Alternatör Nedir?

Alternatörler daha çok otomotiv sektöründe alternatör nedir mekanik enerjiyi elektrik enerjisine döndürerek motorlu araç türlerinde enerji sunan akım üreticileridir. Bu nedenle alternatörlerin sektörde büyük bir görevi söz konusudur.

Bu sistemler araçta motor aktif olurken bile akünün hızlı bir şekilde şarj edilmesini sağlar. Bu bağlamda araç türünün elektriğe olan ihtiyacının en iyi şekilde karşılanmasını sağlar.

Alternatörler araçların daha konforlu bir şekilde işlev sunmasını sağlar. Yüksek kalitesi sayesinde otomobillerde kusursuz yol tutuşu da sunabilir. Bu sistemlerin en büyük avantajları arasında ise uzun ömürlü olmasıdır.

Bu bakımdan satın alınan herhangi bir alternatörün en düşük 5 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Diğer araç sistemlerinde olduğu gibi alternatörlerde de zaman içerisinde deformeler meydana gelebilir. Bu durumda sürücülerin yeniden sıfır bir alternatörü satın alması gerekir.

Alternatörün Yapısı

Alternatörler farklı yapıya sahiptir. Bu sistem bir mıknatıs ve mıknatısın kutupları arasında dönüş yapan bobinlerden meydana gelir. Rotor, stator ve son olarak diyot parçaları ile akım üretme kapasitesine sahiptir. Sistem araç türlerinde elektrik üretme mekanizması olarak da isimlendirilir.

Alternatör Nedir?

Alternatör Çalışma Prensibi

Modern ve tipik bir alternatör sisteminde rotor adını olan özel bir araç mıknatısının direk olarak demir cevherine sarılmış olarak stator adını alan sabit ve iletken olan sargıların içerisinde ya da doğrudan çevresinde döner.

Sistemlerin çalışma mantığı araç sahipleri tarafından kolayca benimsenmeyebilir. Bu durumda sürücülerin sistemin işleyişi hakkında teknik bilgiler elde etmesinde fayda vardır. Ayrıca birçok sürücüler şarj dinamosu ile alternatör çalışma mantığının aynı olduğu düşüncesine sahiptir.

Her iki sistem birbirine benzese de üretilen elektrik akım çeşidi bakımından birbirinden farklıdır. Örneği şarj dinamoları aynı yöne doğru akım üretir. Alternatörler ise işlevi farklı yön üzerinden gerçekleştiriyor. Bu bakımdan şarj dinamoları sabit aynı yönde çalışır.

Fakat alternatörler değişik yönlerden bu işlevi sunarlar. Mekanik enerjilerin rotorları döndürmesiyle birlikte iletkenler çevresinde yer alan manyetik alanda hızlı bir şekilde değişim meydana gelir. Bu aşamadan itibaren ise sistem tarafından elektrik üretimi gerçekleştirilir.

Alternatör Çeşitleri

Alternatörlerin pek çok farklı türleri mevcuttur. Klasik, kompakt, fırçasız yani diğer adıyla kömürsüz alternatörler olmak üzere toplamda 3 türü bulunuyor. Klasik alternatörler tüm otomobil modellerinde kullanılır. Bu sistemler araç modellerinde elektrik akımlarında birim fiyatının daha düşük olmasını sağlar. Elektrik üretimi daha çok söz konusu sistem tarafından üretilir. Böylece araç sahiplerine zaman ve maliyet tasarrufu da sağlar.

Otomobil Alternatörleri

Otomobil alternatörleri profesyonel bir şekilde işlev sunar. Bu sistemde alternatif kaynak dışında farklı kaynak da sunulabilir.

  • Örneğin dizel motor kaynağı olabilir. Alternatörler aynı zamanda uyartı biçimlerine göre de sınıflandırılabilir.
  • Uyartım diyotsuz alternatörler, uyartım diyotlu alternatörler ve nötr nokta diyotlu alternatörlerdir.
  • Bugün kullanılan teknolojilerde örneğin fırçalı alternatörler türleri yerine elektrik voltaj regülatörleri ile sabitlenen daha kaliteli ve güvenilir alternatörler tercih ediliyor. Bu da kullanıcı memnuniyeti sağlıyor.
  • Alternatörlerde de çeşitli arızalar meydana gelebilir.
  • Bu durum daha çok kalitesiz sürüş ve sistemin eskimesine bağlı olarak meydana gelir.
  • Bu durumda sürücünün kaliteli oto servisinden alternatörün bakımını yaptırması gerekir. 7-Bu sistemlerin düzenli olarak bakımlarının yaptırılması araç sağlığı açısından da son derece önemlidir.

Bakımı düzenli olarak yapılan alternatörlerin araç sağlığı açısından da faydalar sunuyor.

Alternatör Nedir?

Lineer Alternatör

Lineer alternatörler de birçok avantajları olan en kaliteli sistemlerdir. Bu sistem ise doğrusal bir şekilde elektrik üreterek sistemlerdir. Genel olarak doğrusal hareketin dönme hareketine dönüştürülmesi çok daha pratik olabiliyor.

Alternatörlerin akım oranları da mevcuttur. Bu oranlar ise12,9 ila 14,9 volt arasındadır. Bu durum aracın modeli ve sahip olduğu motor türüne göre farklılık teşkil edebilir. Lineer alternatörler en çok önerilen türler arasında yer alıyor.

Sade bir işleyişe sahip olması sebebiyle profesyonel oto servisleri tarafından bile tavsiye edilir. Sistemlerin aküyü doldurma hızı ise ortalama olarak 3 ila 8 saat aralığında olabiliyor.

Fırçasız Alternatör

Fırçasız alternatörler de ise araç içerisinde yer alan her iki bobin manyetik alan hareketleri tek bir makine üzerinden bağlı bir şekilde işlev sunar. Sistemin sabit bölümüne stator v dönen kısmına ise rotor adı verilir.

Manyetik alanlar meydana getirilmesi açısından kullanılan kaliteli ve paslanmaz tel bobinlerine alan sargısı, gücü meydana getiren sargıya ise armatür sargısı adı verilir. Bu alternatör türünde rotor bölümünün manyetik alanı mıknatıslar ya da fırçalar üzerinden aktarılacak akım oluşturulabilir. Bu sebeple pek çok alternatörlerden farklı olarak fırçasız modelinde elektrik akımı daha basit bir şekilde oluşturulabilir.

 

 

Sık Sorulan Sorular

Ciddi Alternatör Arızası Belirtileri Nelerdir?

Alternatör arızası oluştuğunda mutlaka teknik destek alınması gerekir. Ancak sürücüler alternatör nedir? Alternatör arızasının sebepleri konularını araştırmalıdırlar. Araçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olan sürücüler, daha güvenli bir şekilde sürüş keyfi yaşayabilirler.

Alternatörler motorun yan tarafından konumlanmıştır ve bir kayış vasıtasıyla motordan güç alımı yapar. Ani gelişen arızalarda kablo türünden yanık kokusu, bununla birlikte duman, olağan dışı sürtünme belirtileri gösterir. Her ne kadar alternatörün aniden arızalanmış olduğu belirtilmiş olsa da, bu durum gösterge lambasının göz kırpmalarından ve hafif kayış sesi ile daha önceden kendisini hissettirmiş olmalıdır.

Erken Alternatör Arızası Belirtileri Nelerdir?

Erken alternatör arızası gösterge panelinde bulunan uyarı ışığının tamamen kırmızıya dönmesi veya yanıp sönmeler ile kendisini hissettirir. Uyarı ikaz lambası farklı araç modellerinden farklı konumda olabilir. Ancak genellikle akü simgesi ile belirtilir. Bu gösterge aynı zamanda aracın ilk kontağı açıldığında da yanar ve araç çalıştığında pasif konuma geçer.

Bu gösterge lambası akü bağlantı sorunlarında ve akü ömrünü tamamlandığında da kırmızı yanarak sürücüyü uyarır. Bu gibi uyarı alan araç sürücüsü öncelikle akü bağlantı kablolarını kontrol etmeli ve sorun devam ediyorsa, alternatörde sorunu aramalıdır.

Erken alternatör arızası olduğunda, aydınlatmalar çalıştığında da sönük ışık verir. Bu durum alternatörün yeterli görev yapmadığını, bakıma ihtiyaç duyduğunu gösterir. Genellikle fırçaların öbürünü tamamladığını ve bu nedenle yeterli enerji aktarımını gerçekleştiremediğini işaret eder. Herhangi bir nedenle aniden alternatör arıza belirtisi görüldüğünde, bu durum alternatör kayışının koptuğuna, bağlantı kablolarının yerinden çıktığına yorumlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu