Süspansiyon Sistemleri: Daha İyi Bir Sürüş İçin İpuçları

Süspansiyon sistemleri ne işe yarar? Daha iyi sürüş deneyimi için süspansiyon sistemlerinin önemi nelerdir?

Araçlardaki doğru süspansiyon sistemi virajlardaki performansından çukurlu yollardaki ilerleyişine kadar etki edebilmektedir. Dağ araçları, hız araçları, aile araçları, yük yaşıma araçları gibi pek çok araç modelinde farklı süspansiyon sistemleri kullanılır.

Kimi araçlar havalı süspansiyon modellerine sahipken kimi araçlar makaslı, yaylı, körüklü süspansiyon modellerine sahiptir. Bu durumda şaşırtıcı olan forklift araç modellerinin herhangi bir süspansiyon sistemine sahip olmamasıdır.

Özellikle yük kaldırmak için kullanılan bu araçlar gündelik kullanılan araçlardan farklı olarak daha zor bir kullanım sunmaktadır. Bunun sebebi sönümleme sağlayacak süspansiyon sistemlerine sahip olmayışıdır.

Araç süspansiyonlarının önemine vurgu yaptık. Virajlarda, gündelik kullanımlarda araçların aerodinamik yapısını sağlamaları da önemli bir etken. Hem karşı araçlar hem de sizin için en az araç lastik bakımları kadar önem arz etmektedir bu nedenle süspansiyon sistemlerini sürekli olarak kontrol ettirmeli ve bakımlarını yapmalısınız.

Süspansiyon sisteminin önemi ve işlevi konusuna daha detaylı bir giriş yapacak olursak konu şu şekilde karşımıza çıkmakta;

Süspansiyon Sisteminin Önemi ve İşlevleri

Süspansiyon sisteminin önemi ve işlevleri konusuna giriş kısmında biraz değindik. Ancak işin detaylarına inecek olursak süspansiyon sistemlerinin araçların doğru şekilde hareket edebilmesi için oldukça önemli bir rol oynadığını gözlemleyebiliriz. (yedek parça)

Süspansiyon sistemleri araçlarınızın ayaklarının yani tekerlerinin yere en iyi şekilde basmasını sağlayan bacakları olarak düşünülebilir. Her araç modeline göre farklı süspansiyon sisteminin olduğunu dile getirmiştik. Özellikle güvenli sürüş için öne çıkan sistemler yıllar içerisinde kendini geliştirerek yüksek konfor oranları da sağlamaya başlamıştır.

Süspansiyonun kazandırdıklarına maddeler halinde bakacak olursak;

  • Yüksek konfor sağlar: Süspansiyon sistemi sönümleme özelliği ile öne çıkmaktadır. Sönümleme özelliği ile birlikte aracın yol şeklini almasını sağlayan sistem, yollardaki engellerin kolayca ve konfor ile birlikte aşılmasını sağlar. Uzun ve kötü yol koşullarında en iyi deneyimi sağlar.
  • Yol tutuşunun artmasını sağlar: Araçlarda yol tutuşu olmazsa olmazlardan olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle doğru viraj yapma ve virajda güvenliğe, araca hakim olmak için kaliteli ve çalışan bir süspansiyon sisteminin olması gerekmektedir. Süspansiyon dengesi sağlanmamış olan, süspansiyon sistemine sahip olmayan araçlar viraj alamayacakları gibi yolun şeklini alamadıkları için yoldan çıkmanın yanı sıra, takla atmalara da neden olacaktır.
  • Fren mesafesini düşürür ve güvenlik sağlar: Süspansiyon sistemi sadece konfor sağlar gibi biliniyor olsa da doğru çalıştıklarında frenleme mesafesini ciddi oranda düşürmektedir. Sönümleme özellikleri sayesinde ani frenlemede süspansiyon sistemleri daha iyi yol tutuşu ve frenleme sağlar.
  • Araç hasarını en aza indirir: süspansiyon sisteminin olmaması ve/veya kötü olması aracın yoldan alacağı hasarın doğrudan aksamlarına iletilmesine neden olacaktır. Çukurlar, taşlar, tepecikler, hız tümsekleri gibi pek çok etken süspansiyonların sağladığı sönümleme etkisi sayesinde hasar vermemektedir.
  • Araç ağırlığını dengeler: Süspansiyon sistemi doğru ayarlandığında araçların ağrılık merkezlerinin doğru konumda olmasını sağlar. Hâl böyle olunca lastik aşınması ve ağırlık merkezinin dengesi de sağlanabilir. Tek bir noktanın ağır basması direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi ve çabuk aşınan lastiklere neden olacaktır.

Süspansiyon sisteminin önemi sadece araç için değil araçtaki yolcular için de oldukça önemlidir. En iyi süspansiyon sistemine sahip olan araç türlerine bakacak olursak karşımıza bu liste çıkacaktır;

  1. Lüks sedan modelleri: Mercedes Benz S Class modelleri, BMW 7 serisi gibi araçlar buna örnek olarak verilebilir.
  2. SUV modelleri ve Crossover modeller: Range Rover model araçların hava süspansiyon sisteminin yol şartlarına göre kendini şekillendirmesi yüksek konfora örnek olarak verilebilir.
  3. Spor Hatchback modelleri: Volkswagen Golf GTI modelleri, Ford Focus RS modelleri sahip oldukları gelişmiş süspansiyon sistemleri ile yüksek güven ve konfor sağlar.
  4. Spor otomobil modelleri: Söz konusu kategoride Porsche 911 en iyi örnek olacaktır. Aktif süspansiyon yani PASM sistemi ile en doğru yol tutuşuna sahip olan bu spor otomobil süspansiyon sistemleri konusunda önde gelenlerden sadece birisidir.

Süspansiyon Bakımı ve Kontrolü Nasıl Yapılır?

Süspansiyon sistemlerinin konfor ve yolcu güvenliği için ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Düzenli süspansiyon bakımları sağlanmaması durumunda yaşanabilecek sorunlar sadece maddi hasarlı olmayabilir.

Bu nedenle, süspansiyon bakımı ve kontrolü nasıl yapılır? Sorusu için hazırladığımız listeyi inceleyebilirsiniz;

  • Görsel testler: Araç süspansiyonunda sızıntılar, korozyonların olup olmadığını kontrol edin,
  • Yol testleri: Aracınızın sürüşünü sağlayarak eskisine göre sağladığı yol tutuşu ve çukur tepkimelerini, sönümlemelerini test edin. Direksiyonda çekmenin olup olmadığını kontrol edin,
  • Amortisörlerin testleri: Araçlarınızın belirli noktalarından baskılar uygulayarak amortisör sistemlerinin tepkilerini gözlemleyin. Süspansiyonlar kapanıp açılmıyor çok sert veya çok yumuşak ise değiştirilmesi gerekebilir,
  • Araç yaylarını kontrol edin: Araç yaylarında çatlaklar, kırıklar ve/veya korozyon, kirlenmeler var mı kontrol edin,
  • Süspansiyon bağlantılarını sağlayan parçaların kontrollerini sağlayın ve test edin, sağlam olduklarından emin olun.

Tüm bu maddelerde uyuşmayan durumlar varsa en yakın profesyonel hizmet sunacak olan yetkili servise giderek araç süspansiyon bakımlarını ve testlerini tamamlamanız gerekecektir.

Süspansiyon sistemleri sanıldığından daha önemlidir bu nedenle evde bakımını sağlamak mümkün değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu