Hava Filtresi Nedir? Ne Kadar Zamanda Bir Değiştirilmelidir?
Hava filtresi, motorlar çalışırken silindirlere giren havayı süzerek, toz ve kum gibi pislikleri filtreleyen bir parçadır. Beş mikronluk olan minik parçaları bile süzebilmekte olan hava filtreleri, araç performansını önemli ölçüde etkiliyor. Kağıt elemanlı ve aynı zamanda viskoz olacak biçimde iki tip hava filtresi vardır. Peki, hava filtresi nedir?
Hava Filtrelerinin Kirli Durumda Olması Motorun Çalışmasını Nasıl Etkiliyor?
Hava girişinin üzerinde bulunmakta olan hava filtresi, havadaki istenmeyen şekilde maddelerin motora ulaşmasına engel oluyor. Bu maddelerin motora ulaşması durumunda silindir ve piston segmanları aşınabiliyor. Eğer ki havadaki pislik motor yağına bulaşırsa diğer motor parçaları da aşınabiliyor.
Hava Filtresi Ne Zaman Değiştiriliyor?
Kilometreye, araçların modeline, markasına ve filtrenin değerine bağlı olarak hava filtresinin değişme süresine göre değişiklik gösterebilir. Genelde 10 bin veya 15 bin kilometreden sonra periyodik olarak hava filtresi değiştirilmeli. Eğer ki aracınızı kullanmakta olduğunu yollar çok tozluysa daha önce de rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
Hava Filtresi Tıkanınca Ne Oluyor?
Hava filtrelerinin tıkanması ya da bozulması durumda aracın çekiş gücünde azalmalar meydana geliyor. Çekiş gücü azaldığı zaman motor zorlanır ve arıza yapmaya başlıyor. Bu da yakıt düzeninin bozulmasına ve aracın daha fazla yakıt harcamasına bazı zamanlar ve durumlarda yol açabiliyor.
Hava Filtresi Nasıl Değiştiriliyor?
Hava filtresini kendiniz de rahatça değiştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey yedek parçacıya gidebilme ve aracınızın markasına yahut da modeline en uygun olan hava filtresi olan satın almaktır. Daha sonra kaputunu açın ve hava filtresini çıkarabilirsiniz. Yeni filtreyi aynı olacak biçimde yerleştirin ve iyice oturtun. Kapağını kapatın ve akabinde bağlantı yerlerini iyice sıkın.
Hava Filtresi Nasıl Temizleniyor?
Kağıt elemanlı şekilde hava filtrelerini temizlerken basıncı havayı içten dışa doğru tutmanız gerekiyor. Dışarda kalan tüm toz ve pislikler hızlıca temizlenecektir. Hava filtresini hiçbir biçimde su ile yıkamayın yahut da benzinle silmeyin. Hava filtresi çok fazla kirlenmişse, yakıtta anormal bir artış gözlemlerseniz ya da çekiş gücü düşerse periyodik bakım zamanı gelmeden filtreyi temizleyebilirsiniz. Bu durumların dışında ise filtreyi temizlemezseniz de oluyor. Sonuç, motorun ömrünü uzatan ve tam kapasite ile çalışmasını sağlamakta olan parçalardan hava filtresidir.
Hava Filtresi Ne Zaman Değişmelidir?
Hava filtresi; aracın modeline, markasına, kaç kilometrede olduğuna filtrenin kalitesine göre değişiklikler gösterir. Genel durumda 1on bin ya da on beş bin kilometre sonrasında periyodik şekilde hava filtresinin değiştirilmesi gerekiyor. Bazı özel şekilde durumlarda daha sık şekilde değiştirilmesi gerekebiliyor. Aracınızı çok tozlu topraklı olan yollarda kullanıyorsanız filtrenin kalitesi düşük olan seviyede ise daha erken değiştirilmesi gerekebiliyor.
Hava Filtresi Kaç Km’de Değişmelidir?
Sürüş koşullarına hava durumlarına ve çevreye bağlı olarak on bin ile birlikte on beş bin kilometre arasında değiştirilmesi gereklidir. Asfaltsız şekilde yani kumlu arazide aracınızı kullanıyorsanız en çok 10 bin kilometrede değiştirmeniz gerekiyor. Aracınızı fazla kullanmıyorsanız filtrenin değişim zamanı üç senedir. Hiç kullanmasanız dahi üç sene sonunda değiştirmeniz gerekiyor.
Hava Filtresi Bozulursa Nelere Sebep Olur?
Hava filtresi, motorun düzgün çalışması amacıyla gerekli havayı temizliyor. Aksi halde, motorunuz problemlerle karşılaşmaya başlıyor. Tıkalı bir hava filtresi ve motora yeterli şekilde hava sağlayamama, ilk durumda düşük itme ile sonuçlanıyor. Aracınızın performansı düşüyor. Buna uygun olarak aracınızın yakıt tüketiminde çok ciddi bir artış olacaktır. Hava filtresi değiştirilmeyecektir, bu biçimde tutulursa motora hava sağlamak amacıyla kullanılan diğer parçalar arızalanıyor.
Hava filtresinin takılması araçlarınıza çeşitli biçimlerde zarar verecektir Hava filtresi aşınması genel olarak düşük kaliteli hava filtreleri şekilde kullanıldığında görülüyor. Hava filtresi parçaları yahut da zararlı harici maddeler, hava filtresinden geçip motora ulaşıyor; Motor yağının ciddi oranda bozulması, aracınızda kalıcı sorunlara yol açıp piston ve segmanların aşınmasına sebep olacaktır.
Hava Filtresi Nasıl Kontrol Edilir?
Hava filtresi ne zaman değiştirilmelidir sorusunun cevabını verdikten hemen sonra hava filtresinin nasıl kontrol edileceği konusunda da açıklamalar yapmak gerekiyorsa; hava filtreleri açık renkli kağıtlardan yapılmıştır. Hava filtresinin nasıl çalıştığını rahatça anlamamıza yardımcı oluyor. Hava filtresi, yoğun kullanımdan pek çok malzeme içerdiğinden dolayı kirli görünüyor. Görsel incelemeye dayanıp, hava filtresinin durumu hakkında bilgi edinmek gerekiyor, hemen hemen her bir araçta hava filtresine ulaşmak çok kolay oluyor.
Kapağı açar açmaz, uygun şekilde olan yerlerde hava filtresi kutusunu görebiliyorsunuz. Bazı araçlarda hava filtre kutusu ortalama 4-6 mandalla, bazılarında vidalarla kapatılıyor. Mandalları açarak ya da bir tornavidayla vidaları söküp hava filtresi muhafazasını rahatlıkla açabilirsiniz. Aynı biçimde yeni hava filtresi çıkarılarak ve hava filtresi muhafazası tekrar kapatılıp mevcut hava filtresi değiştirilebiliyor.
Hava Filtresi Bakımı Nasıl Yapılmaktadır?
İlk olarak hava filtresine temizleyici püskürtün ve kirin yumuşaması için bir vakit bekleyin. Pas ve aynı zamanda kirin yumuşaması, temizlemeyi çok daha kolay bir hale getiriyor. Kirleri yumuşattıktan hemen sonra (yaklaşık 15 dakika yeterli oluyor), filtreyi mümkün olduğunca çok uzun süre soğuk ve temiz su ile beraber durulayın. Durulamadan hemen sonra kurutma aşamasına geçmeniz gerekiyor.
Filtreyi sıcak hava ekipmanıyla beraber kurutmaya çalışmak uygun olmuyor. Bu, şu anda görmemekte olduğunuz filtreye zarar verebiliyor. Bu sebeple filtre kendi kendine kurumaya bırakılmalıdır. Hava filtresi kuruduktan hemen sonra son yağlama aşamasına rahatça geçebilirsiniz. Yağ dönene dek filtreyi her taraftan yağlamanız gerekiyor. Bunu nemlendirici olan bir sprey ile beraber yapabilirsiniz. Hem çok daha temiz hem de çok daha rahat oluyor.