AdBlue Nedir?

Fosil yakıtlı araçların atık gaz salınımını konusu araştırılırken, mutlaka AdBlue nedir? Konusunun da araştırılması gerekir. %32.5 temizlenmiş üre ve %67.5 saf sudan oluşan çözelti, fosil yakıtlı araçların egzoz gazı içerisinde bulunan azot oksitin baskılanmasını sağlar.

Euro 6 Emisyon Standartları Bildirgesi’ne göre, bu bileşenin Avrupa Birliği’ne üye ülkeler tarafından kullanılması zorunlu kılınmıştır. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik atılımların gerçekleştirilmesi için, bu tür yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması gerekir.

AdBlue’nin dahil olduğu sistem, egzoz gazının birleşiminde bulunan azot oksit seviyesini, %67 oranında azaltarak salınım gerçekleştirir. AdBlue’nin amacı, dizel araçların emisyon değerlerini dengelemek ve bu sayede doğayı korumaktır.

AdBlue Ne İşe Yarar?

AdBlue’nin bir yakıt katkı maddesi olmadığı bilinmelidir. Temiz üre ve saf sudan oluşan çözelti, SCR katalizör ismi verilen sistemle kullanılır. Bu sayede, çevreye zararlı olduğu bilinen azot oksit gazının salınımının en aza indirgenmesi amaçlanır.

Bu amaçla dizel araçlarda kullanılan yöntem, azot oksidin nitrojen ve su buharı olarak çıkışı sağlanır. Nitrojen ve su buharı ise çevre sorunları oluşturmazlar. Her ne kadar dizel yakıt tüketen araçlar için bu çözeltinin kullanılabileceği belirtilse de, aslında dizel yakıt tüketen tüm motorlu sistemlerde kullanılması muhtemeldir.

adblue ne işe yarar

AdBlue Arabada Ne İşe Yarar?

Fosil yakıtlı araçlarda yanma sonrası, karbon ve azot gazı yoğunlukta olmak üzere egzoz gaz salınımı gerçekleşir. Sistem içerisinde kullanılan partikül filtreler karbon gazı salınımı azaltabilir. Ancak bu filtreler azot gazının baskılanmasını gerçekleştiremez. Bunun için, SCR sistemi olarak isimlendirilen, AdBlue’nin dahil edildiği çözüm yöntemleri kullanılır.

SCR katalizörüne dahil edilen çözelti, azot oksit gazı salınım yapmadan önce katalizörde su buharına ve nitrojene dönüşür. Bu sayede zararlı azot oksit gazının atmosfere karışarak asit yağmurlarına dönüşmesi, doğal bitki örtüsünün korunması amaçlanır.

Bu sistem yakıt katkı maddesi olmadığı için, araç performansına ve yakıt tüketimine etkisi bulunmaz. Ancak kullanılmadığı zaman, doğa telafisi olmayacak şekilde bozulabilir. Doğanın görmüş olduğu zarar, İnsan yaşamını da doğrudan etkiler.

Katalizör çözeltisi -6 ile 25 derece aralığında sıcaklıklarda kullanılabilir. 1000 Km’de 1LT tüketim gerçekleşecek şekilde tasarlanır. Çözelti azaldığında sürücüyü uyaran ikaz sistemi bulunur. Tamamen bittiğinde ise aracın performansında düşmeler görülür. Bunun için mutlaka 10-15 bin km’de AdBlue’nin dolumunun yaptırılması gerekir.

AdBlue Nasıl Çalışır?

Dizel yakıt tüketen araçların emisyon değerleri, diğer yakıtları tüketen araçlara göre daha yüksektir. Motor silindirlerine gelen dizel yakıtlar, yüksek basıncın etkisi ile yanar. Bu yanma sonucunda, egzoz gazı verilen çevreye zararlı gazlar ve partiküller oluşur.

Bunlar katalizörler aracılığı ile emisyon değerleri düşürülerek egzozdan salınır. Standart partikül filtreler, egzoz gazı içerisinde bulunan zararlı olduğu bilinen azot gazını tutamaz. Bu nedenle katalizöre SCR sistemi dahil edilerek, %67,5 saf su, %32,5 temiz ürenin bulunduğu AdBlue’nin kullanılması gerekir.

Dizel motordan yüksek sıcaklıkla çıkış yapan egzoz gazı üzerine, çözelti püskürtülür. Sıcaklığında etkisi ile çözelti azot oksit ile kimyasal tepkimeye girer. Tepkime sonucunda amonyak oluşumu gerçekleşir.

Amonyak nitrojen oksit ile tepkimeye girdiğinde ise, su buharı ve nitrojen açığa çıkar. Bu sayede dizel aracın emisyon değerleri düşürülmüş ve çevreye olan zararları azaltılır. Bu sistem her ne kadar emisyon değerlerinin düşürülmesinde etkili olsa da, azot oksiti sadece %67 oranında su buharı ve nitrojene çevirebilir. AdBlue’nin kullanıldığı araçlarda,

Hangi Araçlarda AdBlue Vardır?

Atmosferin korunması için sürekli çalışan bilim adamları, dizel araçların çevreye verdiği zararları en aza indirmek için sürekli çalışmalar yaparlar. Buna paralel olarak çevre bilinci oluşturan ülkeler ve araç üreticileri de, dizel yakıttan uzaklaşarak alternatif yakıt kullanımına yönelmişlerdir.

Ancak bu gelişmeler dizel yakıt kullanımının yaygınlığına tam anlamı ile çözüm bulamamıştır. Bu nedenle dizel yakıt kullanan araçların emisyon değerlerinin düşürülmesi için, AdBlue’nin katalizör çözüm yöntemleri geliştirilmiştir.

SCR katalizör dahilinde kullanılan bu yöntem;

  • Tırlarda,
  • Kamyonlarda,
  • Yolcu otobüslerinde,
  • Hafif ticari ve hususi dizel araçlarda,

Kullanılır. SCR katalizör çözeltisi, petrol istasyonlarında, yetkili servislerde doldurulabilir. Saklama koşullarını sağlayan araç sahipleri, çözelti için oluşturulmuş dolum noktasından işlemi gerçekleştirebilirler. Araçların tasarımına göre konumu farklılık gösterse de, çözelti dolum kapağı genellikle yakıt kapağının bulunduğu alanda konumlanmıştır.

Tüm yedek parça modelleri için onlineyedekparca.com adresini ziyaret ediniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu