Travers Nedir?

Otomobilin en önemli yapısını oluşturan ve temeli olan travers, araçların ön takım parçaları ismini alan sistemin özel bölüme konulan isimdir. Motorun alt tarafında bulunan bu parça, şanzıman, motor ve takozlarının sabitlenmesini sağlıyor. Bu ürünün üretiminde dayanıklı malzemeler kullanılmakla birlikte farklı parçaları da bir arada tutabilme özelliğini de taşıdığı biliniyor.

Travers Kelimesinin Anlamı Nedir?

Traversler açıklanan anlamının dışında Türkçe kelime anlamı olarak motor alt beşiği şeklinde tanımlanıyor. Bu da araçlarla alakalı özel terimler arasında kullanılan kelime olduğunu gösteriyor.

Hem önde hem de arkada olmak üzere iki parçadan oluşan bu parçanın uçları aynı zamanda otomobilin şaselerine bağlı durumdadır. Traversler, yalnızca araçlarda değil aynı zamanda farklı araç modellerin de ve trenlerde de kullanılıyor.

Travers Ne İşe Yarar?

Araçların ana temel yapısını oluşturan bu parça son derece önemli bir görevi üstleniyor. Otomobillerin sürüş performansları, süspansiyon ve güvenlik sistemlerini de etkileyen önemli bir malzeme yapısıdır. Birden fazla detayı içinde barındıran bu parçalar otomobillerin vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor.

Traversler araçtaki yedek parça ve diğer ön takım parçaları adı verilen malzemelerin sabit şekilde bir arada tutulmasını sağlıyor. Farklı özelliklere sahip olan parçaları da bir arada tutma görevini de yerine getiriyor. Traverslerin sırrı ise, son derece sağlam malzemelerden üretilmesinden ileri geliyor.

Sağlam malzemelerden üretilen parça, bu sayede birçok farklı görevi başarıyla tamamlayabiliyor. Bunun dışında her türlü aracın altında bulunan şanzıman takozlarının sabitlenme işlemlerini de kolaylıkla yerine getirebiliyor.

Travers Ne İşe Yarar

Otomobillerde Travers Neden Arızalanır?

Travers denilen parça çok güçlü malzemeden üretildiğinden dolayı sık sık arızalandığı görülen bir durum değildir. Ancak bazı durumlarda ve farklı nedenlerden dolayı traversler arızalanabilir.

Traversler şu durumlarda arızalanabilir;

  • Bu parçalar sağlam olmasına karşın alttan alınan sert darbelere maruz bırakıldığında arıza verebilir.
  • Darbe alan traversler zamanla eğilebilir ve burçlarında yıpranma olabilir.
  • Arıza durumlarına önlem amaçlı olarak araç bakımının belirli aralıklarla yapılması gerekiyor. Bakımı yapılmayan parçalar zamanla arızalanabilir.
  • Traversler tekerleklere ve araç şasisine monte edilmesinden dolayı çoğunlukla hasar görme durumu olabiliyor. Aşınma ve deformasyon gibi olumsuzluklara maruz kalması bu parçaların zamanla arıza vermesine neden oluyor.
  • Uzun süreli olan kullanımlardan dolayı eskime kaynaklı parça arızaları meydana gelebiliyor.
  • Bu parçaların arızaları oksitlenme sonucunda da oluşabiliyor.
  • Tüm bu nedenlerin dışında trafik kazaları ve bununla bağlantılı olarak görülen zararlardan dolayı arıza oluşabiliyor.

Traverslerin arıza verme ihtimaline karşı kontrollerinin aksatılmaması gerekiyor. Ancak bunun için parçanın ne manaya geldiğinin ve ne işe yaradığının araç sahipleri tarafından bilinmesi son derece önem taşıyor. Ayrıca traverslerin ne işe yaradığının bilinmesi görülebilecek arızaların önüne geçeceğinden konu hakkında uzman kişilerden bilgi alınmalıdır.

Travers Arızası Durumunda Ne Yapmalı?

Traverslerde arıza meydana gelmesi durumunda hemen en yakın otopratik servislerine giderek tamiratınızı yaptırabilirsiniz. Öncelikle servisinize arızanın kaza veya herhangi bir yıpranmadan dolayı olduğunu belirtmeniz gerekebilir.

Travers arızası durumunda yapılacaklar şu şekildedir;

  • Öncelikle aracınızı uzman bir oto servisine götürmelisiniz.
  • Traverslerin arıza giderme süreci, alınan darbe şekline veya parçanın kullanılma süresi gibi konularla yakından ilişkilidir. Bu sebeple ilgili servise konu hakkında detaylı bilgi verilmelidir.
  • Araç öncelikle lift ile kaldırılmalıdır.
  • Aracınızın yürüyen aksamında bulunan bütün parçalar tek tek sökülmelidir.
  • Ağır parçalar için vinçten yardım alınabilir.
  • Eğer alt şasinin ana şasiden ayrılmasına sebep olabilecek herhangi bir parça var ise, bu durumda ilgili parça alınarak sökme işlemi tamamlanmalıdır.
  • Travers değiştirildikten sonra bütün yedek parçalar dikkatle ve titizlikle yerine takılarak değişim tamamlanmalıdır.

Traversler tüm araçların parçalarının sistemini oluşturan en önemli malzemelerden birisidir. Bu sebeple arıza gibi durumlarla karşılaşılması durumunda otomobilinizin parçasına dokunmadan size en yakın oto servisinden yardım almanız daha uygun olabilir. Çünkü araç sistemleri bir bütün olmakla birlikte hassas parçalardan oluşuyor.

Bir uzmandan yardım almadan parçaları kendi başınıza sökmeye çalışmak daha büyük bir zarara yol açabilir. Bundan dolayı profesyonel bir oto ekibinden yardım almanız işinizi kolaylaştırabilir. Bu türdeki ayrıcalıklı malzemeleri bulmak bazen kolay olmayabilir.

Bu yüzden travers parçalarının değişiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da orijinal parçaların tercih edilmesidir. Daha da önemlisi aracınız ile uyumlu olan parçanın temin edilmesidir. Çünkü aracınızla uyumlu olmayan bir parçanın monte edilmesi, zamanla çeşitli arızaların meydana gelmesine neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu