittir. Motorun en verimli şekilde çalıştığı devir aralıklarına odaklanarak vites değiştirmeye çalışmak uzun vadede daha çok yakıt tasarrufu yapılmasına olanak tanıyacağından önemli bir ayrıntıdır.

Klima Kullanımı ve Yakıt Tasarrufu

Kullanıcıların yaz aylarında yaptıkları en büyük kullanım hatalarından bir tanesi de klima kaynaklı olandır. Sıcak havalarda klima kullanmak aracınızda fazla kişi olduğu da göz önüne alınırsa ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Klima sadece ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalı, fazla yüklenilmemeli ve ihtiyaç fazlası durumlarda hemen kapatılmalıdır. Aracınızın hangi sebepten olursa olsun zorlanması yakıtın gereksiz yere harcanması demektir. Bundan dolayı mutlaka yaz aylarında bilinçli bir klima kullanımı önemsenmelidir.

Dikkat Edilecek Diğer Detaylar

Ana başlıklar halinde bu şekilde aktarılabilen yakıt tasarrufu yollarına eklenebilecek bazı detaylar vardır. Dikkat edilmesi durumunda yakıttan tasarruf sağlayan en büyük etmenlerden bir tanesi ani kalkış ve frenlerdir. Bu şekilde araç kullanmak yakıtın fazla harcanmasında önemli etkendir.

Aynı zamanda fazla ağırlık alarak yola çıkmak daha çok zorlanmaya ve yakıtın harcanmasına neden olur. Hız sabitlemenin de sadece uzun ve düz yollarda kullanılması önerilir. Aksi durumda tasarruf yapmanızı engelleyecektir. Lastiklerin basıncına bakmak ve uygun olduğundan emin olmak uzun yollarda tasarruf anlamına gelecektir.

Gerçekten Yakıt Tasarrufu Olur Mu?

Bahsedilen alışkanlıklardan kurtulmak ve düzenli, dikkatli bir kullanıcı olmak yakıt tasarrufunda ciddi artışlar olması demektir. Ama kullanıcıların yaptıkları en büyük hatalardan bir tanesi birkaç içinde bile yakıt konusunda sonuç beklemek olur. Gerçek anlamda hissedilir bir tasarruf için en az bir ay süre ile kullanıma dikkat etmek gerekir.

Ayrıca bakımlar, lastiklerin durumu gibi önemli işlemleri yapmadan aracınızdan sadece kullanım alışkanlıklarını değiştirerek sonuç beklemek de yanlış olacaktır. Kullanıcıların sabırlı olması ve yakıt tasarrufu konusunda bahsedilen önlemlere dikkat etmesi en iyi seçenek olacaktır. Uzun vadede yakıtınızda ciddi oranda tasarrufların elde edildiğini görmeniz kolaylıkla mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu