Subap Arızası Belirtileri Nelerdir?

Araçların çalışması ve hareket kabiliyetinin kazandırılması subap sistemleri sayesinde olur. Araçlardaki yakıt yanma sisteminin çalışması ve yakıt hava karışımının sağlanmasını subaplar sağlamaktadır. Subap arıza belirtileri nelerdir? Tecrübeli araç sürücüleri, aracın çalışma şeklinden ve bazı belirtilerden subap arızası meydana geldiğini anlayabilecektir.

Subap sistemlerindeki lastiklerde sorun olduğunda pistonlara motor yağı bulaşır ve araç yağ yakmaya, egzozdan siyah duman çıkarmaya başlar. Subaplarda meydana gelen eğilme ya da kırılmalar ise triger kayışının kopmasına neden olabilecektir.

Subap Nedir?

Motor sistemlerinde kullanılan subaplar, yanma ve egzoz sisteminin düzenli çalışması için farklı görevleri yerine getirir. Subap, motorların çalışmasını sağlayan pistonların hareketlerinde, hava ve yakıt karışımının yapılmasını sağlamaktadır.

Hava ve yakıt karışımı sonucu meydana gelen yanma nedeniyle ortaya çıkan atık gaz egzoz sisteminden dışarıya atılır. Tüm bu görevler, emme subapları ve egzoz subapları tarafından yapılır. Subaplar, hareket kabiliyetini motor eksantrik milinin dönmesinden alır ve motorun çalışma düzenini sağlar.

Subap Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda meydana gelen subap arızalarının anlaşılabilmesi için motor sistemleri hakkında uzman olmak gerekir. Subap arızaları meydana geldiğinde kendisini farklı şekillerde belli etmeye başlar.

  • Subaplar vurmaya başlar ve ses gelir,
  • Subaplarda tutukluk meydana gelir,
  • Subap yatakları yanmış olabilir.

Subap arızalarının başında, subap lastiklerinde meydana gelen sorunlar yer alır. Subap lastiklerinde meydana gelen arızalar, motor yağının yanma odasına girmesine neden olacaktır. Bu sorun meydana geldiğinde ilerleyen aşamada aracın yakıt sorunları ortaya çıkabilecektir.

Subap arızası belirtileri nelerdir

Subap Arıza Belirtileri

Araçların farklı parça ve bölümlerinde meydana gelen arıza türleri birbiri ile karıştırılabilmektedir. Subap arıza belirtileri ile ateşleme sistemi arızaları birbirine benzemektedir. Subap arızalarının oluştuğu şu belirtiler ile tespit edilebilir.

  • Motor çekiş gücünün düşmesi,
  • Motorda performans kaybı,
  • Yakıtta aşırı artış,
  • Motorun tekleyerek çalışması,
  • Motor çalışırken vuruntu sesinin gelmesi,

Bu arızaların tümü subap arızalarının meydana geldiğini gösterir ve motor için önemli arızalardan birisidir. Tespit edildiği anda motor çalıştırılmamaya ve hemen tamir yöntemlerinin uygulanmasına başlanmalıdır.

Subap Vurması Nedeni

Araç marka ve modellerine göre arıza belirtileri farklı olabiliyor. Subap arızalarında belirtiler hemen hemen tüm araçlarda aynı olabiliyor. Otomobillerde en sık görülün subap arızalarından birisi, subapların ses çıkarması yani subap vurmasıdır. Subap vurmasının birçok nedeni vardır.

  • Subap ayarlarının bozuk olması,
  • Subap itici kolların arızalı ya da eğik olması,
  • Subapların çok gevşek ya da çok sıkı olması,

Subap vurması, subap arızaları arasında kendisini en kolay belli eden arıza türü olarak bilinmektedir. Sürücüler, motor çalışırken, motor bölümünden şık şık diye ses duymaya başlamışsa subap vurma arızasının meydana geldiğini anlayabilirler.

Subap

Subap Ayarlarının Bozulması

Araçların subap sisteminde meydana gelen arızalar, uzun süre kullanım, kullanım hataları ya da tamir sırasında yapılan hatalara bağlı olabilmektedir. Araçların modelleri eskidikçe ve kullanım oranları arttıkça subap ayarları bozulabilecektir. Subap ayarının bozulması, araçlarda kendisini çekişten düşme ve yakıt miktarının artması olarak gösterir.

Motor yeni çalıştırıldığında çekiş gücünün düşük olmasının en büyük nedeni subap ayarının bozulmuş olmasını işaret eder. Subap ayarlarının bozulması, motorun sesli ve titreşimli çalışmasına neden olur. Subap ayarları yaptırılarak bu çeşitli arızalar önlenebilecektir.

Subap Ayarı Ne Zaman Yapılır?

Subap arızaları görülmeye başlandığında, subap ayarlarının yapılması gerekir. Subap ayarlarının yapılmasına ihtiyaç olup olmadığı, motor çalışırken, subap vurma sesi gelip gelmediğine bakılır. Subap ayarları bozulduğunda, motor içerisinde metal parçalar birbirine çarpar ve şıkırtı sesinin oluşmasına neden olur.

Bu yakıtın artmasına, motorun performansının düşmesine ve zamanla büyük arızalara neden olur. Sabahları araç çalıştırılmaya çalışılırken, zor çalışıyorsa subapların sıkı olduğu düşünülebilir. Tüm bu durumlarda, subap ayarı yaptırılmalı ve sübapların ne çok sıkı ne de çok gevşek olmaması sağlanmalıdır.

Subap arızası belirtileri

Subap Ayar Değerleri Nelerdir?

Subap ayarları doğru yapıldığında, motorun daha verimli çalışması sağlanacaktır. Motor tiplerine göre subap ayar değerleri birbirinde farklıdır. Üretici firmalar, araç modelleri için oluşturdukları kitapçıklarda, subap ayar değerleri hakkında bilgi veriyor. Servislerde yapılacak subap ayarları, profesyonel ustalar tarafından, model için belirlenen değerlere göre yapılır. Motorun sıcaklık ve soğukluk durumuna göre subap ayar değerleri farklı olacaktır. Motor ısısı nedeniyle subaplarda genleşme meydana geleceği için ayar değerleri farklı olacaktır. Soğuk ayar değerleri ile ayarlama yapmak isteyenler, aracın saatlerce çalıştırılmamasına ve havanın serin olduğu saatlerde yapılmaya dikkat etmelidir.

Subap Arızası Nasıl Giderilir?

Araçların subaplarında meydana gelen arızalar, diğer arızalar gibi tamir edilebilen arıza türlerinden değildir. Motor rektifiye ustaları, subap arızalarının tamiri için motor sisteminin içini tamamen açar ve subap ayarları yapmaya çalışır. Subap arızalarına neden olan etkenler arasında, parçaların kırılması, eğilmesi ya da aşınması yer alabiliyor.

Subap arızalarının giderilmesi için parça değişimine ihtiyaç duyulabilecektir. Yeni subapları, yuvaya oturtulması ve alıştırılması, gerekli ayarların yapılması, zahmetli ve masraflı tamir işlemlerindendir. Subap arıza belirtileri ile karşılaşan sürücüler, sorunun büyümemesi için hemen serviste gerekli tamir işlemlerini yaptırmalıdır.

Subap Arıza Maliyeti

Araçlarda meydana gelen arıza türlerinin her birisinin bir maliyeti vardır. Bu maliyet, sorun çözümü için yapılan işçilik türüne ve değiştirilen parça maliyetine bağlıdır. Subap arızalarının maliyeti, hem zor işçilik gerektirdiği hem de subap parça fiyatları nedeniyle yüksek olmaktadır.

Subap arızalarının giderilmesi için araçtan motor tamamen ayrılır ve motor içi açılmaktadır. Motorun komple indirilmesi, tamir süresinin uzun olmasına ve işçilik maliyetinin artmasına neden olur. Arızalı subapların yerine yenilerinin takılması, subapların alıştırılması için rektefiye işlemlerine gerek duyulmasını sağlayacaktır. Yapılacak tüm işlemler, maliyetin artmasına neden olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu