Radyatör Nedir?

Radyatör, uzun yıllardır merak edilen ve araştırmalar yapılan konulardan biri. Çünkü sıcak havalarda soğutmaya ihtiyaç duyulur. Araçlarda soğutma işlemi için birçok yedek parçalar üretilir.

Bu parçaların kullanıldığı yerlerden biri radyatördür. Radyatör, araçların ısı dengesini korumak için üretilmiştir. Araçlar için önemli bir yedek parça olarak kabul edilen radyatör, araç bakımlarında muhakkak kontrol edilir.

Radyatör Nasıl Çalışır?

Araçların motor soğutma sistemlerinde birçok bileşen olduğu için basınçlı bir sistem meydan gelir.

Bu sistemde yer alan radyatör ise sürekli belli aşamalarla çalışır. Bu aşamalar şu şekildedir:

  • Su pompasının çalışmasını sağlayan antifriz, motorun tamamını gezerek ısının emilimini sağlar.
  • Motor yüksek sıcaklığa ulaştığında antifriz, radyatör peteklerine doğru hareket eder. Bu sırada peteklerden içeriye giren hava tekrar soğutulur.
  • Havanın soğutulma döngüsünde defalarca tekrarlanır.
  • Döngü sırasında sıvı termostat ısınır ve küçük kanallardan peteklere iletilir.
  • Termostat sıvı akışını düzenleyen motor sıcaklığı, soğuk havalarda yeteri derecede ısınmadığı için görevini tam yapamaz. Dolayısıyla antifriz, radyatöre gitmeden motora geri döner.
  • Motor aşırı ısındığında antifrizi, kaynama noktasına kadar taşıyabilir. Bu yüzden radyatör ile basınç dengelenir.
  • Radyatör, basıncı arttırarak antifrizin kaynama noktasını yükseltir.

Böylelikle soğutma işlemi sorunsuz gerçekleşir.

Radyatör Nasıl Çalışır

Radyatör Ne İşe Yarar?

Araç motorları, birçok kişiye karmaşık gelir. Çünkü mekanizması oldukça karışıktır. Aracın kullanımı için öncelikle motorun çalışması gerekir. Motor çalıştığında yüksek bir ısı oluşur. Isı dengesinin sağlanması için yüksek ısı soğutulur.

Araçlarda soğutma işleminin yapılması için radyatör ve termostat parçaları kullanılır. Bu yedek parçalar, motor suyunun 90 derece sıcaklıkta sabitlenmesini sağlar. Soğutma işleminde termostat ya da radyatör tek başına kullanılamaz.

Çünkü termostat arızası olduğun radyatör ne zaman devreye gireceğini bilemez ve motor sıcaklığını kontrol edemez. Radyatör arızalandığında ise motor suyu kaynama noktası yükseltilemez.  Motor suyu soğutulmadığından arızalar olmaya başlar.

Motorda bulunan silindirin oluşturduğu yüksek ısı, motor suyunun sıcaklığını arttırır. Radyatör, yüksek sıcaklıklı sıvının ısısını düşürerek dış ortama buhar olarak aktarır. Bu sayede motor performansının verimi artar. Radyatör, aracın çalışmasıyla hemen soğutma işlemlerine başlar. Aksi halde ısı dengesi sağlanamaz.

Radyatör Parçaları Nelerdir?

Radyatör, soğutma işlemlerinde kullanıldığı içi birçok bileşenden olur.

Bu bileşenler şu şekildedir:

  • Su pompası: Soğutma işlemi sırasında sıvının; kendisine, rezervuar tankına ve su ceketlerine iletilmesini sağlar.
  • Soğutma fanı: Soğutma sisteminde sıcaklığın düşürebilmesi için dışarıdaki havadan yararlanılır. Yoğun trafik gibi durumlarda yeterli hava alınamaz ve soğutma fanı kullanılır. Soğutma fanı, havanın daha fazla radyatöre ulaşmasını sağlar.
  • Radyatör kapağı: Sıcaklık 120 dereceye kadar çıktığında basınç artar. Artan basıncı dengelemek için radyatör kapağı kullanılır. Radyatör kapağı, vakum etkisi yaparak sıcaklığın dengelenmesini sağlar.
  • Termostat: Soğutma işleminde radyatör ve termostat beraber kullanılır. Bu yüzden çoğu zaman termostat, radyatörün bir parçası olarak kabul edilir. Soğuk havalarda sıvı dolaşımının olmaması için akışı durdurur.

Bu parçaların eksik olması ya da arızalanması, radyatörün çalışmamasına neden olur.

Radyatör Parçaları Nelerdir

Araçlarda Radyatör Görevi Nedir?

Araçlarda radyatör olmak zorundadır. Çünkü radyatör, ısı dengesi için oldukça önemlidir. Soğutma işlemi yapılmadığında motorun bazı yerleri 500 dereceye kadar ısınabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir.

Yaz aylarında araçlar, çalıştığında 40 dereceye kadar ısı üretir. Bu yüzden sürekli soğutulması gerekir. Soğutma işlemi için de radyatör kullanılır.

Termostat, motorun aşırı ısındığını hemen anlayabilir. Böylelikle radyatörün doğru zamanda çalışmasını sağlar. Önemli bir görev yapan radyatör, tam verim sağlayabilmesi için yüzey alanın büyük olmalıdır.

Mümkünse radyatörün trafik gibi alanlarda çalışabilmesi için yedek parça olarak fan da kullanılmalıdır. Radyatör soğutma işlemini yaptıktan sonra ısı emmesinin daha fazla yapılması için hava motoruna doğru döndürülür.

Radyatör Arızasından Ne Yapmalı?

Araç bakımlarında kontrol edilen parçalardan biri, radyatörlerdir. Çünkü radyatör, araçlar için çok önemli bir parçadır. Arıza durumunda maliyetli arızalara neden olur.

Radyatörün arızalı olduğu termostat simgesinden anlaşılabilir. Araç paneline termostat sinyal veriyorsa radyatör arızalanmış olabilir. Böyle bir durumda araca herhangi bir işlem yapılmamalıdır.

Aracın servisine ya da güvenilir bir oto servise götürülerek gerekli onarım işlemleri yapılmalıdır. Radyatör arızalarıyla karşılaşmamak için düzenli araç bakım kontrolü yaptırmak da önemlidir. Kontrol ve onarım işlemleri yapılmadığında araçlar da ciddi sorunlar ortaya çıkacağı unutulmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu