Hibrit Araba Nedir?

Verimliliğin arttırılması, alternatif enerji tüketimin yaygınlaştırılması için hibrit araba üretimi yaygınlaştırılmıştır. Hibrit arabalar orijinal olarak benzin, mazot gibi fosil yakıtlar tüketirken, aynı zamanda elektrik enerjisinin kullanılmasına da olanak sağlar.

Araçlar ilk kalkışlarında ve düşük devirli seyrin gerçekleştirildiği şehir içi kullanımlarda, araçlar yüksek oranda fosil yakıt tüketirler. Hibrit oluşumlarda ise bu işlemler elektrik enerjisi ile karşılanır.

Bu sayede hem daha daha düşü maliyetli olan elektrik tüketilirken, aynı zamanda da zararlı gazların salınımı da minimum seviyeye iner. Hibrit arabaların, standart fosil yakıt tüketen araçlara göre daha çevre dostu olduğu söylenebilir.

Hibrit arabalarda her ne kadar ilk kalkış ve düşük devirli seyirler elektrik enerjisi ile karşılansa da, elektrikli araçlar gibi geniş kapasiteli elektrik depolama sistemine sahip değildir. Kullanılan sistemin yapısına göre, hibrit arabaların elektrikle alabilecekleri mesafe 30-40 km kadardır. Bu nedenle seyrin herhangi bir aşamasında fosil yakıtlara ihtiyaç duyar.

Hibrit Arabanın Özellikleri

Hibrit arabaların sağladığı avantajlar, yaygınlaşmasına önemli ölçüde etki eder.

Özellikleri incelendiğinde;

  • Hem fosil, hem de elektrik enerjisini kalkışlarda, duruşlarda, seyir esnasında kullanabilir.
  • Hibrit araçların enerji tüketimi fosil yakıtlı araçlara göre daha düşük, elektrikli araçlara göre daha yüksektir.
  • Hibrit arabalar elektrik enerjisini kendisi üretebilir. Elektrikli araçlar ise dış ortamdan enerji sağlamak durumundadır.
  • Hibrit arabaların emisyon salınımları daha az olacağı için, fosil yakıtlı araçlara göre daha çevrecidir.
  • Hibrit arabalar, standart arabalara göre daha az fosil yakıt tüketirler. Bu sayede motor ömrü daha uzundur.

Gibi avantajlar sağladığı görülür. Hibrit arabalarda sisteme dahil edilen destek motoru yer alır. Bu sayede elektrik enerjisini de mevcut sistem üzerinden hareket enerjisine çevirebilir.

Hibrit Arabanın Özellikleri

Hibrit Araba Nasıl Çalışır?

Hibrit arabaların ilk modellemesi, ünlü otomobil üreticisi Porsche tarafından 1902 yılında gerçekleştirilmiştir. Artık birçok otomobil üreticisi kendi hibrit arabalarını üretmiş durundadır. Hibrit arabaların çalışmasında birden fazla enerji kaynağı kullanılabilir. İlk çalışma benzin, mazot veya elektrikle sağlanabilir.

Elektrik tüketimi sisteme ek enerji kaynağı oluşturacağı için, öneli oranda tasarruf sağlanmış olunur. Sistemin kullanılmasında, araçların fren ve kalkışları esnasında oluşan dönme kuvveti elektrik enerjisi olarak depolanır. Depolanan elektrik enerjisi, kalkışlarda veya düşük devirli seyir esnasında tekrardan tekerlere hareket enerjisi olarak aktarılır. Bu sayede sistemin devamlılığı sağlanır.

Hibrit Araba Avantajları Nelerdir?

Hibrit arabaların sağladığı en önemli avantaj, fosil yakıt tüketiminin azalmasına bağlı olarak tasarruflu olmasıdır. Bu amaçla sağlanan tasarruf kullanılan sistemin özelliklerine, sürüş tekniklerine göre değişiklik gösterir.

Hibrit arabalar donanımı sayesinde, kendi elektriğini kendisi şarj edebilir. Bu sayede elektrikli arabalar gibi, dış ortamdan enerji alımı yapmayacağı gibi, uzun süreli şarj sorunları da yaşatmaz.

Hibrit Araba Avantajları Nelerdir

Hibrit Araba Dezavantajı Nedir?

Yüksek performans gerektirmeyen sürüşlerde, hibrit araçların avantajları ortaya çıkarken, performans gerektiren sürüşlerde dezavantajları ortaya çıkar. Hem fosil yakıt, hem de elektrik kullanımı için sistem karmaşık yapıya sahiptir ve bu aracın ağırlık kapasitesini arttırır.

Bu da yüksek performansta araca ek yük getirir. Fosil yakıtlı araçlarda olduğu gibi, hibrit araçların yaygın kullanılıyor olmaması, sistem arızalarında servis ve parça tedarikinde sorun yaşatabilir. Sistemin karmaşık sistemi ayrıca, fosil yakıtlı araçlara göre daha maliyetlidir. Bu tür araçların batarya değişimleri ve bakımları, yüksek maliyetlidir.

Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Hibrit araçlarda, elektrikli araçlar gibi şarj istasyonlarına ihtiyaç duyulmaz. Sistem dahilinde kullanılan rejeneratif frenleme sistemi sayesinde, kendi şarjını kendisi oluşturabilir. Sistemin verimli kullanılabilmesi için, dizel veya benzinli araçlarda olduğu gibi, bağlantılarının ve şarj ünitelerinin zamanında bakımlarının sağlanması gerekir.

Bu tür bakımlar sırasında ihtiyaç duyulan hibrit parçaları da, oto yedek parça satış noktalarından tedarik edilebilir. Özellikle batarya değişimlerinde, güvenli satış noktalarının tercih edilmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu