Rölanti Ne Demek?

Günlük yaşamda rölanti ne demek? Sorusu çoğu araç sahibinin merakla araştırdığı konuların başında geliyor. Genelde motorun boşta çalıştırılmasının yakıt verimliliği üzerinde gözle görülür bir etkisi vardır.

Motorlu taşıtların aşırı bir şekilde bu biçim çalıştırılması, yakıt tüketiminin artmasına neden olmakta, bu durum motor parçalarının aşınmasını arttırıp aracın ömrünü kısaltmasının yanı sıra çevreye de olumsuz etki yapmaktadır. Neyse ki verimsiz boşta kalma süresini azaltmanın yolları da vardır. Bu noktada rölantinin ne kadar önemli olduğunu kavrayabiliyoruz.

Rölanti Ayarları Nedir?

Rölanti ayarları, bir aracın motorunun boşta çalıştığı zaman hız oranını kontrol etmek adına yapılmış olan bir işlem olarak tanımlanıyor. Bu ayarlar, motorun stabil bir biçimde çalışmasını ya da düzgün bir hız oranında boşta çalışmasını sağlıyor. Bir motorun rölanti hızına bakacak olursak; aracın dururken veya boşta olduğu zaman motorun temel hızını belirliyor.

Bu kapsamda bu işlev, bir aracın motorunun, sürüş sırasında hareket etmediğinde çalıştığı anlamına gelir. Mesela kırmızı ışıkta veya trafik sıkışık olduğunda boş biçimde araç kullanmak, çoğu sürücü için tamamen normaldir. Ancak rölantide çalışmak, aracınız, yakıt ekonominiz veya çevre için iyi bir şey değildir.

Bu kapsamda boşta kalma süresini azaltmak, özellikle benzin fiyatları arttığında filo araçlarının yakıt ekonomisini optimize etmenin kolay bir yoludur. Bu şekilde çalışan araçlar düşündüğünüzden daha fazla yakıt tüketebilir.

Bu doğrudan benzin maliyetini ve yakıt ikmali sıklığını etkiler. Ancak bir aracın rölantide ne kadar yakıt harcadığı ağırlık, motor hacmi, kullanılan yakıtın türü gibi faktörlere bağlıdır. Bu kapsamda rölanti ayarları son derece önemli bir faktördür.

Rölanti Ayarları Nedir

Rölanti Devri Neden Yüksek Olur?

Arabanız yüksek rölantide çalışıyorsa bunun nedeni olabilecek birkaç sorun vardır. Bazılarını kendiniz düzeltmek kolaydır, bazıları ise özel araçlar veya uzmanlık gerektirir.

Bir motorun yüksek rölantide çalışmasının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • En yaygın sorun hatalı sigortadır. Modern araçlarda, motor rölanti hızı çoğunlukla rölanti havası kontrol (IAC) motoru tarafından kontrol edilir. Bu, arabanızdaki birçok farklı elektronik sistemdeki hatalı sigortalardan etkilenebilir.
  • Yüksek rölanti bilgisayar arızasından kaynaklanabilir. Aracınızın tüm sigortaları hala sağlamsa, bu elektronik elemanların herhangi biriyle ilişkili beyinde arıza olabilir.
  • Güç aktarım sistemi kontrol bilgisayarınız bu şekilde hızlarını yanlış okuyorsa, bu durum yüksek rölanti arızasına neden olabilir.
  • Arabanızın gazının arızalanması, aracınızın durmasına veya rölantide yüksek kalmasına neden olabilir.
  • AC motorunun vakum portunda sızıntı varsa bu, motorun yüksek rölantide çalışmasının başka bir nedeni olabilir.

Bütün bu gerekçeler devrenin yüksek olmasına neden oluyor. Bu konuda araç sahipleri, aracın sağlam genel bakımı ve onarımı için gerekli özeni göstermelidir.

Rölanti Devrinin Yüksek Olması Neye Sebep Olur?

Aracı boşta bırakmak ve devrin de yüksek olması motora çalıştırma ve durdurmadan daha fazla zarar verir. Aşırı bir şekilde yapılan işlemler, motor ve egzoz sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir ve bakım maliyetlerini artırır. Aynı zamanda uzun süreli arabanın boşta kalması, motor yağlarının etkinliğinin azalmasına, motor veya bujinin aşınmasına ve egzoz sisteminde yakıt kalıntısının birikmesine neden olabilir.

Motor rölantide optimum sıcaklıkta çalışmadığından, yakıt yalnızca kısmen yanar ve silindir duvarlarında yakıt kalıntılarının birikmesine neden olur. Bu aynı zamanda bujiler ve egzoz sistemleri gibi motor bileşenlerine de zarar verebilir, bakım maliyetlerini daha da artırabilir ve motorun ömrünü daha da kısaltabilir.

Rölanti Düşüklüğü Neden Olur?

Arabanızın rölantisinin düşüklüğünü fark ettiğinizde, üç yaygın sorun kaynağından şüphelenebilirsiniz:

  • Arızalı veya tıkanmış rölanti hava kontrol valfi
  • Vakum sızıntısı
  • Ateşleme sistemi sorunları

Çoğu araç modelinde, bu şüpheli sistemleri veya bileşenleri birkaç genel araç kullanarak kontrol edebilirsiniz. Bu kapsamda araç kılavuzlarında evde yapabileceğiniz birçok bakım, sorun giderme ve yedek parça projesi için adım adım prosedürler yer alıyor.

Rölanti Düşüklüğü Neye Sebep Olur?

Motoru düşük hızlarda çalışan bir aracın iç parçaları, normal hızlarda giden bir araca göre iki kat daha fazla aşınır. Rölanti düşüklüğünde, motor hemen stop eder, devri yüksek ise , yakıtın israfına sebep olur. Genel olarak bakıldığı zaman, aracın ısınmasıyla stop etme sorunu çözülür. Fakat bu defa da araç sarsılabilir.

Bunun sonucunda araçta ortaya çıkan aşırı sarsıntı da yolculuğun konforsuz bir hale gelmesine sebep olur. Aynı zamanda araçtaki iç parçaların da zarar görmesini sağlar. Buna bağlı olarak, bir aracın rölanti ayarlarının çok düzgün bir biçimde dikkatlice yapılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu