Dikiz Aynası Tamir Edilir Mi?

1900 yıllarından itibaren kullanılan araç dikiz aynaları, günümüzde akıllı aynalar olarak elektrikli kullanım haline gelmiştir. Farklı tasarımlar içerisinde yer alan görüş kamerası ile ekrandan aynaları kontrol edebilirsiniz. Zorlanarak bakılması gereken dikiz aynalar bu nedenle kısa sürede görüş imkânı sunuyor. Dikiz aynası tüm kontrolleri yaparak güvenli yolculuk etmenizi kolaylaştırır. Bazen aynanızın kırıldığını ya da dipten koptuğunu görebilirsiniz. Bunun trafik kazaları ya da kötü niyetli kişiler tarafından yapılması muhtemeldir. Peki, dikiz aynası tamir edilir mi?

Dikiz Aynası Nerede Bulunur?

Dikiz aynası araç ön camların dışında ya da iç ön camın tavan kısmında takılıdır. Dikiz aynalarının hayati tehlikeyi nasıl önlediği herkes tarafından bilinir. Bazen siz ne kadar trafik kurallarınıza uysanız da freni patlayan, trafik kurallarına önem vermeden sollayan insanlarla karşılaşabilirsiniz.

Birçok kazanın dikiz aynası sayesinde engellendiğini biliyorsunuz. Sürekli oynatmanız ve ayarlamanız gereken ön dikiz aynanız zamanla kullanıcı kaynaklı yerinden çıkabilir. Orantısız güç uygulamak ya da bir cisimle kırmak dikiz aynanıza zarar verir. Araç modeline göre bazen bir dikiz aynası servet değerinde olabiliyor. Bu nedenle tamir yöntemlerini araştırmak isteyebilirsiniz.

Dikiz Aynası Tamir Edilir Mi?

Araç Modeline Uygun Dikiz Aynaları

Her aracın dikiz aynası donanım özelliklerine göre farklılık gösterir. Manuel, otomatik, görüş kamerası olan ya da kör nokta gösteren dikiz aynalarının her biri farklı kurulum gerektirir. Her dikiz aynasını istediğiniz araca monte etmeniz mümkün değildir.

Araç modeline göre dikiz aynası;

Temizleme ve bakım dönemlerinde de bazen bağlantı kısımlarından çıkarmanız gerekebilir. Aynı zamanda cam değişiminde de ustalar tarafından değiştirilmesi amaçlı sökülebilir. Ayna alt kısmında gündüz-gece görüşüne özel eğim şeridinin kullanılması, karanlık noktalarda düşük eğim ile farların fazla parlamasını engeller.

Dikiz Aynası Nasıl Olmalıdır?

Dikiz aynasından beklediğiniz öncelikle kolay ayarlanabilir olmasıdır. Yeni nesil araçlarda birçok özellik otomatik olduğundan eğim ayarlama işlemi tek tuşla hallediliyor. Aynanız eskiden verimli çalışırken olması gereken eğimi, ayarlanabilir bağlantıları çalışmıyor olabilir. Aynı zamanda kırık ve çatlak bir camdan net görüntü almıyor olmanız hayatınızı tehlikeye sokabilir. Çatlamalarda özellikle açısal farklılıklar gözlemlenir ve özellikle şerit değiştirirken yanılgıya düşebilirsiniz.

Dikiz Aynasının Görüşünde Sorun Olursa Ne Yapılmalıdır?

Dikiz aynası net bir görüş vermeli ve hata payı olmamalıdır. Özellikle ikinci el aynalarda yaşanan bu sorunlar, araç modeline uyumlu ve orijinal niteliğe sahip olmayan durumlardan kaynaklıdır. Öncelikle araç ve can güvenliğiniz için araç modeline uygun bir dikiz aynası almalısınız.

Dikiz Aynasının Değişmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Dikiz aynanızı değiştirmek istediğiniz yapmanız gereken bazı kontroller vardır. Gevşemiş bir bağlantı gördüğünüzde aynanızı değiştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Gevşeme sonucu yolda belirli hızla ilerlerken kopma yapan dikiz aynanız aracınıza ya da etrafa zarar verebilir.

Dikiz Aynası Kırılırsa Nasıl Değiştirilir?

İşin ustaları dikiz aynasını profesyonel şekilde değiştirir. Kırık ve çatlak olan aynanızı değiştirmek için güvendiğiniz bir ustaya montaj işlemini yaptırmalısınız. Yeni aldığınız aracınıza uygun dikiz aynanızı yanınıza alın. Eski ayna usta tarafından kaldırılır ve cam monte edilirken sürülen özel yapıştırıcı temizlenir. Yeni aynanızın montajı için verilen diski çıkartılarak, ayna bu diske takılır.

Dikiz Aynası Değişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dikiz aynasını değiştirirken kullanılan yapıştırıcı bir iz bırakır. Bu iz üzerine yeni aynayı yapıştırmayın. Ayna arkasında bulunan plastik muhakkak zımparalanması gerekir. Epoksi yapıştırıcısı ya da kaliteli dikiz aynası yapıştırıcısı öncelikle bir kap içerisinde karıştırılır ve fırça yardımıyla ayna arkasına sürülür.

Yapıştırıcının kuruması beklenmeli, kenarlara kâğıt bant kaplanarak yapıştırıcının bulaşması engellenmelidir. Yeni camı elinizde çok fazla tutmayın. Çevreden gelen toz ya da nem muhakkak cam üzerinden temizlenmelidir. Yönetmelik ise unutulmamalı aynı tasarım ayna kullanılmalıdır. Üretici tarafından önerilen konum montajda dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Kendiniz değil bir ustaya taktırın.

Dikiz Aynası Tamir Edilir Mi?

Dikiz Katlanır Ayna Tamiri

Bazı araç modellerine özel olarak tasarlanan katlanır dikiz aynaların değişimi de uygun yapılmalıdır. Elektrikli olarak çalışan bu katlanır camların motoru bulunur. Motor arızalarında aynalar otomatik olarak katlanmaz. Acil bir durumda dikiz aynalarının açılmıyor ya da dar alanlarda kapanmıyor olması büyük sorunlara yol açar. Dikiz aynasının olmaması ise para cezasına neden olur.

Araçlarda konforlu sistemlerin kullanılması elektrik vasıtası ile olur. Yan aynaların katlanır olması hızlı açılıp kapanarak görüşü anında yakalamanızı sağlar. Uzaktan ayarlanabilen bu özellik kaybedilmek istenmez. Kontak akımı ile çalışan bir motora sahiptir. Motorun arızalanması aynaların çalışmasını da engeller. Darbe sonucu da bazen otomatik açılma gerçekleşmez.

Araç Dikiz Aynasının Görevleri Nelerdir?

Araç dikiz aynası görüş açınızı genişletmeye yarar. Her türlü canlının ani hareketini görmenizi, oluşan tehlikeleri fark etmenizi sağlar. Araç park etme esnasında ya da şerit değişiminde özellikle dikiz aynası kurtarıcıdır.

Otomatik Kararan İç Dikiz Aynasının Değişmesi

Yeni nesil otomobillerin en iyi avantajları arasında olan otomatik kararan iç aynalar, kontak açık olduğu sürece ışık lümen değerine bağlı otomatik kararan özelliktedir. İç aydınlatmanın açıldığı ya da geri vites anında bu işlev devre dışıdır.

Bu özellik zamanla elektrik ya da aynadan kaynaklı kaybedilebilir. Araç modeline uygun dikiz aynalarını hemen alarak aynanızı yenileyebilirsiniz. Eskiyen, yıpranan, özelliğini kaybeden ve kırılan aynalarınızı hemen değiştirerek yola daha güvenli devam etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu