Motor Yağı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Motor yağı, metal parçaların birbirlerine sürtünmelerini ve bu parçaların aşınmalarını engeller. Motor yağının içerisinde çeşitli katkı maddeleri bulunmaktadır. İşte bu katkı maddeleri sayesinde aşınmaya ve sürtünmeye engel olur. Bu sebepten ötürü motor yağı önemli bir vazife görmektedir.

Motor yağı kullanılmadığında motora ait tüm parçalar kısa süre içerisinde bozulmaya mahkumdur. Motor yağı olmadan kullanılan motorda oldukça büyük zararlar meydana gelir. Aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasını istiyorsanız, mutlaka motor yağı kullanmanız gerekir. Ancak piyasada birçok motor yağı çeşidi bulunmaktadır. Bu yağlar arasında en doğrusunu ve en kalitelisini tercih etmek büyük öneme taşır. Peki motor yağı alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Motor Yağı Alırken Bakılması Gereken Kriterler

Motor yağı alırken şu kriterlere bakmanız gerekir:

  • Yağın orijinalliği
  • Araç üreticilerinin önerisi
  • Marka motor yağları
  • Dolum tarihi
  • Araç özelliği
  • Yakıt türü
  • Motor hacmi

Gibi kriterlere dikkat ederek motor yağı almalısınız. Bu kriterlerin her biri ayrı bir öneme sahiptir. İyi ve kaliteli bir motor yağı alabilmek için bu kriterler her zaman dikkate alınmalıdır.

Yağın Orijinal Olmasına Dikkat Edin

Motor yağı çeşitlerinin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle orijinal olmayan motor yağları da bulunmaktadır. Sahte yağların piyasada bulunması, orijinal-sahte ayrımı yapılmasına neden olmuştur. Motor yağı alırken dikkat etmeniz gereken temel hususlardan biri yağın orijinalliğidir. Eğer sahte bir motor yağı alırsanız, motorunuz uzun vade içerisinde bozulmaya yüz tutar. Bundan dolayı yağın orijinalliği çok önemlidir. Kapağı açılan motor yağlarını almamalısınız. Ucuz diye açık bir şekilde satılan motor yağlarını aracınıza koymamalısınız.

Motor Yapı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Araç Üreticilerinin Önerdiği Motor Yağlarını Alın

Bazı araç üreticileri, araçları için uygun gördükleri motor yağını sizlere önerirler. Böylece araç sahiplerinin doğru bir motor yağı almalarına yardımcı olurlar. Araç sahipleri, vizikozite konusunda sorun yaşamamak için üreticilere kulak vermelidirler. Motor yağının yanlış kullanılması, aracın ömrünü kısaltan en temel sebeplerden biridir.

Bilinmeyen Bir Markadan Motor Yağı Almamaya Çalışın

Piyasada birden fazla motor yağı markası bulunmaktadır. Ancak bu markaların bir kısmı güvenilir değildir. Bazı üreticiler, sahte ya da içerisinde farklı maddeler bulunduran motor yağı satmaktadırlar. Ama motor yağı konusunda oldukça profesyonel olan markalar bulunmaktadır. Bu markaların hangileri olduğunu bilirseniz, doğru bir motor yağı alabilirsiniz. Özellikle de internet üzerinden de motor yağı satışı yapılmaktadır.

Bu gibi online alışverişlerde daha dikkatli tercihler yapmanız gerekir. Markanın tanınan bir isim olması önemlidir. Bazı üreticiler, sahte motor yağlarını ellerinden çıkarmak için düşük fiyat verirler. Araç sahipleri, sırf ucuz diye bu yağları alırlar. Ancak ne yazık ki bu aldatmaca araç motorunun bozulmasına neden olabilir. Bu yüzden bilinen markaların motor yağına yüksek ücret vermekten çekinmeyin.

Dolum Tarihine Bakın

Motor yağları, kolay bir bozulum içermeyen maddeleri barındırır. Bu nedenle son kullanma tarihi bulundurmaz. Ancak motor yağının dolum tarihi önemlidir. Motor yağı alırken dolum tarihine bakmak gerekir. Yağdan maksimum verim alabilmek için dolum tarihi önemlidir. Eğer motor yağı, 1 yıldan önce doldurulmuşsa o motor yağını almamalısınız. Doluma en fazla 1 yıl olmuş olması yeterlidir. Motor yağı verimi için dolum tarihini de göz ardı etmemek gerekir.

Motor Yağının Değerlerine Bakın

Motor yağı alırken motor yağının değerlerine de bakmanız gerekir. Normal ve uygun görülen değerlere sahip olan motor yağını almalısınız. Bu değerler hakkında bir bilginiz yoksa motor yağında uzman olan kişilerden yardım alabilirsiniz. Değerlerin normalden düşük olması, motorunuzun oldukça kısa sürede bozulmasına neden olur. Bu sebepten dolayı motor yağı değerlerine bakmayı asla ihmal etmeyin.

Motor Yağının Değerlerine Bakın

Araç Özelliğinizi Dikkate Alın

Her araç, aynı motor yağını kullanmak zorunda değildir. Aracın özelliği, hangi motor yağını kullanacağınızı belirler. Bu nedenle aracınızın özelliğini iyi bilmelisiniz. Araç özelliklerine en uygun olan motor yağını almalısınız. Her aracın özellikleri aynı değildir. Bu nedenle başka bir aracın kullandığı motor yağını kullanmamanız normaldir.

Yakıt Türünü Dikkat Almalısınız

Mazot, benzin ya da gaz ile çalışan araçlar vardır. Bu yakıt türlerinden hangisini kullanıyorsanız, ona göre motor yağı almalısınız. Hangi yakıt türüne hangi motor yağını alacağınızı uzman kişilerden öğrenebilirsiniz. Eğer bu konuda bir bilinmezlik yaşıyorsanız, motor yağı alırken üreticiye de danışabilirsiniz. Yakıt türüne uygun olmayan motor yağları, aracınızda birtakım hasarlar yaratabilir. Bundan dolayı uzmanlar, motor yağı alırken yakıt türüne de bakılması gerektiğini söylerler.

Motorun Hacmine Bakılmalı

Motor hacmi, motor yağına uygun olmalıdır. Bu sebepten ötürü motor yağınızı ona göre almalısınız. Motor yağı almadan önce motorunuzun hacmini bilmeniz gerekir. Hacme en uygun olan motor yağını almaya dikkat etmeniz gerekir.

Motor Yapısına Bakılmalı

Her aracın motor yapısı aynı değildir. Motor yağı almadan önce motor yapınızı kontrol etmeniz ve motor yapınız hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Motor yapısını tespit ettikten sonra motor yağı alabilirsiniz. Bazı motor yağları özel motor yapılarına göre üretilmektedir. Bu ayrımı yapabilirseniz, motorunuza özel olan motor yağını bulabilirsiniz.

Düzenli Kullanılan Motor Yağı Alınmalı

Daha önceden kullandığınız bir motor yağı varsa yine o motor yağından almanız gerekir. Aracınız için en uygun motor yağını bulduktan sonra sürekli o yağı kullanmaya dikkat edin. Böylece motorunuzun alışkın olduğu bir yağı kullanmak hem size hem de motora kolaylık sağlar.

Motor yağı alırken dikkat etmeniz gereken her şey yukarıda verilmiştir. Bu hususlara bakarak motor yağı seçmeniz gerekir. Rasgele bir motor yağı almanın size hiçbir faydası olmaz. Aksine motor yapınıza önemli zararlar verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu