Yağlama Sistemleri ve Motor Sağlığı: Bilinmesi Gerekenler

Yağlama durumu ile motor sağlığı kavramları birbirleri ile doğrudan ilişkili kavramlardır. Motor yağının eklenmesi, yağ seçiminde kaliteli bir ürün tercih edilmesi süreçleri motor sağlığı durumunu yakından etkileyen faktörler içerisinde yer almaktadır. Yağlama yapılmasının nedenleri arasında ise motor parçalarının hareketini kolaylaştırmak, aşınma durumlarını önlemek, motorun ısınmasını önlemek gibi nedenler yer almaktadır.

Motor sağlığı açısından, yağ eklemesi yapılırken uygun oranın belirlenmesi oldukça önemli bir konudur. Olması gerekenden az yağ yükleme yapılması halinde sürtünme ve ısınma durumu ortaya çıkacaktır. Bu durum ise motor sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Motor yağı eklemesi esnasında fazla yağ ekleme yapılması halinde ise motor yine zarar görmektedir. Bu nedenle motor yağı eklemesi esnasında dikkat edilmeli ve yetersiz ya da fazla bir yağ eklemesi yapılmamalıdır. Gerektiği durumlarda uzman firmalardan yardım alınmalıdır.

Motor Yağı Seçimi: Hangi Yağ Neden Önemli?

Araçlar için en uygun motor yağını tercih etmek aracın uzun ömürlü kullanılması açısından önemlidir. Motor yağı seçimleriniz, aracınızın hızlı ve kaliteli sürüş deneyimini de beraberinde getirmektedir. Araç yağı seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır;

  • Motor yağı tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli durum motor yağının akışkanlığı 0W30 oldukça akışkan bir motor yağı olup ile birlikte 20W50 ise en az akışkanlığa sahip motor yağını ifade etmektedir.
  • Motor yağı tercihi yapılırken diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ise motor yağı özellikleri Yağ özellikleri belirlenmesi sırasında birçok test yapılmaktadır. Bu testlerden yola çıkarak motor yağlarının üzerinde hangi testten geçtiğine dair test isimlerinin ya da kurum isimlerinin kısaltmaları yer almaktadır. (Örneğin; ACEA (Avrupa standartlarına göre yapılan testler))
  • Motor yağı seçiminde iklim koşulları faktörü de diğer bir önemli nokta içerisinde yer almaktadır. Soğuk bir kış havasına sahip yerlerde kullandığınız araçlarınız için, motorun ömrünün uzun olabilmesi adına akışkanlık bakımından ince yağ tercih edilmelidir. Aksi halde sıcak bir yaz havasına sahip bir yerlerde olmanız halinde ise kalın yağ tercih etmeniz doğru bir tercih olacaktır.

Yağlama Sisteminin Temel Bileşenleri ve İşlevleri

Yağlama işleminde işlev gösteren parçalar ve işlevleri oldukça çeşitlidir.  Karter oto parçaları içerisinde, yağlama sürecinde motor yağının deposu olarak bilinir. Yağ pompası, depodaki yağı motorun parçalarına iletmektedir. Yağ filtresi bu süreçte motor sağlığı açısından yağın içerisindeki yabancı maddeleri ayıklama ve süzme görevindedir. Motorun çalışması ve motor ömrü için gerekli diğer bir parça içe motor yağı ürünüdür. Motor yağ seviyesi ise yağ kontrol çubuğu ile ölçülmektedir.

 

Yağ Değişimi Sıklığı: Ne Zaman ve Neden?

Motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi motor ömrünü uzatmaktadır. Motorun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan motor yağı, makul olan bir seviyede olmalıdır. Aynı zamanda motor yağının düzenli olarak değiştirilmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde motor arızası oluşabilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak motor yağı değişimi yapılmalıdır. Yağ değişim yapılma zamanı ise aracın kullanım durumuna ve iklim koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Araç yağı değişimi, aracın 10.000 kilometreye ulaşması sonrasında değiştirilmelidir. Bununla birlikte iklim koşullarının etki etmesi ve yağ akışkanlığının seviyesine bağlı olarak da değişim süreçleri değişkenlik gösterebilmektedir. Aracın içerisinde yer alan yağ öncelikle tamamen boşatılmalıdır. Ardından ise araca uygun olan yağ eklemesi yapılması gerekmektedir.

Motor Yağı Eklemek ve Değiştirmek: Bilinmesi Gereken Farklar

Motor yağı ekleme ve değiştirme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi uygun bir motor yağı seçimi yapılmasıdır. Ardından motor yağı ekleme işlemi yapılırken ekleme yapılacak olan seviyenin tespitinin doğru bir şekilde oldukça önemlidir. Değişim esnasında ise eski yağın tamamen sıfırlanması ve yeni yağ ile değişim yapılması gerekmektedir. Yağın, motordan damlama yapıp yapmamasına da dikkat edilmesi önemli olmaktadır. Damlama olması halinde fazla bir ekleme yapıldığı anlaşabilmektedir.

Yağlama Sistemi Arızaları: Yaygın Belirtiler ve Çözümler

Genel olarak yağlama sistemi ile ilgili olarak bakıldığında artan yağ tüketimi ya da düşük sistem basıncı uyarıları ile karşılaşılabilmektedir. Artan yağ tüketim arızası ile karşılaşılması halinde filtrede bir gevşeme ya da contalarda bir sızıntı ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumda conta değiştirilmesi ya da filtre sıkılaştırılması yapılması gerekebilmektedir. Düşük sistem arızası durumu halinde ise, tıkanmış filtre durumu, yağ basıncında düşme görülebilmektedir. Bu durumlar ile karşılaşılması halinde ise filtre değişimi yapılabilir, alanında uzman bir kişiye kontrol ettirmek gerekebilmektedir.

Motor Sağlığı İçin Yağ Filtresinin Önemi

Motor sağlığı açısından yağ filtresini önemi oldukça büyük bir yere sahiptir. Bunun nedeni yağ filtresinin, yağ içerisinde yer alan ya da sonradan oluşan katılık ve yabancı maddeleri ayıklamasından kaynaklanmasıdır. Aksi halde filtre içerisinde yer alan yabancı maddeler motora zarar verebilmektedir.

Sıcaklık ve Baskının Motor Yağlama Üzerindeki Etkisi

Motorun fazla sıcak olması ve baskının artması motorun sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yağın yetersiz olması ya da fazla olması durumu baskıyı etkilemektedir. Yanlış yağ seçimi durumu ise sıcaklık seviyesini olumsuz yönde etkilemektedir.  Bu durumlar ile karşılaşılması halinde ise motor zarar görebilmektedir.

 

Sentetik ve Mineral Yağ Karşılaştırma ve Seçim Kriterleri

Sentetik yağlar ile mineral yağları kıyasladığımızda her iki yağ türü de oldukça tercih edilen yağ türleri arasında yer almaktadır.  Ancak en çok tercih edilen hangisi diye sorarsanız sizlere sentetik yağlar olarak cevap verebiliriz. Sentetik yağların daha çok tercih edilmesinin nedenlerinden bir tanesi performans olarak iyileştirmeyi sağlamasından kaynaklanmaktadır. Sentetik yağlar damıtılmış ve rafine edilmiş yağlardır.

Mineral yağlar ise doğal yollarla üretilmiş yağlar sınıfında yer almaktadır. Bu şekilde bakıldığında mineral yağlar daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü bir motor sürecini beraberinde getirebileceği algılanmaktadır ancak sentetik yağlar mineral yağlara göre motor süreçleri için daha verimli yağlardır. Mineral yağlar madde ve katılaşma yaparken sentetik yağlarda bu durum görülmemektedir. Saflık dereci olarak bakıldığında ise sentetik yağlar daha elverişlidir. Mineral yağlarda ise saflık derecesi sentetik yağlara göre daha düşüktür. Bu nedenle yüksek performans ve temiz bir kullanım açısından sentetik yağlar daha çok tercih edilmektedir.

Talep ettiğiniz yedek parça, conta, filtre, yağ ürünleri gibi tüm araç ürünlerine online yedek parça internet sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Ürünlerimiz son derece kaliteli ve orijinal parçalardır. Bununla birlikte sizlerin kullanımına ve memnuniyetine sunulmuştur. Ürünlerimizi incelemek ve satın alma işlemi yapmak istemeniz halinde internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu