Çıkma Kaporta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde onlarca farklı otomobil firmaları tarafından her yıl yüzbinlerce araç üretiliyor. Bu araçlar yıl içerisinde trafiğe çıkıyor ve trafikte büyük bir kaza riski oluşturuyor. Yollarda araçların yoğun olması ve bu araçların donanımlarından dolayı büyük hızlara ulaşması istenmeyen kazalar için zemin hazırlıyor. Trafikte faaliyet gösteren araçlardan her gün binlercesi küçük veya büyük bir kazaya karışıyor. Bu kazalarda bazen can kaybı yaşanıyor ama her kaza maddi kayıpla sonuçlanıyor. Kazalarda en büyük hasarı aracın dış yüzeyi olan kaporta alır. Kaza anında ilk darbe bu bölgelerde olur ve en ufak bir kazadan bile etkilenir.

Kaporta Tamiri

Kazadan sonra hasar gören kaporta parçaları tamir yoluyla kurtarılmaya çalışılır. Son yıllarda üretilen araçların kaportaları daha esnek ve tamire daha olanaklıdır. Bu parçalar eğer boyasında zedelenme yoksa uzun uğraşlar sonunda boyası zedelenmeden eski haline dönüştürülebilir. Fakat kaza esnasında fazla yıpranan ve boyası dökülen kaportaların boyası da yenilenir. Büyük kazalarda ve tamir edilmesinin imkansız olduğu kaportalarda ise değişim kaçınılmaz olur.

Araçlara Çıkma Parçaların Kullanılması

Ülkemizde kullanılan araçların hemen hemen hepsi ithal üründür. Yani yurt dışında üretilerek ülkeye gelen araçlardır. Doğal olarak bu araçların tüm yedek parçaları ve kaportaları da yine yurt dışından ithal edilen ürünlerdir. Bu parçalar dolar ve Euro kuru ile alındığı için pahalı parçalardır. Bu parçaların yan sanayileri de üretilse de orijinal parça kadar kullanışlı ve sağlam olmuyor. O yüzden birçok kişi bu parçalarda çıkma parçaları tercih ediyor. Çıkma parçalar orijinal ürün olduğu için eski parça kadar kullanışlı oluyor ve araca hemen uyum sağlıyor.

Araç Kaportasını Oluşturan Parçalar

Araç kaportası aracın dış yüzeyini oluşturan aksamdır. Bu parçalar araçları yağmur, güneş ve rüzgarlardan koruduğu gibi oluşabilecek kazalardan da korur.

Araçlarda kaportayı oluşturan parçalar şunlardır;

  • Motor kaputu
  • Ön çamurluk
  • Arka çamurluk
  • Bagaj kapağı
  • Kapılar
  • Yan aynalar
  • Ön tampon
  • Arka tampon
  • Spoiler

Arabaların kaburgasını oluşturan bu parçalar her modele göre farklı şekilde üretilir ve bu modellerin tüm farklı kasa tiplerinde değişiklik gösterir. Modellerde kasa değişiminde ilk kaporta şekilleri değişir. O yüzden kaporta parçaları her arabaya hemen uymaz.

Çıkma Kaporta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ön Kaputun Önemi

Ön kaput aracın ön kısmında bulunan motor ve aksamını koruyan parçadır. Bu parça motora ulaşmada da kullanılır. Aracın elektronik aksamlar ve motor sistemi ön kaputun altında yer alır. O yüzden ön kaput diğer kaputlara göre daha işlevseldir. Motor kaputu kazaların dışında üstten gelen yabancı bir cisim çarpması sonucu da zedelenebilir. Bu tür çarpma ve kazalar sonunda tamiri en zor kaporta parçasıdır. Ön kaput tamir olduktan sonra genellikle boya kabul etmiyor ve sık sık boyaları kabarıyor. Bu durum diğer kaporta parçalarında fazla yaşanmazken kaputta sıklıkla yaşanır. Bu durumlarda önerilen ön kaputun değişimidir. Kaputun değişmesi tamir edilmesinden daha sağlıklıdır.

Kaportalarda Plastik Aksamlar

Kaportaları oluşturan parçalardan ön ve arka tamponlar plastik aksamdır. Araçlarda yere en yakın aksam oldukları için plastikten üretilmiştir. Bu aksamlar esnek ve sağlam plastikten yapılıyor ve araca düğme sistemi ile montaj ediliyor. Bu parçanın plastikten üretilmesinin nedeni de fazla darbe almasıdır. Tampon fiyatları diğer kaporta fiyatlarına göre daha uygun ve ekspertiz raporlarına da konu olmuyor. Yani değişimi araçta kusur olduğu anlamına gelmiyor.

Çıkma Kaporta Almanın Avantajları

Eski haline dönüştürülmesi çok zor ve maliyetli olan kazalı araçlar pert kaydı ile trafikten çekilir. Bu araçlar parçalanarak çıkma parça olarak diğer araçlara takılır. Motor parçaları, lastikler, elektrik aksamları ve kaporta malzemeleri bu parçalardan bazılarıdır. Bu parçaları kullanmanın bazı avantajları bulunur. Bunlardan en önemlisi orijinal ürünü daha uygun fiyatlara almaktır. Bu ürünler ithal olduğu için çıkma parça kullanılması ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağlar. Ayrıca yan sanayi gibi kalitesiz parçalardan daha uygun ve işlevseldir.

Çıkma Kaporta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araçları ile kaza yapanlar veya kazalı araç alıp tamir ederek kullanmak isteyenlerde tamir konusunda farklı düşünceler ve soru işaretleri bulunur. Orijinal ürün, yan sanayi ve çıkma parça arasında sık sık çelişkili düşünceler olur. Çıkma kaporta alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Çıkma ürünler uyum sağlar mı? gibi sorular bulunur.

Çıkma kaporta alınırken kaporta koduna dikkat edilmesi gerekiyor. Araçlarda çok fazla model ve çok fazla kaporta modeli bulunduğu için üretici firmalar her kaporta parçasına farklı bir kod veriyor. Bu kodlar sayesinde araca uygun kaporta seçilebilir. Çıkma kaportanın orijinal olmasına ve kaportada oynama, boyama, zedelenme gibi etkenlerin olmamasına dikkat edilmelidir.

Çıkma Kaporta Takma İşlemi

Kaporta tamiri, boyaması ve değiştirilmesi uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu tür işlemlerde ve çıkma kaporta montajında mutlaka deneyimli bir firmadan bilgi alınmalıdır. Kaporta montajına özen gösterilmemesi ve sıradan yapılması durumunda değişen parça araçta hemen belli olacak ve parçada şişmeler meydana gelerek boyalarında da patlamalar oluşacaktır. Bu da sonradan büyük masraflar açabilir.

Çıkma Kaportanın Boyama İşlemi

Çıkma kaportalar araçlar kaportasında bulunan kodlarla alınıyor. Bu kodlar sayesinde araca uygun olan parça seçilebilir. Bu seçimden sonra kaporta parçasının araca uygun olması için araçla aynı renk ve aynı tonlarda boyanması gerekir. Bu boyama da yine araçta bulunan boya koduna göre yapılıyor. Her araca fabrikada boyanırken bir boya kodu verilir. Araçlarda oluşabilecek boyamalar boya kodu ile yapılır. Çıkma parça takılmadan önce eski boyası kazınarak aracın kodundaki renkle boyanmalıdır. Boyama yapılıp kuruduktan sonra montaj işlemine geçilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu