Araç İçi Klima Nasıl Çalışır?

Araç içi klima nasıl çalışır? Konusunda yeterli bilgiye sahip olan araç sürücüleri, klima performansından daha etkili bir şekilde faydalanırlar. Konforlu sürüş keyfi yaşatan araç içi klimaları, klima sistemi dahilinde buluna klima gazının, sıvı ve gaz dönüşümlerinde ısıya karşı gösterdiği reaksiyon ile çalışır.

Madde sıvı halden gaz haline dönüşürken çevredeki ısıyı çeker. Klimada bu mantıkla çalışır. Araç klimalarının temel görevi ortamda bulunan havayı soğutmaktır. Bunu yaparken de ortamın nemini temizler, aktif karbon ve polen filtreleri sayesinde araç içi atmosferi sağlıklı hale getirir.

Araç Klima Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

Araç içi klima sistemlerinde, klima gazının sistem dahilinde dolaşımının sağlanması, gaz ve sıvı dönüşümlerinin sağlanması ve sistemin devreye alınması için birtakım parçalara ihtiyaç duyulur. Sistemde kondenser, kompresör, genleşme valfi, evoparatör, sensörler bulunur. Bunun yanında sistem, klima gazı ve klima yağına ihtiyaç duyar.

Sistemin hareketli parçaları arasında yer alan kompresör, evaporatörden düşük basınçla soğuk gazı emerek sıkıştırır. Sıkışan gazın sıcaklığı artış gösterir. Bu haliyle gaz kondensere basılır. Gazın ısısına göre daha soğuk olan dış ortamda bulunan hava, sistemde bulunan gazı soğutur. Bu etkiyle klima gazı tekrar sıvı hale geçer.

Kondenserden çıkış yapan klima gazı, normal sıcaklık düzeyine dönüş yapar. Yüksek basınçta ki gazın basıncı genleşme valfi sayesinde düşürülerek, evaporatöre gönderilir. Bu sayede ortamdan ısı çekilerek, ortamın soğuması sağlanır. Fan yardımı ile soğutulmuş temiz hava araç içi dolaşımını sağlar.

Araç Klima Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

Araç Kliması Nasıl Kullanılır?

Araç sürücülerinin sevk ve idarelerinde bulunan araçların bazı özelliklerini tanımaları, sürüş güvenliği ve konforlu sürüş açısından önemlidir. İstisnasız her araçta klima paneli aracın ön kısmında ve sürücünün kolayca erişebileceği konumdadır.

Araç içi klima kullanımında verimliliği arttırmak için, araç içi klima nasıl kullanılır? Konusunda araştırma yapıldığında;

  • Park halinde bulunan araçların camları açılmalı ve ortam sıcaklığı dengelenmeli,
  • Klima çalıştırılırken, düşük devirden yüksek devre doğru geçiş yapılmalı,
  • İlk aşamada bir miktar canların açılmalı,
  • İç ortam atmosferi yeteri kadar havalandıktan sonra, camlar kapatılmalı,
  • Varış noktasına yaklaşırken klima kapatılmalı,

Gibi sonuçlara ulaşılabilir. Araçlar park konumundayken, iç ortam hava sıcaklığı genellikle dış ortamdan daha sıcaktır. Havalandırma gerçekleştirildiğinde, soğutma işlemi daha kısa sürede gerçekleşir. Klima tam performansla çalışırken, camlar mutlaka kapatılmalıdır. Bu sayede dış ortamdan sıcak havanın çekilmesi önlenir.

Bu yöntemler kullanıldığında, hem istenen düzeyde soğutma işlemi gerçekleştirilmiş, hem de klimanın aracı bindireceği yük azalacağından bir miktar yakıt tasarrufu da sağlanmış olunur.

Araç Kliması Ne İle Çalışır?

Araç klima sistemlerinde R134a gazı kullanılır. Diğer tüm gazlarda olduğu gibi, R134a gazı da sıkıştırıldığında sıvıya, serbest atmosferde tekrar gaz haline geçer. Sistemde bu gazın kullanılmasının amacı soğutma efektinin yüksek olmasındandır.

Sistemde yeterli düzeyde gaz bulunmadığı veya hiç olmadığı durumlarda soğutma işlemleri gerçekleşmez. Her ne kadar kapalı sistemde dolaşım halinde bulunsa da, her yıl doğal olarak %10 ile %15 oranında azalma gösterir. Bu nedenle belirli periyotlarla gaz yüklemesinin yaptırılması gerekir.

Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç klima bakımları, aracın kullanıldığı ortama, klimanın kullanım sıklığına göre değişik periyotlarda yapılabilir. Sıcak iklim kuşağında araç klimaları daha fazla kullanıldığı için, en az 6 ayda bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu durum aracın cinsine, modeline ve kullanılan teknolojiye göre de değişiklik gösterebilir.

Araç klimalarının çalışmasına doğrudan etki etmese de, temiz hava akışını sağlayan polen filtresi, her yağ değişiminde mutlaka değişmelidir. Değişmediği durumlarda, hava soğuk hava akışı yeterince sağlanamaz. Bu da klimanın verimini düşürür.

Klima yağı ve klima gazı basınçları normal koşullarda yılda bir defa kontrol ettirilmelidir. Araç sürücüleri tüm mevsim koşullarında, belirli periyotlarla en az 10 dakika klimayı çalıştırmalıdır. Klima gazı uzun süre kullanılmadığında özelliğini kaybeder.

Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç Kliması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Araç Kliması Neden Soğutmaz?

Araç kliması çalışıyor ancak soğutma yapmıyorsa, polen filtresi özelliğini kaybetmiş veya klima gazı azalmış olabilir.

Araç Klima Gazı Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araç klima gazı azaldığı durumlarda, klima devreye girer ancak yeterli soğutma yapamaz. Klima gazı tamamen bittiğinde, gaz basınç sensörü devreye gireceğinde klima çalışmaz.

Araç Klima Kompresör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç içi klima arızası pek sık yaşanan bir sorun değildir. Araç kliması devreye alındığında olağan dışı sürtünme veya benzeri ses geldiği durumlarda kopresör arızasından söz edilebilir. Arızalı klima kopresörleri, motorun olan dışı ısınmasına, aracı aşırı zorlanmasına, hatta stop etmesine neden olabilir. Klima yeterli oranda soğutma yapmıyorsa, sorun kompresör arızasından kaynaklı olabilir.

Araç Kliması Yakıt Harcar Mı?

Araç kliması gücünü araç motorundan aldığı için, doğrudan yakıt tüketimi gerçekleştirmez. Ancak araca ekstra yük bindirdiği için, yakıt tüketimini ortalama %10 arttırabilir.

Sonuç

Araç sürüşünü güvenli hale getirmek, oluşabilecek sorunlara önceden önlem almak, araçların periyodik bakımlarını zamanında yaptırmakla mümkündür. Araç kliması her ne kadar güvenli araç sürüşü ile ilişkilendirilmese de, konforlu sürüş için mutlaka gereklidir.

Ayrıca klimaların kullanılması sürücüleri daha zinde tutarak, sürücüden kaynaklı kazaları da önemli ölçüde azaltır. Araç klimaları da belirli periyotlarla bakıma ihtiyaç duyar. Klima bakımında ve ihtiyaç duyulan yedek parça tedarikinde güvenilir noktaların tercih edilmesi gerekir.

Online Yedek Parça, araç klima ve diğer araç yedek parçalarında garantili satış işlemlerini gerçekleştirir. Garantili ürünlere ulaşmak ve fiyat avantajlarından faydalanmak isteyen ziyaretçiler, onlineyedekparca.com online satış noktasına erişim sağlayabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu