Fren Sistemleri Arızaları ve Çözümleri 2024

Ulaşımda sıklıkla ihtiyaç olan fren sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması güvenli sürüş için olmazsa olmaz faktörlerden biridir. Hayati öneme sahip olan frenlerin arızaları kesinlikle göz ardı edilmemeli, zamanında müdahale edilmelidir.

Fren arızaları arasında sıklıkla karşılaşılan durumlar şunlardır;

  • Fren arıza uyarısı
  • Fren sıvısı kaybı
  • Fren silindirlerinde arıza
  • Frenlerin hava yapması
  • Fren servosu arızası
  • Frenlerin tutmaması

Bu arızaların çözümü oluşan arızaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Hangi sebepten ötürü arıza meydana geldiğini tam olarak anlayabilmek için uzman görüş almak önemlidir. İşin ehli olan ustalar gerektiği durumda tamir, gerektiği durumda değişim yaparak sağlam frenlere kavuşmanıza yardımcı olacaklardır. Bunun için düzenli olarak fren sistemleri bakımdan geçmeli ve olası arızalar en baştan önlenmelidir.

Yaygın Fren Sistemleri Arızaları

Yaygın fren arızası şu şekilde gösterilebilir;

Frenleme sırasında aracın bir tarafa çekilmesi; fren pabuçları çarpık, ön düzen ayarları bozulmuş veya pistonlar yerine yapışmış olabilir. Fren pabuçlarının bir tarafa çarpık olması da aracı tek tarafa çekmeye sebep olabilir.

Fren pedalında titreşim olması; fren diski incelmiş olabilir.

Fren pedalında fazladan boşluk olması; sistemde hava olabilir ya da fren hidroliği azalmış olabilir.

Frenlerin çok ısınması; sistemde kalıcı bir basınç bulunabilir ya da güç freni çalışmıyor olabilir.

Frenlerden ses gelmesi; balatalar aşınmış olabilir.

Teker silindirinin kaçırması: pistonda çizik ya da kesik olabilir.

Frenlerin tutmaması: pabuç ya da balata uygun şekilde yerleşmemiş olabilir.

Fren pedalının sertleşmesi: fren servosu çalışmıyor olabilir.

Çok sık görülen fren arızaları ve nedenleri bu şeklidedir. Çözümü için muhakkak uzman destek almak gerekir.

Fren Arıza Tespiti

Pek çok kişi fren arıza tespiti nasıl yapılır merak eder. Fren arızasının vermiş olduğu belirtiye göre arıza tespiti yapılır. Buna birkaç madde ile örnek verebiliriz;

  1. Fren pedalına bastığınızda metal metale sürtünmeye benzer ses çıkarıyorsa ve bununla birlikte fren pedalı titriyorsa fren sisteminde arıza var demektir. Bu durumda fren faaliyeti azalarak sürüş güvenliği tehlikeye girer.
  2. Fren pedalına bastığınızda pedal debriyaj gibi döşemeye kadar iniyorsa ana merkezde bir sorun var demektir. Bu durumlarda fren ana merkezinde bir kaçak olup olmadığı araştırılır. Bu bölgede hidrolik yağ lekeleri varsa ana merkezin yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
  3. Yüksek hızla giderken pedal ve direksiyonda titreme varsa fren diskinin kontrol edilmesi gerektiğini gösterir. Bu titreme disklerin incelmesinden ya da farklı bölgelerin aşınmasından kaynaklanır. Çözüm ise fren balatalarının değiştirilmesidir.
  4. Aniden frene basıldığında otomobil sağa sola çekiyorsa fren ayarlarında dengesizlik var demektir. Bu oldukça tehlikelidir, ani fren yapıldığında aracın devrilme riski vardır.

Fren Arızalarında Uzman Yardımı Ne Zaman Gerekir?

Fren arıza çözümü için uzman yardımı arıza tespitinin ardından gereklidir. Yukarıda saydığımız belirti ve nedenler doğrultusunda freninizde nasıl bir arıza gerçekleştiğini az çok tahmin edebiliyorsanız vakit kaybetmeden işi bilen birilerine danışmanız gerekir. Bu kişiler gerek fren bakımı gerek fren değişimi konusunda sizlere en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Bilinçsiz bir şekilde hareket etmek canınıza mal olabilir. Bu nedenle fren sistemlerinizin bakımını hiçbir zaman aksatmamalı ve en ufak bir şüphede derhal uzman yardımı almalısınız.

Fren Sistemleri Bakımı

Fren sistemleri bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Ortalama 6 aylık süreçte, aracınız eskiyse veya çok sık araç kullanıyorsanız 3 aylık periyotlarda fren sistemi bakımı yaptırmalısınız. Bunun dışında fark ettiğiniz en ufak bir arıza tespitinde ‘bir şey olmaz ben arabamı bilirim’ veya ‘sonra baktırırım’ gibi düşünceler yerine o an, vakit kaybetmeden fren sistemlerinizi bakıma götürmelisiniz. Aksi taktirde hayati tehlikeye sebep olabilir.

Fren Sıvısı Kontrolü ve Değişimi

Fren sıvısı kontrolü ve değişimi işini bilen ustalar tarafından yapılır. Bu sıvı sayesinde frenler faaliyetini yürütür ve eksik olduğu durumlarda büyük kazalara sebebiyet verebilir. Kendiniz kontrol edebiliyorsanız bilinçli bir şekilde gereken müdahaleyi yapabilirsiniz. Fakat bu konuda tecrübeniz yoksa daha büyük sorunlara yol açmamak için işini bilen kişilerden destek almalısınız. Fren sistemleri hakkında merak ettiğiniz başka detaylar varsa sitemizdeki diğer blog yazılarına göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu