Antifriz Kontrolü: Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Motorlu taşıtların sorun çıkarmadan yürümesi için birtakım gereksinimlerini vaktinde kontrol etmek gerekir. Bunlardan bir tanesi de antifriz kontrolü diyebiliriz. Antifriz, su soğutması bulunan içten yanmalı araçlarda muhakkak kullanılmalıdır. Özel kimyasallardan oluşan ve ısı dengelemeye yardımcı olan bir sıvıdır. Birbirinden farklı renk ve çeşide sahip olan antifrizin çok sayıda işlevi vardır. Dondurucu soğukların ve kar yağışının bulunduğu iklimlerde antifriz çok büyük fayda gösterir. Ancak verimli sonuç almak için belirli periyotlarda takibinin yapılması gerekir.

Pek çok sürücü tarafından merak edilen bir konu olan antifriz kontrolü ne zaman yapılmalı sorusuna karşılık kullanım süresine ve iklim koşullarına göre farklılık gösterir diyebiliriz. Şartlar değişken olsa da en az yılda bir defa antifriz değişimi yapılmalıdır. Antifriz bitmesi veya farklı sıvılar ile karışması durumunda aracın fonksiyonlarında bozulma meydana gelebilir. Bunun için her sene düzenli kontroller yapılmalı ve eksilme görüldüğü durumlarda ekleme veya yenileme yapılmalıdır.

Antifriz Nedir ve Motor İçin Neden Bu Kadar Önemlidir?

Antifriz, radyatör ve soğutma sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için özel kimyasalların bir araya gelmesiyle oluşturulan bir sıvı türüdür. Motorlu taşıtların çok daha sorunsuz ve güvenli çalışmasına olanak sunar. Bu sıvının motor için bu denli önemli olması, kullanılmadığı durumlarda araç parçalarında paslanma ve fonksiyon bozukluğunun çıkmasıdır. Özellikle kış aylarında mutlaka eksik bırakılmaması gereken antifriz, su moleküllerine etki eder ve donma olayının oluşmasını engeller. Böylece motoru uzun süre çalışmayan, dinlenmeye çekilmiş araçlarda da hiçbir sorun görülmez. Bu nedenle antifriz türleri iyi araştırılarak araç için en uygun çeşit seçilmeli ve kontrolleri düzenli olarak sağlanmalıdır.

Antifriz Kontrol Süreci: Adım Adım Kılavuz

Antifriz kontrolü kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Uzmanlar tarafından antifriz kontrolü şu şekilde yapılır;

  • Araçta bulunması gereken antifriz miktarı türüne göre farklılık gösterir.
  • Özel olarak geliştirilen ölçüm çubuğu antifrizin içine yerleştirilir ve incelenecek oranda sıvı alınır. Sıvıdan ısı ölçüsü alındıktan sonra hazneye eklenecek antifriz miktarı belirlenir.
  • Antifriz haznesi ortalama %35-50 oranında doldurulmalıdır. Aynı zamanda antifrize eklenen suyun da saf olması gerekir. Bu kimyasalların işlevini en iyi şekilde yerine getirdiğini gösterir.

Ancak bahsettiğimiz gibi antifriz kontrolü ve değişimi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Çünkü yapacağınız en ufak bir hata aracınızın parçalarına çok daha büyük bir hasar bırakabilir.

Farklı Antifriz Türleri: Hangisi Sizin İçin Uygun?

Farklı antifriz türleri aşağıdaki şekilde gösterilebilir;

İnorganik Antifriz
İnorganik antifriz, motor korumasını sağlayan fosfat ve silikat maddelerini içerir. Alüminyum ve demir parçaları korumasından ötürü yaygın kullanıma sahiptir. Ancak uzun süre kullanılmadığı taktirde antifrizin koruma özelliği yitirilir.

Organik Antifriz
Organik antifriz fosfat ve silikat gibi maddeler içermez. Bunun için inorganik antifrize göre kullanımı çok daha uzundur. Ancak bu maddeleri barındırmadığı için korozyon önleyici niteliği de düşüktür. Motor soğutma sistemine etki ederek uzun süreli koruma sağlar.

Nitritli Organik Antifriz
Nitritli antifriz yoğun kullanılan araçlar için özel olarak geliştirilmiştir. Kullanım ömrü neredeyse 1 milyon kilometreye kadar uzanabilir. Sürekli çalışır vaziyette olan tır, kamyon, otobüs ve taksi gibi araçlarda bu tür antifriz tercih edilebilir.

Hibrit Organik Antifriz
Hibrit organik antifriz, organik ve inorganik antifriz türlerinin karışımıdır. İçinde fosfat yoktur ancak silikat bulunur. Çeşme sularının sertliğine uyum sağlanabilmesi için geliştirilmiş bir antifrizdir.

Siz de özelliklerine göre antifriz türlerini inceleyerek aracınız için en uygun seçeneği tercih edebilirsiniz.

Kendi Antifriz Kontrolünüzü Nasıl Yapabilirsiniz?

Kendiniz antifriz kontrolü yapmak istiyorsanız motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan depo üzerindeki seviyeye bakarak kontrol edebilirsiniz. Ancak seviye okuma işlemini yaparken motorun soğuk olmasına ve aracın düz zeminde park edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altında ve Max çizgisinin üzerinde olmalıdır.

Yine de kendiniz antifriz değişimi ve kontrolü yapmaya kalkışmanız pek doğru sonuçlar elde ettirmez. Düzenli aralıklarla yine de kendi kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Fakat değişim ve yenileme için mutlaka uzman firmalardan yardım almalısınız. Bu konuda Online Yedek Parça olarak sizlere elimizden gelen danışmanlığı vermeye hazırız. Antifriz değişimi için merak ettiklerinizi bizlere danışabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu